用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教育署評估
go

教育署評估

版主 醒目開學勳章

教育署評估

幫同事問﹕
佢個仔P.2,成績唔好,老師剛剛通知家長會將個小朋友個名報上教署,check下有無讀寫障礙之類,要家長回覆比0比個小朋友去評估......

我同事都知佢個仔專注力比較差,但智商應該無問題(駁咀好快添 ),佢而家擔心唔知評估出黎如果要跟進,係點跟進,駛唔駛耐不耐要去評估呀上堂呀咁,會唔會對小朋友有影響,學校有無權要小朋友轉校...... 等等

有無人有經驗唔該分享下

版主 醒目開學勳章

Re: 教育署評估

點解唔去做呢? 智商高也可以有讀寫障礙, 愛因斯坦是其中的例子, 如果做了評估, 有問題可以及早跟進, 對小朋友是好的, 如果沒有問題, 大家又可以安心.

版主

小草 寫道:
幫同事問﹕
佢個仔P.2,成績唔好,老師剛剛通知家長會將個小朋友個名報上教署,check下有無讀寫障礙之類,要家長回覆比0比個小朋友去評估......

我同事都知佢個仔專注力比較差,但智商應該無問題(駁咀好快添 ),佢而家擔心唔知評估出黎如果要跟進,係點跟進,駛唔駛耐不耐要去評估呀上堂呀咁,會唔會對小朋友有影響,學校有無權要小朋友轉校...... 等等

有無人有經驗唔該分享下

你叫你同事唔駛咁緊張,讀寫障礙同智商冇關係,有啲資優都有機會有,如果check到係會通知學校,因需要特別協助,例如默書考試都會同其他小朋友有啲唔同,但其他人唔會知份卷唔同,所以唔駛憺心,另會有專業的人教家長係屋企點樣幫個小朋友,所以早啲知好過到5/6年級先知,到時想教都難啲.

版主 醒目開學勳章

唔該晒兩位
我都覺得既然有機會測試,就測試下囉,我都同佢講有時資優都會有呢d情況出現。始終係自己個仔,我估佢擔心如果出黎既result真係有某程度上問題要跟進,咁唔知點跟進,學校會唔會安排得好﹖麻唔麻煩﹖同埋個報告係咪信得過,駛唔駛自己再去出check﹖...