用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 聖心上午校chatroom
樓主: ichiban
go

聖心上午校chatroom

you are welcome!

原文章由 wychan 於 08-3-7 04:36 PM 發表
Thks! 思樂媽媽, 多多指敎!

Dear all SH am parents,

Hot ! Hot ! Pls check the school web site... have the news about the homework and test.

原文章由 思樂媽媽 於 08-3-8 02:04 發表
you are welcome!

31/3 復課.
小一至小五測驗取消, 小六考試照常。
上intranet 睇有咩功課做。

原文章由 豬mailmail 於 08-3-13 12:52 發表

Hot ! Hot ! Pls check the school web site... have the news about the homework and test.

取消測驗, 咁六月考試有乜差池咪好大鑊

好像今天老師還未有上載任何功課喎!

原文章由 豬mailmail 於 08-3-13 12:52 PM 發表

係丫..都要有心理準備黎緊的考試會幾甘!!!  

原文章由 Celine99 於 08-3-13 07:48 PM 發表

[ 本文章最後由 思樂媽媽 於 08-3-14 01:26 編輯 ]

原文章由 Celine99 於 08-3-13 19:48 發表

我都係咁諗

六月真係甘囉

醒目開學勳章

我都係咁話 ,可唔可以叫學校保留測驗,範圍相對縮減

原文章由 Celine99 於 08-3-13 19:48 發表

可以咁計啦, 如果冇停課, 測驗的範圍多極有限, 因為只是多了1星期的假期即等於教少一至兩課書.  

原文章由 水晶樹媽媽 於 08-3-17 10:45 AM 發表
我都係咁話 ,可唔可以叫學校保留測驗,範圍相對縮減

請大家解答幾條問題:-

1. 聖心幼稚園係唔係全部可直升聖心上午校?
2. 係唔係唔准參加政府的首輪,及第二輪抽籤?
3. 如果自行向政府報抽籤, 抽唔到心水, 想入返私小得唔得?

謝謝!

我囡囡聖心同中環聖公會都收了. 聽講聖心可直升私小唔使再考小學咁辛苦.但有人話聖心壓力好大,好多功課, 測驗考試,背書, 請問係唔係真?

佢係'細女', 你地認為應該讀邊間?

今天學校已在內聯網上載了假期功課!

回覆 #192 broadband 的文章

咁講, 兩間幼稚園都係好學校, correct  me if I'm wrong, 聖心幼稚園絕大部份可以入番私小, 至於功課又唔見得特別多, 唔多覺要背書(高班情況知知)。
壓力既野, 全香港有質素既學校都有壓力, 有壓力至有進步ma

Hi celine,

好多謝你既回應. 我想知私小既情況.

因為有朋友話佢朋友既囡囡要做功課到夜晚2點.另一個就話頂唔順,轉了去國際學校.因為太轉接,唔知係唔係真. 所以想問下你地.

謝謝!

原文章由 Celine99 於 08-3-18 20:19 發表
咁講, 兩間幼稚園都係好學校, correct  me if I'm wrong, 聖心幼稚園絕大部份可以入番私小, 至於功課又唔見得特別多, 唔多覺要背書(高班情況知知)。
壓力既野, 全香港有質素既學校都有壓力, 有壓力至有進步ma ...

真的不覺有你所說的情況,每日的功課量並不多,如專心做的話,大約一個鐘或更少的時間便可完成。

原文章由 broadband 於 08-3-19 10:05 發表
Hi celine,

好多謝你既回應. 我想知私小既情況.

因為有朋友話佢朋友既囡囡要做功課到夜晚2點.另一個就話頂唔順,轉了去國際學校.因為太轉接,唔知係唔係真. 所以想問下你地.

謝謝!

...

冇乜理由會做到夜晚2點噃,一、二年級就一定唔會,除非有特別理由,我個女都好輕鬆呀,放學後吃完飯,做完功課,上埋興趣班都仲可以去公園玩一陣,時間十分好用,相比其他學校,又唔覺壓力大噃。

hahahah .... i had heard that before when my kid is still in kindergarten. I think the reason is those kids' parents work till late nite and no one ask them to do homework. They just only do it when parents home. That's the reason why (i think che) .... otherwise, it's hard to finish so lately.

原文章由 vanessamom 於 08-3-19 13:59 發表
真的不覺有你所說的情況,每日的功課量並不多,如專心做的話,大約一個鐘或更少的時間便可完成。

My girl is P4 this year.  Although the volume of homework is a bit more than the previous years, she could complete it within 2 hours provided she concentrates on the work.  She still have time to the ballet class in the afternoon (twice a week) and some other activities.  No much reciting so far (only once for Chinese Dictation in last term).

4-5 years ago, I was told by many other people that the private section was so harsh and demanding, the girl(s) of his/her friend(s) had quited the school after P2/3......  But, up to now, my girl studies happily in this school.

According to her oral reports, there were a few classmates 'disappeared' in a new school year, but most were extreme cases.

如講多默書測驗, st. paul co-ed重多過聖心, 小囡聖心(註明:下午校, 上午校請再問上午校mama)都係每星期默一次中文, 下星期至默英文, 唔會一星期默兩樣, 細佬co-ed就會一星期默曬中、英文。

測驗就每個學期一測一考, 全年兩測兩考, 但係co-ed就多過聖心(唔係好記得, 好似係每個學期二測一考, 重要大測之間有小測)

不過聖心有好多突擊測驗, 數學有堂課做(唔計分), 小囡堂課成日唔合格, 但我都無理佢, 最多吵佢幾句, 叫佢下次小心D就算, 佢有個同學重要次次堂課都唔合格, 總之我要亞囡計分果次最少攞80分, 咁就算啦

但以我觀察所得, co-ed既老師係好過聖心, 聖心有一部份老師(下午校)唔係咁好, 大部份都o.k. co-ed就真係幾o.k.架

兩間學校都唔多功課, 小囡自小一至小五最多都係5, 6樣, 有時3, 4樣, 重有部份係改正黎, 如唔洗做改正, 只係得1, 2樣, 小六就勁D, 每日都有成7, 8樣, 但佢都可以攪得掂

原文章由 broadband 於 08-3-18 14:23 發表
我囡囡聖心同中環聖公會都收了. 聽講聖心可直升私小唔使再考小學咁辛苦.但有人話聖心壓力好大,好多功課, 測驗考試,背書, 請問係唔係真?

佢係'細女', 你地認為應該讀邊間? ...