用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局錦泰小學 請評 - 錦泰是否好學校?
樓主: winniesiu
go

請評 - 錦泰是否好學校?

該用戶已被刪除

Re: 請評 - 錦泰是否好學校?

RyanDaddy,

我支持你.

其實我都有好多好多學校唔識, 唔通個D都係唔出名????? 可能自己也是一隻只會望井觀天的哈哈la .

討論歸討論何必去到指名道姓喎.  真相你知道? 你在場?

樹大有枯枝, 每間學校都有la, 何不用寬大的心去包容呢? 若老師不對, 我們也會捍衛真理出發.

crystal_2816,

多謝哂!

係呀, 我都係 " 吔吔烏 " 架.
起身, 返工就狂做, 對住D客戶就笑騎騎,
對住老闆就認認真. 返到屋企陪下最尊貴的老婆大人,
得閑就陪下個仔玩, Check下佢 D 功課, 臨睡前
Surf 下 internet. 一個月有一兩次找下朋友or
兄弟姐妹出來吹吹水. 就是這樣過生活的.

言歸正傳,
路過都好似企佐係格離講得噤清楚,噤肯定.言之鑿鑿噤.
真係想知佢係佢認識個間學校度會發表 D 什麼呢
最失望是唔肯講呀! 我都想學下嘢架嗎!   
仲想 " 扇動 " 其他人, 你估其他人低能 Ga 咩!

crystal_2816 寫道:
RyanDaddy,

我支持你.

其實我都有好多好學校唔識, 唔通個D都係唔出名????? 可能自己也是一隻只會望井觀天的哈哈la .

討論歸討論何必去到指名道姓喎.  真相你知道? 你在場?

樹大有枯枝, 每間學校都有la, 何不用寬大的心去包容呢? 若老師不對, 我們也會捍衛真理出發.

果個係咪個 " 大 " 字. 噤難寫呀!
EQ係邊處有得測呀, 介紹下,
唔係都係你認為呀!!!

洋洋 寫道:
我只是過路看見這個topic的, 你地都好合拍喎, 盲目捍衛學校.
我話錦泰唔出名, 因為我唔識, 同時亦唔覺好多人識.
我認為teaching methods 有問題, 因為我認為讀書的目的除了知識, 還要培養學生的品格和正確的人生觀, 正如學生做錯事(Carmen事件, 她沒有錯, 只是老師兇 & 踩人,講中文和拾錢事件, 也是不小心,沒有錯), 老師的處理方法是嚴懲加羞辱, 令學生"乖", 學生會變得冇自己的個性和不分是非, 只知做老師的"乖"學生, 其實可以寬容的態度改變學生. 例如: my son 默書寫錯一個字, 老師沒有扣分,只在附近寫了一個正確的字和給他100分, 自此(數年了), 他冇再錯這個字和做事小心了, 性格也很寬大, EQ也培養到.
唔通你地真的覺得錦泰老師這樣教育學生冇問題?
學業成績當然重要, 但請勿沾沾自喜, 以此作為捍衛學校的籍口

Winnie: 我建議把這topic post 在 "小學雜談", 讓其他家長評, 因為這裡的家長盲目愛學校, 唔同咀形就合力炮轟.

正一低能人士,  思覺失調.唔夠人講, 就唔知講左去邊.
為什麼唔講你 Ga 世界呀, 辯論下呀,
睇下你Ga層次去到邊!!!

洋洋 寫道:
真係一路睇一路笑, 笑到合唔埋嘴添, 再加埋"陰謀論"喎, 真係笑死人, 好似 "有雞先定有雞蛋先" 咁, 有呢d家長先有咁嘅學校, ok, 你地自己在自己的世界讀自己的名校啦, 我地層次唔同, 教你都唔明,  溝通唔到,  叮

winniesiu

對唔住, 語氣可能重左 D.
但不代表掉曬呢間學校的價, 你是怎衡量的.
況且, 我是家長, 只代表自己, 關這學校什麼事呀.

但你噤正義的話, 你應該亦通知之前話人係垃圾個 D
人出來(即係你自己呀). 仲有個洋洋, 你認為他( 她 )
語氣好好嗎, 為什麼你只話我, 而不話他( 她 )和你自己
呢? 是否大細超 ?
尚有, 除了2個人之外, 我對其他人是很客氣架,
  自己Check Check 喇.
  因為人地點對我, 我咪點對人囉. 仲要係勁個隻.

Yeah,

Give you Five.

唔好意思~我都係路過,正準備替兒子睇定小學
我發覺好多間我都未聽過,,一入黎
睇到你地咁精彩既辯論,我對呢間錦泰
加深認識了,更加深了...信心...謝謝~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

我都係咁話..
原文章由 kcpak 於 07-8-11 15:18 發表
唔好意思~我都係路過,正準備替兒子睇定小學
我發覺好多間我都未聽過,,一入黎
睇到你地咁精彩既辯論,我對呢間錦泰
加深認識了,更加深了...信心...謝謝~ ...

不如請RyanDaddy, 2RMa,goodboy1969講o下間學校仲好

或許不如由我呢個錦記学生講下呢件事~
其實相信老師嘅事件可能係個別事件。大部分老師都十分好人
此外錦泰金句都每個同学都要識背嘅~