用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一測驗/考試卷
go

中一測驗/考試卷

中一測驗/考試卷

請問有沒有以下各科試卷供作為練習之用 :

中國歷史、英文、中文、英文數、science

本人願意用其它東西交換,如餅咭等。

Re: 中一測驗/考試卷

其實測驗或考試都係測試吓小朋友既能力,唔駛咁緊張,否則都唔知佢讀得好定阿媽預備得足,係咪?

測驗或考試是每個小朋友或人生必經的階段。
而家咁做,家長嘅態度已經不正確,何必引導錯誤訊息給子女呢?如其要用咁嘅心力+精神,何不花多點時間教/陪吓小朋友伴讀(如必要)。在我來說,咁做等同出貓無分別,學生上學是要學習&吸收知識,不是未學行先學行捷徑。

I agree!

LilyMaMa 寫道:
測驗或考試是每個小朋友或人生必經的階段。
而家咁做,家長嘅態度已經不正確,何必引導錯誤訊息給子女呢?如其要用咁嘅心力+精神,何不花多點時間教/陪吓小朋友伴讀(如必要)。在我來說,咁做等同出貓無分別,學生上學是要學習&吸收知識,不是未學行先學行捷徑。 [/quote]

其實我想他體驗中學測驗或考試模式,難道你們以前會考不買past paper,難道你們現在沒有買課外練習給子女做?

KOKOMAN 寫道:
其實我想他體驗中學測驗或考試模式,難道你們以前會考不買past paper,難道你們現在沒有買課外練習給子女做?

我諗中學閒時也會有些小 TEST 給小朋友做. 我都沒有咁快在暑期去 PLAN  中一測驗/考試卷這些事情啊 ..........

校服 , 書本 , 照片 , 書包 . 暑期功課 , BOOK REPORT ..適應班. 這些比中一測驗/考試卷還來得急切 , 我也未完成呢 ......

可能你係心急左的啦 ......
慢慢來 , 小六的暑假得一個咋 .........
中一測驗/考試卷有幾次嫁..........

KOKOMAN,
Up to you la, don't be angry.
只不過每個人都有不同的觀點與角度,但我真係重未買過課外練習給子女做,除非學校要買,我女連補習都未試過,只因唔想佢太大壓力,佢今年都升F.1,我明白你們的心情,但take it easy, F.1 唔會好難的。

父母関心子女學業係好正常, KOKOMAN 只係緊張咗少少, 各人有各人既想法, 我覺得冇乜問題..........

我都覺得KOKOMAN冇乜問題.
現在的教育跟本就係除了學生要努力,
家長亦要投入.
但我會比小朋友知道家長是為了他們將來
才用這麼多時間和心機指導和帶領佢.
路係一定要幫佢鋪, 但怎樣行, 都不能太勉強的.
當家長發現小朋友成長過程中有走歪的時候,
就必需把他們微調和糾正.
而我則是考試前才買課外練習給仔仔做.
因平時做功課都差不多做到11:00點了.
那有時間做課外練習呀.
如有假期或早做完功課, 即時比佢 Relax.
由得佢中意做嘜都好.

仔仔今年升 F.1 , 多多指教.
大家 Share 下, 唔好

Hi all,
這個topic應全是9月讀F.1的家長,得閒交流吓。

Okay, no problem.  

Thanks.

To : LilyMaMa

我又不是要所讀學校的測驗卷,又何來與出貓有關?
你都冇答過你以前有沒有買會考past paper?
我小朋友沒有那麼聰明,他真的要做多些練習才明白答題技巧,希望你能真的拿著宗旨不要自打嘴巴,到女兒大學畢業前也沒有購買校外練習和公開考試的past paper。

KOKOMAN,
這是觀點與角度的問題,每人也可以有不同的意見,請睇清楚我答你的內容,我只是說對我來說而不是指每一個人。
小朋友一上中學我便會放手,我大囡幾年前St.Rose預科畢業,會考時見佢有past paper,A-level時反為無,但我不知她是自己買or學校要買,我從不理會,其實小朋友能識晒學校所教的知識,根本就不用做這些,當年St.Rose嘅老師都不認同那些甚麼補習天王......,只覺他們只是用錢買paper,等大家揀精讀題。我只覺得小朋友係去讀書,讀書係自己的,唔係靠這些。
不是聰明與否的問題。
我相信我會做得到,因小朋友一上中學我便會放手,要靠就要靠自己,中學不同小學,成長起跌是必經的階段,小學基礎打得好才最實際,況且我沒有太多空閒時間。
另我未曾考過香港中學會考,我大囡是我全家人(包括我的弟、妹)第一個第一次考會考的。

LilyMaMa, KOKOMAN>>

你地各有觀點都系岩的。

Kokoman>>

你開學後睇下學校內聯網上有無過往test paper及exam
paper,我知有d中學系有嫁,比學生影印的,或家長會時問下學校或有yahoo或google網站打你的topic看有無,我以前見過。我2年前有朋友好心比左一d名校test paper 和exam paper我,我只系比我細老睇下,佢無時間做,跟住舊年我比左樓下的補習社。

另外初期細老最重要是適應左學校環境先,因為中學同小學系有好多野唔同,至於成績就睇下半個學期先。若有需要幫佢再考慮!

Stellalee,

對, 你做得對.要緩和一吓先.     

開始有 D 火藥味了.     

Stellalee & RyanDaddy,
其實大家只是意見不同,不是甚麼火藥味。
Thanks all.
坦白講,而家你們所說的大多數名校,同學一上到F.4就已經要做大量的Past Paper,如要會考時才惡補,相信作用不大。大女兒升高中時我才知道what is the Past Paper?但我覺得Past Book比較貼切d。

Sorry, 誤會了你.  

RyanDaddy,
Don't worry about this. I don't mind.Thanks again.

LilyMaMa>>

LilyMaMa 寫道:
Stellalee & RyanDaddy,
其實大家只是意見不同,不是甚麼火藥味。
Thanks all.
坦白講,而家你們所說的大多數名校,同學一上到F.4就已經要做大量的Past Paper,如要會考時才惡補,相信作用不大。大女兒升高中時我才知道what is the Past Paper?但我覺得Past Book比較貼切d。

你所講的F4要做大量past paper,系嫁中四開始已進入會考課程,同中一至中三唔同讀法嫁啦!