用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唐寶寶的健康問題, 請賜教。
go

[唐氏] 唐寶寶的健康問題, 請賜教。 [複製鏈接]

唐寶寶的健康問題, 請賜教。

唐寶寶的健康問題, 請賜教。

1) 我bb一個月前做了心漏手術, 手術後皮膚明顯變差, 有燙疹, 是否唐寶寶的皮膚都比較差。
2) 在醫院時, bb手腕長時間打"黃豆仔", 現在出院了, 手部仍然瘀了一大塊, 點好?

:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

Re: 唐寶寶的健康問題, 請賜教。

candy
如果bb有濕疹,要用合適的淋浴露,我之前見其他topic有媽咪提過
我知道唐氏成長人的身體機能是會比一般人衰退得快些,係唐氏會見過2個成年人d皮膚係乾d(唔知有沒有濕疹),所以我好努力幫阿女keep住  
相信那些瘀塊好快便會退,始終dd既皮膚好幼嫩,你幫他搽些橄欖油然後輕輕按摩,加速新陳代謝,或會有幫助

candy,

hanhan皮膚都容易有濕疹,特別BB時.當佢皮膚有事時,多數会帶佢睇医生,診斷係乜野問題,例如係濕疹?係念珠菌?食物過敏?才對症下藥,好番後要持續護理,常清潔和塗潤膚膏,冬天沖涼会落浴油.

喜療妥去瘀幾好,不過唔知咁細的BB可否用?最好問問医生或健康院姑娘.

Hi 姊妹,

Thanks! Matthew 早兩日回醫院覆診, DR 話傷口都OK!
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

HELLO,

Matthew 的身體好點了。
今天回醫院覆診, 物理治療師話bb反應=3-4個月大 (而家已6個月大了, 仲係穿3m的衫仔。)
唔知係咪早排住院太耐(食了藥勁訓, 又插了很多cable同針唔郁得), or 唐寶寶的發展真的是比較遲緩呢? 請賜教, 謝謝!!

HELLO,

請問唐寶寶的皮膚是否特別差? 很容易有濕疹? 有何對策?
THANKS (^V^)

candy
唐寶寶的發展是一定比較媛慢,而且matthew又做過手術,我估一定會有影響,不過祗要他食得瞓得,待體質增強以後,他都可以跟一般小孩一樣發展,他都可以學曉企/行/跑及跳,一樣會閙情緒,喜歡玩喜歡笑,比多些時間他,不好著重他和別人的差距,祗要你們在家要多幫助他,他都會學得好快架.

以下是astha上個月做的評估結果
以同齡來計,大小肌/認知各慢了9個月,言語就慢14個月
不過以她6個月前的表現來計,各治療師又發現她的進步很大很明顯,所以係值得開心既  

candy,

唐宝宝的發展係比較遲緩,加上matthew住咗一排医院.不過不用太擔心,訓練係可以有幫助的,越早開始越好.

物理治療師有冇話幾時開始同matthew做訓練?到時開始咗,記住在家也要經常練習.

医生有冇轉介matthew見職業治療師?

試吓叫医務社工幫你問吓早期訓練那邊情況?現在輪候到幾月?

candymanho 寫道:
HELLO,

Matthew 的身體好點了。
今天回醫院覆診, 物理治療師話bb反應=3-4個月大 (而家已6個月大了, 仲係穿3m的衫仔。)
唔知係咪早排住院太耐(食了藥勁訓, 又插了很多cable同針唔郁得), or 唐寶寶的發展真的是比較遲緩呢? 請賜教, 謝謝!!

candy,

若果試過一般的潤膚膏皮膚問題都冇改善便要帶BB睇医生(揾个可靠的),待醫生對症下藥.好番後要常用潤膚膏保濕(hanhan用愛麗她幾好),冬天沖涼時最好加浴油,另外要注意清潔.食物方面要留意小朋友會否對某些食品敏感.

candymanho 寫道:
HELLO,

請問唐寶寶的皮膚是否特別差? 很容易有濕疹? 有何對策?
THANKS (^V^)
‹ 上一主題|下一主題