用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 清水灣三育中學
go

清水灣三育中學 [複製鏈接]

清水灣三育中學

請問有沒有關於此校資料/ 口碑? 謝謝!  
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

醒目開學勳章

Re: 清水灣三育中學

dearhellomummy:

供參考:-

clickhere>>>>我聽過呢區的朋友講麻麻,派到去果的家長都喊三餐...

betty

噢~~~~唉~~~~----簡單的評價 :cry:

betty/ familychan,

謝謝回應...原來呢間係咁差?!   可否講下是那方面有問題呢? 我淨係覺得它校舍環境清新, 海景很美, 所以對間學校印象不錯呢! 不過當然是校風和學習因素重要d啦...
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

這裡的老師及staff都很市儈, 見你有私家車送返學就對你好好, 如果唔係就單打及為難d 學生, 個訓導主任鍾意引導你講家庭環境, 睇下你係咪有錢人, 如果知你環境唔好或複雜, 千方百計趕你出校, 根本都唔想教育d學生

重有, 校內周圍都有李+x紅顏知己周海船的相及牌匾, 因為好似佢地有俾錢間學校, 所以佢地對d有錢學生凡特別好

清水灣三育中學,學校環境真是幾好的,但咁耐歷史的學校,學業成績一直無大起色,根據資料,中一至中五每級得兩班,中四至中五文理各一班,每班20人,學李國章話齋:會不會不夠多元化?
仲有,好似唔見有F.6-F.7,不過今年入讀都變成六年中學,咁都無咁大影響!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

環境咁好,仍保持無麥人入讀,可想而之有幾好!咁耐歷史都開唔預科. :tongue:

沒有預科? 我那天打電話去問, 佢話佢地有大專學院的, 咁是否F.5後直升他們的大專? 為什麼我沒有聽過有間咁既大專學院? 不過話時話, 接電話既女仔態度認真麻麻...可能佢聽得出我唔係有錢人吧!

Hellomummy:

你真係搞笑!電話都聽得出你唔係有錢人!

我去中學概覽和他們自己的網頁看資料顯示是沒有F.6-.F.7的。[url=http://www.syms.edu.hk/departments/dp-regi/campus.htm ]click here:三育中學[/url]
學生人數 : 逾315人
開設班級 : 中一至中五

我也沒聽過三育大專院校,你係咪打錯電話呀!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren:

many thanks!  

我是此校的中學生畢業生,不過是九龍三育.在我哪個年代(也有10+年),此校可以說是band5學校,F.5畢業後,如果你成績唔好但有錢,基本上阿貓阿狗都可以入去讀預科(好像叫預備班),1年後便可讀SAM YUK COLLAGE(所謂的大專),那時政府不承認,想不到十多年後仍不承認,校風不好師資也不好,這樣的學校仍能生存,只因它有宗教背景支持,否則一早關門大吉.

綜合各方意見.....睇埋佢既網頁, 都係  

謝謝各位.....
‹ 上一主題|下一主題