用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣,葵芳,荃灣有咩好幼稚園?
樓主: yp26
go

青衣,葵芳,荃灣有咩好幼稚園? [複製鏈接]

Re: 青衣,葵芳,荃灣有咩好幼稚園?

sanli77 寫道:
至於卓思就出名功課深,聽講k2已經默書
而且教的東西高一級,所以小朋友升小學適應得快d
不過是私立無資助,無教會背景,德育方面的培育就??
校舍亦比較小
希望幫到大家啦

卓思係k3先默書,因為個仔讀緊k3   

簽名被屏蔽

wangwangmei 寫道:
Hi,

My son is now K2.  He is studying in Yau Yat Chuen School.  I just want to share my experience in choosing kindergarten inside or outside Tsing Yi.

I live in Grand Horizon (next to Greenfield Garden).  My son gets on school bus at 8:30 every morning.  It does not take long time to go to school.  

Personally I highly recommend Yau Yat Chuen School.  Good environment (large playground! nearly as big as football pitch) and good teachers and happy school life.  Comparatively low school fee.  Less than $24000 per year.  And NON-PROFIT MAKING!!!

I can give more detail if you are interested.  Or you can check directly with the school.  (School Tel - 23812949)

Hi wangwangmei,

I will move back to Grand Horizon at Apr07 and will let my son take nursery class at Nov07(he was born in mid Oct05).  I visited the open dates of 啟思  and 學之園, both not meet my expectation!  I like  學之園's bilingual teaching, the cleaningness of toilet but the fee $40,000 is pretty high to me and the campus is too small and without open area.  啟思's campus is spacious and with open space, but it's a bit old and dull...also location not convenient!

Do you know whether Yau Chat Chuen School will have any open day?  Is it bilingual teaching?

Thanks!

我住荃灣,但大囝而家就o向卓思讀緊N1。

當日選呢間學校都係因為佢注重學生品行o既培養&程度深d。就算而家日日送呀仔番學,入到校內唔會見到小朋友周圍走,反而個個都好有禮貌見人就講早晨,我相信呢d係學校用心教出o黎傢。
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

我都係因為卓思課程深先揀佢.  所以我都係其中一個家長.  我個人應為對小朋友升小一會比較好.  

Elsamouse 寫道:
上次卓思open day睇過小朋友的功課,都好深架,不過聽到d家長講就係因為深先揀佢

Hi, all,

是的, 我也很讚成學之園讓我的小朋友建立到自信, 並學習承擔。

我小朋友上年也是在學之園讀Nursery的, 如果你問十個讀過學之園的家長, 相信沒十個也有九個答你, 小朋友在這裡讀得很開心, 除學校理念好之好, 教學內容亦很有系統, 另外, 在雙語的環境, 我的小朋友對英語及國語也有一定的程度理解, 起碼雖只有三歲, 但與外籍老師有問有答, 上堂時很有秩序, 並且同學仔在老師發問問題時, 亦會爭相舉手作答。身為家長, 覺得小朋友在這所校, 能學到與人相處的尊重, 自理的能力, 開心的投入課堂, 並逐步提昇語言能力, 另外, 亦可了解到小朋友在學校的表現(因為學之園很注重家校溝通, 老師會很主動透過不同途徑與家長聯絡), 覺得真的很不錯。我的小朋友在短短一年, 真的獲益良多呢!事實上, 我讀這間學校, 亦因為其他家長推薦, 所以應有一定口碑的。

以上純個人的意見, 希望可以比有興趣入讀這間學校的家長參考參考。

由 LeeBikChun 於 2006-10-17 12:23:29
由 LeeBikChun 於 2006-10-17 12:23:29

Catpig

您好!當初我也有替兒子報考九龍塘的幼稚園,可是又不忍心要一個不足三歲的小孩子每天長途跋涉地上學,於是便選擇了學之園.相信很多家長都會將學之園跟國際比較,其實兩者的環境不同,教學理念又不一樣,跟本不能相提並論.
我選擇學之園的主要原因是近,小朋友不用花太多時間在交通上,而且在這一區就只有它是真正的雙語教學,每班有兩位班主任(粵,英)或(普,英),外籍老師跟普通話老師一定不會說廣東話,我的小朋友由一句也不曉到現在讀了三年,已經可以與外國人溝通,雖然說不上流利,至少他會懂聽,懂說. 另外它們每班的人數總是維持大約25人, 老師們對學生的照顧也不太吃力,可以留意個別小朋友的發展情況,加以更進.它們教出來的學生,每個都充滿自信,不害怕,不逃避.
話雖如此,心想每所學校都有其優點與不足,看看你接受與否.至於老師的質素,我應沒資格去評論,不如讓有需要的家長們要求教統局去評一評吧!再講老師抽煙問題,試問是否全港當老師的就不會抽煙?個人認為,只要他們不在學校範圍內抽,也不要讓小朋友看到便無傷大雅.這始終是人家的私事,我也管不著呢!
哥哥讀那所小學,稍後pm你.

LeeBikChun,

好多謝你之意見,其實每間幼稚園都有佢嘅好壞,要以家長之分析同口碑,再加上個人因素如家與學校之距離,學費,及家長希望小朋友讀一所如何之幼稚園而定,而我則偏向學之園,原因同你一樣,就係近同雙語(可能自小自己d英文真係唔好,好希望給予自己之小朋友一個機會去聽同講),惟一要考慮嘅就係學費好貴,呢點一定要同husband相量相量。

如果有時間,可否pm interview 之 精要給我參考,謝謝!
LeeBikChun 寫道:
Catpig

您好!當初我也有替兒子報考九龍塘的幼稚園,可是又不忍心要一個不足三歲的小孩子每天長途跋涉地上學,於是便選擇了學之園.相信很多家長都會將學之園跟國際比較,其實兩者的環境不同,教學理念又不一樣,跟本不能相提並論.
我選擇學之園的主要原因是近,小朋友不用花太多時間在交通上,而且在這一區就只有它是真正的雙語教學,每班有兩位班主任(粵,英)或(普,英),外籍老師跟普通話老師一定不會說廣東話,我的小朋友由一句也不曉到現在讀了三年,已經可以與外國人溝通,雖然說不上流利,至少他會懂聽,懂說. 另外它們每班的人數總是維持大約25人, 老師們對學生的照顧也不太吃力,可以留意個別小朋友的發展情況,加以更進.它們教出來的學生,每個都充滿自信,不害怕,不逃避.
話雖如此,心想每所學校都有其優點與不足,看看你接受與否.至於老師的質素,我應沒資格去評論,不如讓有需要的家長們要求教統局去評一評吧!再講老師抽煙問題,試問是否全港當老師的就不會抽煙?個人認為,只要他們不在學校範圍內抽,也不要讓小朋友看到便無傷大雅.這始終是人家的私事,我也管不著呢!
哥哥讀那所小學,稍後pm你.

Catpig,

您好!不知什麼原故,我昨天跟今天都不能將私人郵件傳給你!

LeeBikChun,

May be please send to the following email address:

[email protected]

Thanks a lot!

LeeBikChun 寫道:
Catpig,

您好!不知什麼原故,我昨天跟今天都不能將私人郵件傳給你!

hi wangwangmei

我囡囡係 2007 年入讀 k1, 而家睇緊報邊間幼稚園, 又一村我都有留意, 想請問多少少資料,

1. 你小朋友係全日定半日? 係咪要搭校車, 車程需時多久?原
2. 來佢哋每日都有英文, 我仲以為一星期只有 2-3 堂, 想問每日大約有幾多時間上英文?
3. 佢哋有冇教 phonics?
4. 咁普通話堂係每日都有定係一星期有幾堂?
5. 如果又一村同創價, 你有咩 comments?

唔好意思咁多問題.

wangwangmei 寫道:
Hi SmonaChan,

Yau Yat Chuen School campus is excellent.  You can visit their website www.yycskg.edu.hk

They do not have open day.  Only on the day of interview, they give thorough introduction of the school.  If you want to have a site visit, I suggest you go on Saturday morning.  Just go to the school staff office and ask for admission information.

Yau Yat Chuen is bilingual teaching.  Students have English lessons with foreign teacher everyday.  Putonghwa is also taught from K1.

However, they do not have nursery classes.  Have you visit Tivoli in Tsing Yi?  My son joined their playgroup before and I found their teachers quite nice.

醒目開學勳章

Hi tsenok & tinmama,

兩位小朋友都係卓思讀緊,可唔可以講多少少有關卓思K1-K3的情況呢?

聽聞卓思程度較深,咁會唔會好多功課做呢?會唔會好早就要小朋友寫字呢?

卓思的英文堂係由外藉老師教的,是否即係一星期有三堂英文堂(有2日無英文堂)?而每次上課時間有幾長呢??

謝謝!

Hi wangwangmei
多謝你詳細資料.. 如果又一村每日都有英文堂咁又幾好喎, 我仲以為佢一個星期 2-3 堂.. 校車方面去程好快喎, 但回程就耐咗 d, 不過都可以接受..  你小朋友讀上晝定下晝? 學校係咪平日都有課外活動?

Dear All,

Hi~~~
我囝囝下年報讀n1, 請問大家對
學之園, 宏福及卓思的評價如何???
請幫忙~~

各位媽媽
田家炳二十九號開放日
有興趣者去啦
另外有朋友問路德會青衣幼稚園好不好
我好像未聽過有這間學校
大家俾些意見啦
san :-P

醒目開學勳章

各位,

最近有無新的資料/意見可以講下呢?
‹ 上一主題|下一主題