用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣,葵芳,荃灣有咩好幼稚園?
樓主: yp26
go

青衣,葵芳,荃灣有咩好幼稚園? [複製鏈接]

Re: 青衣,葵芳,荃灣有咩好幼稚園?

kyk
逐點回答你的問題
外籍老師?
(是有的,計埋新請回來的,一直有三個,全部鬼佬樣)
英文同普通話課程如何?
( 仔仔返k1一個多月
學到c for cat,之後未知)
老師有冇愛心?
(之前我都上來睇過,都擔心這件事,但讀下去,老師都好好人,雖然年輕,但好有愛心,而且間唔中都會打電話俾我,講下仔仔的表現)
佢哋係方案教學, 咁同士德果間有咩唔同?
(我剛剛打電話問過,士德是活動教學,即無書本個隻,老師根據小朋友的興趣教,青衣是方案教學,都是活動教學的一種,但就有課本,家長掌握到小朋友學咩,士德學費貴因為校舍新,是活動教學等,不過學費就超出政府資助上限啦)
san :-P

如果考到保良局曹金霖就梗係好事啦 ! 因為將來派小一會有機會入到保良局世德 (世德是資優學校),而且保良局真係ok架,我有時見到有些小朋友放學一起在出面的公園玩,好開心 !

I am interested in this school too.  Is it difficult to get a place?  How much is the tuition now?

其實學之園之學費一d都唔平,全年學費貴過好多在九龍塘之名校,我想知你有兩位小朋友都係讀學之園,有冇咩支持你嘅選擇呢?另外,請問哥哥畢業在那裡讀小學呢 (問題太多請見諒!)
LeeBikChun 寫道:
[quote]
jyik830 寫道:
我而家正幫阿仔報k1,都應該會報埋「學之園」!大家可唔可以講多少少關於呢間學校的野呢?

除左外藉老師食煙外,咁佢地sell的雙語教學work唔work呢?d小朋友係咪真係可以雙語並用呢?

希望大家可以幫幫忙,俾d意見!thanks

Hi!

您好!我兩個小朋友都係讀學之園(青衣校),哥哥已經畢業,而家讀緊小一,細佬就讀緊K2.我覺得佢地套雙語教學係得架,至少我嘅小朋友會見人講人話,見鬼講鬼話 :
你仲有咩想知? 我隨時樂意回答. [/quote]

sanli77
Thanks for your sharing.
仲想問問一個星期有幾多堂英文及普通話? 係咪由外籍老師教? 另想問普通話課程又如何呢? thanks.

醒目開學勳章

Hi kyk,

英文和普通話課程亦是我所關注的問題!

另外,唔知你會唔會較清楚卓思的情況呢?聽聞卓思程度較深,咁會唔會好多功課做呢?會唔會好早就要小朋友寫字呢?

謝謝!

醒目開學勳章

Sanli77,

睇完你的分享,我都想多d了解青衣荊冕堂... 請問這間學校程度算深還是淺呢?知唔知學校最近有無開放日?

謝謝!

hi utopian
卓思我都唔係太清楚, 我囡下學期先開始讀 n1, 我比佢響卓思讀 n1, 只係想佢早 d 適應返學, 學習自理, 咁我想信卓思可以做到, 另外因為佢近我屋企, 至於學術方面, 我覺得唔需太注重, 因為 n1, 不過n1都會有嘢學到 (我指學術方面), 至於 k1 d 嘢, 就真係唔係太清楚.

醒目開學勳章

Hi kyk,

謝謝你的回覆!我都諗,你決定揀呢間學校俾囡囡讀,一定有吸引你既地方...我就無諗住搵N1,現階段都係問下呢間,睇下果間...所以多得你哋既分享!!

卓思我都諗緊, 但係佢係私立獨立黎架, 不能享受政府優惠添.  
我的曳豬囡囡10月12日浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 7.6kg-Mar 05; 8.2kg-May 05; 9.0kg-Jul 05; 9.8kg-Sep 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07

上次卓思open day睇過小朋友的功課,都好深架,不過聽到d家長講就係因為深先揀佢

荊冕堂青衣校每日都有英文堂
每次約十五至二十分鐘到
是外國人教的
而普通話課就由內地老師教
好像一星期有兩堂(這個沒有太留意,對不起)
課程算不算深?
其實我都不知道點樣是深,點樣是淺
仔仔返一個多月的k1,學左認abc
中文字就學左口耳日月同眼
我都幾驚訝,咁快學「眼」字
又識得講自己的身體部位用來做咩
例如用眼睇星,用耳聽故事,用口食嘢等等

不過我都想有家長分享下,咁樣算深定淺??

至於卓思就出名功課深,聽講k2已經默書
而且教的東西高一級,所以小朋友升小學適應得快d
不過是私立無資助,無教會背景,德育方面的培育就??
校舍亦比較小
希望幫到大家啦

荊冕堂青衣電話是

可以打去問下有沒有開放日

Catpig

您好!當初我也有替兒子報考九龍塘的幼稚園,可是又不忍心要一個不足三歲的小孩子每天長途跋涉地上學,於是便選擇了學之園.相信很多家長都會將學之園跟國際比較,其實兩者的環境不同,教學理念又不一樣,跟本不能相提並論.
我選擇學之園的主要原因是近,小朋友不用花太多時間在交通上,而且在這一區就只有它是真正的雙語教學,每班有兩位班主任(粵,英)或(普,英),外籍老師跟普通話老師一定不會說廣東話,我的小朋友由一句也不曉到現在讀了三年,已經可以與外國人溝通,雖然說不上流利,至少他會懂聽,懂說. 另外它們每班的人數總是維持大約25人, 老師們對學生的照顧也不太吃力,可以留意個別小朋友的發展情況,加以更進.它們教出來的學生,每個都充滿自信,不害怕,不逃避.
話雖如此,心想每所學校都有其優點與不足,看看你接受與否.至於老師的質素,我應沒資格去評論,不如讓有需要的家長們要求教統局去評一評吧!再講老師抽煙問題,試問是否全港當老師的就不會抽煙?個人認為,只要他們不在學校範圍內抽,也不要讓小朋友看到便無傷大雅.這始終是人家的私事,我也管不著呢!
哥哥讀那所小學,稍後pm你.

醒目開學勳章

Hi sanli77,thank you so much!!!

醒目開學勳章

Hi wangwangmei,

我都有興趣知多d 有關九龍塘的幼稚園!
想請問你九龍塘的學校,係唔係都有校巴安排到青衣的路線?而你仔仔所撘的校巴車費多少呢?

謝謝!

LeeBikChun
你講得冇錯,可能有好多老師都食煙,但我係bk至少聽過3個家長話見過學之園老師係學校出面食,咁就有d問題wor!

LeeBikChun 寫道:
Catpig

再講老師抽煙問題,試問是否全港當老師的就不會抽煙?個人認為,只要他們不在學校範圍內抽,也不要讓小朋友看到便無傷大雅.這始終是人家的私事,我也管不著呢!
哥哥讀那所小學,稍後pm你.

我囝囝都係九龍塘讀,佢每日都係花不到40分鐘一程車,我覺得都可以接受.

‹ 上一主題|下一主題