用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YWCA紹邦幼兒學校
樓主: yoko1
go

YWCA紹邦幼兒學校 [複製鏈接]

Re: YWCA紹邦幼兒學校

CHOW__BB,

我都覺得著番件底衫好"d", 我只係係花園街到"d"普通小朋友底衫 (當然簡"d"質地好"d"架la.)

初初返學時老師話軒軒唔係點食學校"d"早餐(可能唔習慣la)所以叫我朝早個餐奶試下唔好比佢食, 我初初真係唔比佢食架, 但後來又覺得佢o甘早起身要到成交九點幾先有得食好慘o者由其係冬天.....所以咪比番4~6安佢飲, 直到呢家我覺得佢大個o左所以比成 8安佢飲,飲完返到學校仲可以食晒"d"早餐 tim.

記住總共要幫小朋友預備兩對鞋,一對係著返/離開學校(呢對可以咩色都得,我見過有小朋友著橙,黑,籃....我個仔係綠色 tim) 另一對就係學校著(其實佢地唔係o甘嚴格要全白鞋架有"d"間, logo都可以當然以白色為主 la 對鞋放係學校,每星期五先帶番屋企洗), 如果唔記得帶佢地會借對拖鞋比小朋友著.唔使擔心要赤腳行路但就比較危險 lor. 我上星期先見到個小朋友要著往拖鞋上堂.  好搞笑.

hinhin.mami

yoko1,

你呢個唔聽話既坐月婆, o甘夜仲上網.(00:52:38)   

你有無同你個仔設計中秋節燈籠呀, 25號之前要交喎, 今日老師同我講話有交燈籠o既"d"小朋友會有禮物架.

hinhin.mami

hinhin.mami
可能中午睡多左..未睡得著..
係咩..不過都無所謂.最緊要個仔開心我都準備左些野同個仔一齊做中秋節燈籠.. 你交左未啊?

yoko1,

未交呀, 我仲諗緊點整應該呢個星期六動工, 星期一先交. 你有頭緒點整 la..??

hinhin.mami

Hi! I live in Hung Hom Whampoa, how can I get there ( 紹邦) ?

ChongChong28,

我剩係識係黃埔搭 2 or 2A 小巴, 係又一城落然後行過去大概 10 分鐘.

hinhin.mami

Hi Hinhinmami,

Thanks for your reply.  Is 又一城 the nearest point to 紹邦?  Because  it is a bit long way for walking. ( I think I need to use 20 mins   )

My Baby would join their play group in Oct ar!!

行 c 你呀, 仲係無瓦遮頭好天晒落雨淋.
又一城有架綠小巴到的...但落車都要行 3-5 min 架.
仲有架九巴就接近門口附近落車, 但班次唔算密囉. 出到佐敦定尖咀咁.

但我只識坐...幾多號就唔記得

Hi W_y,

I am also afraid I would "行 c"  , so if you know the minibus or the bus no. Please let me know as well!! Thanks a lot!!!  Are you also living in Whampoa??

w_y 寫道:
又一城有架綠小巴到的...但落車都要行 3-5 min 架.
仲有架九巴就接近門口附近落車, 但班次唔算密囉. 出到佐敦定尖咀咁.

:       

w_y 寫道:

係有架巴士(203)係學校附近落 (協同國際學校), 但呢架車係返又一城同埋"D"班次有時都幾疏下, 等好耐都未有一架, 如果由又一城開出既話好似係達之路個邊落再行返入去,條路當然就近過係又一城個邊 la. 話晒係又一城個邊行真係無瓦遮頭, 夏天行都幾係野架.

呀...係呀, 記得係 203
出去你可以落樓梯到下面近屋村超市果度有巴士出市區, 再行遠 dd 就係 mtr.

hinhin.mami,

原來你仔仔讀左紹邦咁耐 ~~
我都幫仔仔報左 playgroup & 基礎班,
想問問你仔仔幾大個開始返 playgroup同埋返左幾耐先讀基礎班 ?
同埋你覺得基礎班多唔多活動俾小朋友玩 ?
你仔仔鍾唔鍾意返學呀 ??

我諗住1歲俾仔仔返 playgroup,
你覺得BB會唔會細得濟唔知老師做咩呀 ?
對於playgroup & 基礎班, 你有無其他意見俾我呀 ?

Thanks !

hinhin.mami 寫道:
我個仔係紹邦巳經讀o左兩年幾, 由 playgroup>基礎班>幼兒班, 係呢一年幾紹邦巳經變o左好多仲越變越好, 由原來無外籍老師到今年巳經新聘o左 Mr. Brian, 另外,老師, 嬸嬸, 校長都好好, 本應我都諗住今年同佢轉學校(驚小一派得唔好,同埋程度淺), 但係後來始終覺留番係呢間學校係比較好, 因我個小朋友講野唔係太叻, 係屋企又唔肯食飯(係學校可以自己食晒), 另外, 環境衛生比起我之前係 kowloon tong 面試既學校好好多, 學生人數唔太多,今年幼兒班都只係廿幾人, 唔知係咪呢個原因, 我個仔都好小病( touch wood) hee~~~hee~~ 而"d"老師仲好有愛心同埋好肯協助家長教好小朋友, 當然就緊係個仔係度讀得開心同健康.

Hinhinmama,

Would you mind telling me how does your kid go to school? Where do you live?

ChongChong28 寫道:
Hinhinmama,

Would you mind telling me how does your kid go to school? Where do you live?

ChongChong28,

因為我住係深水埗,所以我可以有好多車選擇,可以搭MTR石硤尾出, 另外又可以搭巴士(40, 6D), 小巴, 兩樣都係係石硤尾協同中學落車之後行條"攞命"樓梯,(因為有成百幾級同埋好窄, 好多學生上落). 上完樓梯好快就可以行到返學校.

hinhin.mami

MashiMaro,

因為我個仔講野唔係好叻(基本上係兩歲前都唔係點講野) 所以一早巳經諗住等佢足兩歲就即刻比佢返紹邦, o甘啱我朋友話紹邦新開o左 palygroup, o甘迷即刻報, 軒軒玩o左大概三個月(逢星期一,三,五)之後夠兩歲就轉o左返基礎班, 返o左一年多依家升o左去幼兒班. 你指既係咩活動 ??? 校內/校外 ??? 我個仔係好好好鐘意返學, 好鍾意老師, 老師講一句好過我講10句 law...

因為我個仔脾氣大, 初初返 playgroup 都有時唔肯合作, 好多時都要同佢"膊鬥"仲成日抓到我塊面損晒,但到後來到佢返基礎班就慢慢好o左, 始終基礎班"d"老師會捉得佢嚴格"d", 佢又係學校學會自理能力,其實幼兒園既都係注重係小朋友既自理,品德,反而學術方一定唔夠個"d"九龍塘名校好. 但今年佢地都係學術方面增加, 工課都比以前多o左.

紹邦"d"老師對小朋友真係付出好多既愛心, 基本上我認識既老師個個都好好人好 nice, playgroup 既葉老師都好好架,好斯文好識同小朋友玩.

我個仔之前讀既時候係有呢"d"野玩, 佢地會有遊戲(集體遊戲,+ 室內設施既野如踏單車, sir 滑梯),食茶點, 講故事, 唱歌, 玩玩具la... 如果你有時間陪佢上堂,又想比個小朋友學多"d"野多"d"群體生活既話.其實一歲讀都 ok 架.

hinhin.mami
我都是是期一至交
本來打算用益力多樽做.但我老公話似做燈飾多些.
最後我用左個紙巾盒做燈籠  ..你呢?
yoko

yoko1,

我地用o左玻璃紙,飲管黎做o左個燈籠, 我見到有好多小朋友都有交燈籠, 有"d"都整得好靚. 最衰中秋節o個日放唔到假 la. 如果唔係可以同個仔一齊係學校玩.    

hinhin.mami

等我入黎"充撐"下先  

禧媽媽,

喂~~~ 唔該你喎.   

hinhin.mami

I do wish more 紹邦 MAMA would come here and share their experience!!!!        My baby girl is going to join 紹邦 play group this Saturday la!!!          
‹ 上一主題|下一主題