用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 黃大仙區中學
go

黃大仙區中學 [複製鏈接]

版主 醒目開學勳章

黃大仙區中學

請問有無人知以下中學既校風/程度~

保良局何蔭棠
佛教孔仙洲
救世軍卜維廉
培敦
聖文德書院

Re: 黃大仙區中學

保良局何蔭棠為band2之選, 該校收生近乎98%為band1學生, 我囡囡讀得很開心.

版主 醒目開學勳章

lautorchi,

唔該晒呀~

Any other comments?

唔認識保良局何蔭棠,有冇多些資料,又聖母書院有冇其他意見,這裏有冇聖母書院的家長

我路過, 答下咀!

以我的家姐在十幾年前讀書時的資料:
保良局 – 唔知
卜維廉 – 爛仔館
孔仙洲和培敦 – band 3-4 (以前計算)
聖文德 – 幾好
不過經過十幾年的變遷, 不知有多改變啦!

QL 寫道:
我路過, 答下咀!

以我的家姐在十幾年前讀書時的資料:
保良局 – 唔知
卜維廉 – 爛仔館
孔仙洲和培敦 – band 3-4 (以前計算)
聖文德 – 幾好
不過經過十幾年的變遷, 不知有多改變啦!

如果保良局的第一中學就好, 但何蔭棠有些學生行為好差,
卜維廉真係爛仔館;
孔仙洲幾好 (不過曾經在他們的學校網頁中見到校長話近幾年都有收生不足的問題);
聖文德真係幾好 (除了他不是band 1之外, 是band 2 頭) 我有朋友個女係哩間讀F.3, 佢個女當年係何壽南讀小學仲係 band 1生(不過係band 1尾) 我朋友話同個女揀哩間係想佢讀得輕鬆d, 同開心d, 佢話最緊要係有自信下讀書, 佢依家係精英班(名次係頭幾位)

版主 醒目開學勳章

各位唔該晒~

How about 文理書院 and 天主教伍華中學?  Please advise.  Thanks.

shw 寫道:
How about 文理書院 and 天主教伍華中學?  Please advise.  Thanks.
哩兩間我知喎, 文理OK啦, 不過學校空間太細了, 所以可能某程度上都比人差, 因為有資源都冇地方啦, 至於五華的成績由高一直下滑(依家落到band 2尾)   

Is 保良局的第一中學 still the number one secondary school in 黃大仙區?

EVA222 寫道:

伍華如此不濟了,十幾年前朋友個仔入去讀津貼小學,同區家長都好羡慕,校舍都幾大,鄭國江教音樂科,當時伍華是黃大仙區數一數二,創業容易守業難.[/quote] 我讀中學的時候伍華都好強架, 果陣時放學搭車經過見到佢地d學生都著得整整齊齊咁, 綠色校褸又幾特別咁, 間中仲會見到d高大威添, 不過你講得岩要守得住間學校強真係幾難的, 依家見到佢地的學生著到褸褸幽幽爛達達咁, 所以真係講得岩, 學生的行為就直接應影間學校, 所以有好學生都唔會揀哩間

特務A, thanks for your comment.

band 2-boy又如何選擇呢?
have a nice day!!!!

我個仔都係大約band 2,以下中學請各位網友比d意見,邊間校風好d呢?但又怕男仔比女仔輸蝕,真係好頭痛!
1>孔仙洲                  
2>培敦
3>彩虹天主教
4>伍華
5>王仲銘
6>余近卿
7>李求恩
8>聖文德
9>聖本徳
10>永光書院

丸子

黃大仙真係冇咩選擇, 純粹我個人提議聖文德/孔仙洲, 其他的我以前就排得很後, 因為我情願將跨區較好的排在前, 但聖本德, 卜維廉, 余近卿, 李求恩真是填到沒有其他可填才填

bbriver

多謝你的資料!
have a nice day!!!!

bbriver 寫道:
丸子

黃大仙真係冇咩選擇, 純粹我個人提議聖文德/孔仙洲, 其他的我以前就排得很後, 因為我情願將跨區較好的排在前, 但
聖本德, 卜維廉, 余近卿, 李求恩真是填到沒有其他可填才填

lautorchi 寫道:
保良局何蔭棠為band2之選, 該校收生近乎98%為band1學生, 我囡囡讀得很開心.

98% Band 1 又點係 Band 2學校??    
‹ 上一主題|下一主題