用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語治療服務資料
樓主: 承承媽媽
go

[聽/語障] 言語治療服務資料 [複製鏈接]

Re: 言語治療服務資料

承承媽媽 寫道:
cwong140,
不過見你問開5-6歲o既小朋友,你不妨打去痙攣協會查詢他們的心智解讀小組課程(由言語治療師帶),我覺得會很適合你的小朋友.

其實我一早已好留意痙攣此課程, 亦寄了報名表和支票.

原本話9月中開辦的課程會在8月中面試, 我等到8月中仍未有消息, 便打電話去問. 那邊職員說面試日期改遲了, 大概在9月中. 跟著我再等, 等到9月中的某天, 痙攣那邊終於打來.

本以為是通知我帶小朋友去面試, 誰知她是通知我此課程已額滿!! 我問她: 為何我個小朋友沒有面試便落選? (因為佢地是寫明要面試才取錄)
回答是: 因為上期有幾個小朋友繼續參加, 再加上上期面試時亦有幾位小朋友面試後沒有位, 所以今期不收新生, 亦不需要面試.

我心想, 既然是這樣, 它應該一早訂明舊生優先吧! 因為最多只得6個位, 我或許不會寄報名表.
我明白機構有機構的行政步驟, 只是我真的很期望仔仔可以參加這個課程, 亦苦心等了差不多2個月, 估不到換來是連面試的機會也沒有. 我是很失望.

真的希望有多些機構能辦多些這類課程便好了.

mamee

用餅乾,在餅乾上擦點小朋友中意的醬,然後讓他伸長脷去腍.
可以幫助他運用靈活哋.
我的小姨甥仔,好可愛呀

最緊要是媽媽可以有泠靜的情緒,小朋友也只有在愉快的狀態下學習會用心點,用孩子最喜愛的東西做為打開溝通的渠道.
加油,相信這裡有很多媽媽都是同你一樣走過來的.
我的小姨甥仔,好可愛呀

Marcus媽
我仔同你仔仔可謂同一情況!
我的感受根你一樣!點解別人的bb就算工人湊又沒有這些問題! 真係好鬼唔開心, 老公又什麼都是我負責, 如有問題總是媽媽不對,唔識湊仔!!

mame_mame:

詳細的方法可能都係治療師示範俾你睇好d, 不過都有少少活動你可以試下既.
舌尖向上:
-塗朱古力醬在門牙後面, 請小朋友舔食. 可用手輕輕張開並固定他的下顎, 初時不用張得太大, 以免太難.
-另外也可放一顆cheerio (一種穀類早餐, 小甜圈)在門牙後位置, 請小朋友舌尖向上頂住圈圈.

不過舌尖向上捲唔到可能因為各種原因, 真的要待評估後才知道, 才可作針對性訓練. 如果小朋友練左一段時間都做不到, 我建議暫停, 不要令小朋友好大挫折感, 最緊要唔好覺得有壓力!

mame_mame 寫道:
我個仔3歲半,一些la音及各種需要噴氣的音都發得不準,現正排期到仁濟醫院做訓練,但都要排到明年年尾,請問怎樣可在家教他把脷向上捲,因他捲不到,煩腦!

hi, yuki63! I am new member mama. My son has speech delay since he is 3 years old. Now he is 6 years and in k3(in K1 repeat). Now I am very worry and try my hard to teach him. He will go to P.1 school in next year. I am attend a private lessons in CWB nearly 3 years until now. All the way no change to other centre.
But now i want my son also attend lessons by special eductional teacher and ST(speech delay will related to knowledge delay)  by other more larger centre in Central. (name Steps....) Yuki, are you a professional mama about speech delay info can advise me? Are you heard this centre before? I am not sure change or not?  Wait for your earliest reply. Thanks a lot!

各位,我個b今日去智能測試中心評估,要接受言語治療, 心情好差啊, 吾知只豬仔會吾會有事呢, 他2歲拉,都未識講野,成日講他的太空話, 都無人听得明.   

janelee,

How long does it talk to 接受言語治療?

curly
依家排期都要下年8,9月先有位.

Janelee,

Oh! Very long!  
I need to wait 5 months for assessement only.

HI, 各位 mami
我個仔仔同樣依家需要做言語治療.  我想問你們覺得唯聽的水準點樣呀? 可否俾一 d 意見呢?

承承媽媽, bk既言語治療師媽咪,
我仔仔就黎25個月, 比較怕醜, 政府評估後, 巳安排排期做早期訓練但尚有一段時間才開始, 佢現在只會說一些單字(約15-20個), 但只有二至三個係較清晰, 其他發音都唔準確, 因為佢說話時好喜歡咬住舌頭來說, 雖然唔清楚, 但仍然可以估到佢想表達什麼.  這種情況, 喺現階段我可以點去幫佢呢?
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~
該用戶已被刪除

我仔仔都有呢方面問題, 都係自己唔好, 明知佢有問題就應該一早同佢報d課程 / training 讀下. 協康會係咪淨係得一對一課程, 好唔好, 因都唔平, $600 - 50mins.  有間叫新領域潛能發展中心有上門服務 $450 - 個半小時 (但唔係專業言語治療師, 只受過中心訓練), 另有真正言語治療師 $900 - 個半鐘.  有無人可以俾d意見我.

我仔仔3歲1個月, 返左學之學講野有進步, 但比同齡小朋友慢, 佢做左評估, 被評為比較緩慢, 更輪後兼收幼兒中心...真係有d唔開心, 但我地覺得佢除左遇講野差d都無咩野.  所以而家想報d言語課程幫下佢.
該用戶已被刪除

其實不理小朋友說什麼話,要多些回應佢,同埋留意他同你有冇眼神接觸,小朋有仲細,就算有小問題,發覺得早,也追得切.
我的小姨甥仔,好可愛呀

我個仔係3歲時排政府的語言治療,但要排到07年尾,現時已4歲,所以我早前帶個仔去大窩口康復學會做訓練(私人),半小時$330,現在重有9折,一次過比10堂好似有8折/85折?我個仔返咗差唔多10堂,真係有d進步,但佢成日唔肯練習,不過起碼我知道,佢應該係可以講到某d音的,不過要慢慢訓練及多練,因我都格晒價,最便宜的了,最緊要個位語言治療師都唔差,好有耐性同方法,值得一試。

開心四人組,

大窩口康復學會要等幾耐架, 現在我要600一小時, 好貴!
可以給我詳細資料?謝謝!

睇番間名叫社區綜合治療中心,有五間,包括沙田8103 7456,何文田 81087456,觀塘81097456,荃灣大窩口82025123,奧海城81028456,你可直接打去問,佢地有分30分鐘、45分鐘或1小時,我唔知係唔係間間都有折,我去大窩口就有折,我每次比錢所以有9折,30分鐘折咗$297,如果一切比10堂再平d。另外,我選星期六做訓練,都即時有位,不用排。

開心四人組

Thanks!

This week, Speech Threapist taught me how to do mouth and tongue excercise.
Ex.1 - She put some sticky chocalate (Brand : Nutella spread) in his upper lip, that his need to extend his tongue to touch his upper lip.  
Ex. 2 - She put a little seaweed in his upper lip, my son also need to use his tongue to touch his upper lip
Ex. 3 - Use a straw to drink vitasoy milk, but cannot use the teeth to hold the straw. But, she suggested to use Yogurt if he can perform this task.  The Yogurt is thicker, it is harder to stuck, too.

What do you son doing?
‹ 上一主題|下一主題