用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師叫唔好報自己中學
樓主: ANNAFRIEND
go

老師叫唔好報自己中學 [複製鏈接]

2LittleMonkey 發表於 17-1-20 23:39
唔好灰心!
我小朋友雖然係 band 2, 有得博吓自己間直屬中學, 但都係只有少過一半機會, 見到佢都十分懶散, ...
明白的,我知佢一心上原校,但希望佢明白自己處境,搵間合適的學校比小朋友。

引用:小六的家長日,最hurt莫過於老師同個家長講

原帖由 ANNAFRIEND 於 17-01-20 發表
小六的家長日,最hurt莫過於老師同個家長講你唔好諗自己學校,一定入唔返架啦,報出面學校試下好過啦。家長 ...
唔hurt呀,等同冇直屬中學果D,老師叫band 3生唔好揀band 1學校一樣,講事實好正常,標準答案。

mcl203 發表於 17-1-20 17:15
就算呈三考滿分也難以上Band 1 Band 2

不要令樓主有太多幻想, 樓主要實務

說實話的老師總好比明明成績不達標也提議學生填回自己直屬中學。老師針對成績又不是針對學生。現今的家長往往一味聽自己想聽的。不理自己子女是否適合。當然家長可以有權決定最後的選擇。

王家爸爸  唔少家長係咁  發表於 17-1-21 18:36

ANNAFRIEND 發表於 17-1-20 23:13
唔好意思,一時感觸冇交代清楚。其實我講既小朋友係小女同學,亦係好朋友。我當然想佢地一起原校升中,但睇 ...
原來是別人的女。努力考好呈三 和 final exam, 就算叩門,都睇到進歩.

回覆:老師叫唔好報自己中學

朋友孩子去喇唦,一樣升不上,吐苦水,去咗私立/直資。。。不過俾少少希望樓主,如成績S1/S2好可叩門番原校一試

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-20+17:15+就算

原帖由 lovebb2 於 17-01-21 發表
不要令樓主有太多幻想, 樓主要實務

B3盡力係呈3考上B2唔算係務實?? 某D學校既B3生肯定係本區B3生??

加油, 明天會更好

ANNAFRIEND 發表於 17-1-20 15:34
小六的家長日,最hurt莫過於老師同個家長講你唔好諗自己學校,一定入唔返架啦,報出面學校試下好過啦。家長 ...

自己教了六年的學生,教得唔好所以唔收,學校只用篩選的方法keep住好成績,不是想教好學生,這樣的學校,轉去另一家未必是壞事。

ANNAFRIEND 發表於 17-1-20 23:13
唔好意思,一時感觸冇交代清楚。其實我講既小朋友係小女同學,亦係好朋友。我當然想佢地一起原校升中,但睇 ...

我估家長應該好清楚小朋友既情况,只係未必將全部既嘢講你知。我覺得你作為朋友,可以幫到既其實唔多,俾佢最大鼓勵之餘,亦都要教佢作最壞打算,作好兩手準備。

2jkidsfather 發表於 17-1-21 11:20
原來是別人的女。努力考好呈三 和 final exam, 就算叩門,都睇到進歩.

講得啱,俾人睇到進步緊,對叩門一定有幫助。

王家爸爸 發表於 17-1-21 18:34
我估家長應該好清楚小朋友既情况,只係未必將全部既嘢講你知。我覺得你作為朋友,可以幫到既其實唔多,俾 ...
謝謝你王家爸爸

回覆樓主:

加油!爸爸媽媽們!!!!!!!

littlelamma 發表於 17-1-21 12:12
自己教了六年的學生,教得唔好所以唔收,學校只用篩選的方法keep住好成績,不是想教好學生,這樣的學校, ...
其實band 1 直屬中學己經會收自己小學的band 2 學生。但如果是band 3, 莫說不收。其實肯收回,也會讀得吃力。調轉想,倒不如找間切合水平的學校,有機會讓孩子有更大的發揮,可能慢慢閃出光芒。不用在一間不合自己水平的學校裡漸漸熄滅,變得沒自信和不開心。

YDLFATHER    發表於 17-1-22 10:13

回覆 ysnmama 的帖子

是。通常是家長自己期望和理想。完全唔想接受現實,最後苦了自己子女,硬要把子女放在不適合的地方。我也知道不少子女因為不同原因錯配了間比自己水平高的學校,有些讀了一年讀不上、有些被勸退、有些迫著出國。band 1 生讀band 1 學校也要不少時間去適應和吃力,何況相差太多。

YDLFATHER    發表於 17-1-22 10:14

littlelamma 發表於 17-1-21 12:12
自己教了六年的學生,教得唔好所以唔收,學校只用篩選的方法keep住好成績,不是想教好學生,這樣的學校, ...

俾足六年時間都讀得唔好,仲好意思升唔上直屬中學,而怪責係學校既責任教唔好學生? 我都想揾一間可以令任何資質、任何學習方式、任何學習態度嘅學生可以成為B1 category.

Soundervolt 發表於 17-1-22 12:37

俾足六年時間都讀得唔好,仲好意思升唔上直屬中學,而 ...
有4間應該較接近你既目標,但係都係女校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ysnmama 發表於 17-1-22 07:59
其實band 1 直屬中學己經會收自己小學的band 2 學生。但如果是band 3, 莫說不收。其實肯收回,也會讀得吃力 ...
你講得好岩,不過事實係令人難以接受,我都明白那家長心情,以佢小朋友成績,真係唔知可以考邊間,band 3學校佢真係唔敢考慮羅。

hkpapa852 發表於 17-1-22 13:39
有4間應該較接近你既目標,但係都係女校

哈哈!有邊四間咁厲?願聞其詳!

Soundervolt 發表於 17-1-22 14:11
哈哈!有邊四間咁厲?願聞其詳!
你睇吓St Mary, MCS同St Paul Covent 既Pre-S1成績就明白
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題