用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何跟孩子(小三)開始講中國歷史故事 ...
go

如何跟孩子(小三)開始講中國歷史故事

阿仔小三,佢有睇植物大戰殭屍系列嘅歷史漫畫,但我估計佢睇得唔深入,我想跟阿仔講啲中國歷史故事,請問我應該
1)以人物/事件同阿仔講
2)有系統地以朝代講
3)其他方法

有邊本/套中國歷史較淺白/有趣?

身邊有例子,家中老人家中意講三國,每次我見到個小朋友佢就雞啄唔斷講有關三國d野。

你小朋友看過諸葛亮的故事嗎?喜歡嗎?(似方法1)

MrBeast 發表於 17-1-19 21:57
身邊有例子,家中老人家中意講三國,每次我見到個小朋友佢就雞啄唔斷講有關三國d野。

你小朋友看過諸葛亮 ...

我地冇講過諸葛亮,但有講過一些人物/民間傳奇,感覺好散亂,想有系統地講,但我又冇一些淺白嘅書,可能我唔識揀。我見喺EK好多孩子都會睇歷史故事,所以想問吓大家應如何跟小朋友開始講歷史故事。

睇三國演義,漫畫又好,少兒版又好,佢有興趣,就一條直路咁去。

三國裏面好多歷史交集、兄弟情義、成語故事,食住三國條水,教咗亞女好多嘢。

Jane1983 發表於 17-1-19 22:16
睇三國演義,漫畫又好,少兒版又好,佢有興趣,就一條直路咁去。

三國裏面好多歷史交集、兄弟情義、成語故 ...
我都係咁諗,仲已經借了本三國演義,不過暫時未有時間睇住,too many  book but too little time

回覆 MrBeast 的帖子

係呀,太多嘢想引導佢去欣賞,但佢返學、學校課外活動、自己體藝活動、每日hea玩時間,扣吓扣吓,仲要堅持9-10個鐘睡眠,時間唔夠用。

S-Kwok 發表於 17-1-19 22:12
我地冇講過諸葛亮,但有講過一些人物/民間傳奇,感覺好散亂,想有系統地講,但我又冇一些淺白嘅書,可能我 ...
我看完修煉都覺得書到用時方恨少,lai 手就去找中國不同朝代的書,不過相信小朋友興趣最為重要,興趣和性格一樣,某程度是天生,但亦可以後天培養,尤其是初小階段或之前,父母都仲可以左右一下。諸葛亮借箭等等故事好有趣,如jane所說,提起興趣後自然水到渠成,perhaps到時再以系統來提高效率(什麼糸統我就冇考究)。

我都係小三,我只係依書直說,有時口語,有時直讀。我第一套講既係《寫給兒童的中國歷史》,阿仔好有興趣,我就每晚跟住本書講。講完呢套,開左管家琪既100個中國歷史故事,一樣好有趣,每晚讀少少咁。

唔駛好有系統,以興趣行先,搵個切入點就得,有興趣佢就會自己去發掘
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MrBeast 發表於 17-1-19 22:46
我看完修煉都覺得書到用時方恨少,lai 手就去找中國不同朝代的書,不過相信小朋友興趣最為重要,興趣和性格 ...

同意!興趣重要,能夠講到歷史故事有趣味,小朋友就會想知多啲。
我歷史唔好,主要都係爸爸負責,爸爸可以將現代發生嘅事用歷史故事作例子去解釋,但真係要對歷史幾熟識先可以!因為爸爸本身熱愛歷史,就變得自然地閒話家常都可以同歷史扯上關係! 而呀仔都鍾意聽!比我就無咁嘅功力。

wan_sosin 發表於 17-1-20 11:59
同意!興趣重要,能夠講到歷史故事有趣味,小朋友就會想知多啲。
我歷史唔好,主要都係爸爸負責,爸爸可以 ...
讀書時覺得歷史科超悶,出來做事後先體會到一些歷史事件可以借鏡,在培養興趣方面,我和你先生方法差不多,不過自己本身料子不夠,都係個句:書到用時方恨少

MrBeast 發表於 17-1-20 12:23
讀書時覺得歷史科超悶,出來做事後先體會到一些歷史事件可以借鏡,在培養興趣方面,我和你先生方法差不多, ...
因為香港教歷史既方法係超悶,從歷史得到既啟發,遠比邊年邊月發生重要得多
Learning to Read, Reading to Learn.

讀書時覺得歷史科超悶,出來做事後先體會到一些歷史事件可以借鏡,在培養興趣方面,我和你先生方法差不多, ...

老師的功力,都好影響學生對嗰科嘅興趣,我高中時個歷史老師把口好叻,講歷史好有趣,歷史堂唔單只唔悶,仲要係好多同學好期待雀躍上的一堂,上堂氣氛好好,同學主動討論歷史問題,可惜這類老師,難遇更不能求! 教了兩年後,竟然學校唔用佢!

MASAYA 發表於 17-1-20 12:29
因為香港教歷史既方法係超悶,從歷史得到既啟發,遠比邊年邊月發生重要得多 ...
就是記唔鬼到公元乜年邊個係乜處戰勝阿乜水,anyway,都好appreciate一些作者做extensive research 去寫書,故事有趣味讀者又學到野

S-Kwok 發表於 17-1-19 22:12
我地冇講過諸葛亮,但有講過一些人物/民間傳奇,感覺好散亂,想有系統地講,但我又冇一些淺白嘅書,可能我 ...
陀住家姐7個幾月仲趕緊歷史論文。生咗阿妹仲未落得地就响床度同C6校對歷史論文。平時响屋企成日同C6探討歷史課題, 一屋都係歷史書, 咁, 你話小朋友有乜可能唔睇?
有次連果隻阿妹都講咗個XX歷史人物, C6問佢點識, 佢話:爸爸你D書隨處放, 上次我攞嚟睇, 睇到囉。我即刻同C6講:放好D書啦!

little_yolky 發表於 17-1-20 14:32
陀住家姐7個幾月仲趕緊歷史論文。生咗阿妹仲未落得地就响床度同C6校對歷史論文。平時响屋企成日同C6探討歷 ...
呢個副作用好好喎

我讀到中四揀科時,第一時間drop中史,揀讀西史同human biology.
估唔到自己係有咗阿仔先發覺書到用時方恨少

S-Kwok 發表於 17-1-20 15:22

我讀到中四揀科時,第一時間drop中史,揀讀西史同human biol ...
都唔係既,唔一定要家長去教,或者同佢一齊起步學習,呢種陪同,又有另一種體會同享受

S-Kwok 發表於 17-1-20 15:22

我讀到中四揀科時,第一時間drop中史,揀讀西史同human biol ...
我當年學校D歷史/中史老師教得好生動架, 尤其越生動就越會教低年班, 上堂笑到卡卡聲, 真係收唔到聲架。想當年, 我有個fd間學校無高中, 咁佢插班入嚟我哋學校, 佢成績唔多好, 緊係諗住讀文科啦, 有得背有得追丫嘛。點知, 校長同佢講, 唔好意思喎, 文科班full晒, 去理科班啦。搞到佢跟唔上, 留咗一年。到第二年文科班至有位俾佢入。

我終於明白點解我哋學校文科成績好過理科幾條街了。

秦统一前的戰國時期
楚漢相爭
各朝代有名的將軍

以上是我想給阿囡看或講的歷史故事。
不過要等她迷完三國先

她之前喜歡花木蘭
所以找到同你囝性格相似的角色便會提起興趣。