用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學差可以點攪
go

數學差可以點攪

小5女,唔係唔識計,個人騰雞,左諗右諗,題目易又懷疑有無咁易
考試啦,唔夠時間做,得返5分鐘仲有一頁十幾廿題,然後又騰哂咁做變咗計餐死嘅啱,送分嘅錯
以為有好多題,原來45分鐘做30幾題,即是多過一分鐘一題
點樣可以smart d

學校有沒有提供模擬卷?沒有的話,用上一次考試或測驗卷吧!試試幫孩子分析卷的內容,看看應該如何分配時間,讓孩子考試前先行實習。考試始終是一場遊戲,有遊戲規則,希望提高考試技巧,爭取勝出的機會。

cstchan 發表於 17-1-19 08:05
學校有沒有提供模擬卷?沒有的話,用上一次考試或測驗卷吧!試試幫孩子分析卷的內容,看看應該如何分配時間 ...

沒㗎⋯⋯
可能考試特別緊張,屋企已經有做練習,但如果快就甩漏多,唔知點樣可以專心d同有信心

bb鼠 發表於 17-1-18 23:56
小5女,唔係唔識計,個人騰雞,左諗右諗,題目易又懷疑有無咁易
考試啦,唔夠時間做,得返5分鐘仲有一頁十 ...

45分鐘做三十幾條合理啦!操下練習,仲限時做吧!

數學真係只有操先做得快, 做得多, 一睇題目已知條式係咩, 唔需要再花太多時間去慢僈諗.

操數之前,一定需要確定小朋友數學概念正確,如果唔係操數反而有反效果。

bobbob    發表於 17-1-19 10:48

bb鼠 發表於 17-1-18 23:56
考試啦,唔夠時間做,得返5分鐘仲有一頁十 ...
首先,如果唔限制佢時間,係唔係可以做到幾乎全部對?如果可以既話,就可以操卷。如果唔係,先搞好啲基本概念先好操卷。

可以買市面現成既,亦可以自己整。如果自己整需要知道一般學校既數學考試卷都係分兩部分,第一部分淺啲,只需要寫答案,第二部分深啲,需要寫計算步驟。試下將啲題目重新整理,分成兩部分,送分嘅淺問題做甲部,只需要佢寫答案,啲需要計餐死嘅做乙部,要佢寫清楚計算步驟。

王家爸爸 發表於 17-1-19 10:29
操數之前,一定需要確定小朋友數學概念正確,如果唔係操數反而有反效果。 ...

點知慨念正唔正確?

王家爸爸 發表於 17-1-19 10:43
首先,如果唔限制佢時間,係唔係可以做到幾乎全部對?如果可以既話,就可以操卷。如果唔係,先搞好啲基本概 ...

佢就是屋企唔限時時基本上市面的考試練習只錯1-2題
而校內考試卷我地家長是沒得睇的

MrBeast  何不直接問數老師錯乜和點錯  發表於 17-1-19 12:03

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 17-1-19 10:44
點知慨念正唔正確?
問佢點做條數囉

bb鼠 發表於 17-1-19 10:44
點知慨念正唔正確?
因為大部分數學問題有多過一個方法去揾答案,所以如果能夠用佢學過既最簡單方法寫出計算步驟,代表小朋友係嗰類問題上,數學慨念無問題。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 17-1-19 11:03
45分鐘做30題?實在太令我羡慕。我仔由一年級起,已經是45分鐘48題。
為咗令佢快啲,每次測考前都要操。坊間 ...

佢試過可以9字頭,上年4下都80尾,但佢成績好飄,4上68,4下操完80尾
以前都40幾題㗎,今年唔知點解少咗

王家爸爸 發表於 17-1-19 10:49
因為大部分數學問題有多過一個方法去揾答案,所以如果能夠用佢學過既最簡單方法寫出計算步驟,代表小朋友係 ...

佢就是簡單復習化

bobbob 發表於 17-1-19 10:47
問佢點做條數囉

你坐佢隔離啤住佢咪好好囉⋯⋯
不過會不停問自己唔諗

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 17-1-19 12:14
你坐佢隔離啤住佢咪好好囉⋯⋯
不過會不停問自己唔諗
我意思係佢做完條數之後,你問返佢逐個steps點計個答案出嚟

bobbob 發表於 17-1-19 12:22
我意思係佢做完條數之後,你問返佢逐個steps點計個答案出嚟

有算式唔洗問

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 17-1-19 12:11
佢試過可以9字頭,上年4下都80尾,但佢成績好飄,4上68,4下操完80尾
以前都40幾題㗎,今年唔知點解少咗
...
我個人覺得咁細個就乜都靠操練可能令佢依賴記憶,甚至厭惡數學,響咁早嘅階段比多啲時間佢真正理解對日後發展會好啲。

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 17-1-19 12:24
有算式唔洗問
咁你有冇認真睇?

bobbob 發表於 17-1-19 12:27
我個人覺得咁細個就乜都靠操練可能令佢依賴記憶,甚至厭惡數學,響咁早嘅階段比多啲時間佢真正理解對日後發 ...

佢其實是識的,但諗太耐,易又覺得無理由咁易