用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 不愛故事的孩子
go

不愛故事的孩子 [複製鏈接]

我的孩子就快3歲了,從小就非常愛閲讀,幾乎由朝到晚書不離手。家中也有大量不同類型題材的書。佢開始識唔少字,很多時候可以自行睇書,毋須伴讀。
但他看書都很揀擇,專睇'教科書',即是很學術的書,唐詩phonics 國旗字典地圖數學書等等。其實於我來說係勁悶。
我很想啟發佢多D睇繪本,領略故事樂趣。但佢興趣的確不大。
你哋有這樣的孩子嗎?男仔會唔會鍾意學術書籍多過故事書?
   0    0    0    0

nanakochan 發表於 17-1-18 23:23
我的孩子就快3歲了,從小就非常愛閲讀,幾乎由朝到晚書不離手。家中也有大量不同類型題材的書。佢開始識唔少 ...

奇怪,小朋友通常喜歡天馬行空,激發下想像力,,他小時候你有沒有伴讀D故事書比佢聽?你試下比D有趣圖畫的故事書他看,同佢傾下吹下水(不是讀D字),引發下佢興趣。
不過我有時都覺得小孩子太早對文字有興趣,可能反而會限制了想像力。

964000 發表於 17-1-19 09:29
奇怪,小朋友通常喜歡天馬行空,激發下想像力,,他小時候你有沒有伴讀D故事書比佢聽?你試下比D有趣圖畫 ...

細個嘅時候好ok㗎,我亦經常伴讀講故事。而家大個咗多數會問我呢個咩字點讀點解。或者我再搵D天馬行空啲嘅故仔。其實屋企已經有好多選擇。多謝意見。

引用:Quote:964000+發表於+17-1-19+09:29+ 奇怪

原帖由 nanakochan 於 17-01-19 發表
細個嘅時候好ok㗎,我亦經常伴讀講故事。而家大個咗多數會問我呢個咩字點讀點解。或者我再搵D天馬行空啲嘅 ...
無字書。淨系圖嗰d書

回覆樓主:

Deleted

happybbg 發表於 17-1-19 12:44
無字書。淨系圖嗰d書

有冇好介紹?冇字的一係好bb一係勁抽象

Activehealth 發表於 17-1-19 14:51
我個仔細個都係咁,叫佢自己揀書,佢會去揀數學書或補充題書。成日同其他小朋友講數學問題,俾佢悶到暈,拒 ...

多謝你的分享!我個仔都係人際關係發展較慢嗰type, 情感幾blunted,所以我更希望用故事engage佢!原來要經歷一些痛苦過程的。哈哈,咁我即管試下迫一迫!

Activehealth 發表於 17-1-19 14:51
我個仔細個都係咁,叫佢自己揀書,佢會去揀數學書或補充題書。成日同其他小朋友講數學問題,俾佢悶到暈,拒 ...

另外有感而發,我自己都有睇過唔少教小孩閱讀的書。發現最困難的,是無一顆童心,大人世界很複雜,目光又狹窄,不容易代入小朋友世界,我也每天在學習。

你說出了一個重點,小朋友要明白很多情境和情感,才可engage在故事中。有時我講D故事比女聽,佢聽到喊,眼濕濕,我才驚覺她人仔細細已經有這麼深的感受。所以閲讀不止是認字(decoding)還有很多層次和技巧。

nanakochan 發表於 17-1-19 15:19
另外有感而發,我自己都有睇過唔少教小孩閱讀的書。發現最困難的,是無一顆童心,大人世界很複雜,目光又 ...

是的,大人選故事書通常會著重功能,就算故事都找些有教育意義的。所以借書時我盡量由得我女自己㨂。

nanakochan 發表於 17-1-19 15:16
多謝你的分享!我個仔都係人際關係發展較慢嗰type, 情感幾blunted,所以我更希望用故事engage佢!原來要經 ...

首先,要找出佢身邊同學、朋友最喜歡的卡通,買有關故事書回來後話你自己都好鍾意,叫佢同你一齊睇,再同佢討論鍾意那角色、劇情段落。或假設佢係主角,佢會點做,再進行角色扮演。要有獎勵及令佢覺得好玩。

之後,叫佢帶果個卡通人物邀請身邊同學、小朋友一齊玩,唔可以操之過急,最緊要唔好俾佢覺得你迫緊佢。

Activehealth 發表於 17-1-19 18:50
首先,要找出佢身邊同學、朋友最喜歡的卡通,買有關故事書回來後話你自己都好鍾意,叫佢同你一齊睇,再同 ...

角色扮演的確好主意!多謝分享!

回覆樓主:

我個仔幼稚園時都係咁,唯一佢肯睇嘅故事書是 Magic School Bus, 因為有講科學。上小學後跟其他同學睇 Tree House, Super Underpants。

回覆 nanakochan 的帖子

男孩也愛故事書。

oxford reading tree 頭一個系列是無字書,可以和小朋友一起看圖講故事。我記得當年曾用這套書訓練阿仔的觀察力,問:何時,何人,何地,何事,感受等等

另外幾米的圖畫都好好睇,不過對三歲小朋友就可能復雜了些。
for every one criticism, three positives must be given.

nanakochan 發表於 17-1-18 23:23
我的孩子就快3歲了,從小就非常愛閲讀,幾乎由朝到晚書不離手。家中也有大量不同類型題材的書。佢開始識唔少 ...
每個人既興趣唔同,小朋友鍾意唐詩、phonics、字典、數學書其實係好事,包括咗中英數,將來成績一定好。

‹ 上一主題|下一主題