用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友去大馬讀中學
go

小朋友去大馬讀中學 [複製鏈接]

1    0    0    0

只是路過 
之前認識3個MALAYSIAN CHINESE、英、中、馬拉話都吾掂。 但係人品真係好PURE. 有親戚在大馬?or what attacted you or your child to go and study there?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:小朋友去大馬讀中學

是平但請看* 細數馬來西亞移民缺點,看完這些大馬你還敢去嗎?*→第1重點講教育的問題

sherylwong 發表於 17-1-18 18:33
讀國際中學,學費比較平呀

之前我在其他post都講過,我認識兩位大馬華人,都話大馬依家治安好差,網上亦有片段,當街搶劫。而重點係:大馬政府會偏幫馬拉人,華人角式只係幫佢地搵錢,但唔會保護華人。你可以睇多啲、搵多啲資料先決定,請慎重考慮。

亮燈 發表於 17-1-20 08:03
之前我在其他post都講過,我認識兩位大馬華人,都話大馬依家治安好差,網上亦有片段,當街搶劫。而重點係 ...

我都識一個大馬朋友,佢都話冶安其差,政府不公平,所以現在移民去星加坡。如果冶安咁差,每日都驚小朋友生活,咁又何必去比較平的地方讀書呢。
EIKO

亮燈 發表於 17-1-20 08:03
之前我在其他post都講過,我認識兩位大馬華人,都話大馬依家治安好差,網上亦有片段,當街搶劫。而重點係 ...

係呀, 華人自己直頭話係 "二等公民" ,
馬拉人唔駛做就乜都有, 公職一定係馬拉人, 普通公司/ 工廠就一定要預留比例請馬拉人, 比如你開工廠, 每請三個華人, 就要請一個馬拉人, 如果你請唔到馬拉人, 你就無額請華人,  馬拉人請返黎係坐/ 聽下歌又一日, 因為你無左佢唔掂, 無左佢, 你唔可以請華人。 所以擺明馬拉人係唔駛做, 你求佢黎返工。

交通警察最鐘意捉快車...呢樣個樣, 跟住就同你講數, 比左 CASH 就走得...可想而知。

治安又唔好, 當地人都話, 佢地無一個人係未比人搶劫過的。
而佢地講的英文.... 日後要轉回口音就比較難。
咪以為 "國際學校" 就一定同一水平, 你去下個邊就會知, 大家的生活水平真係好唔同, 佢地真係好有些似以前 60年代的香港,  總之佢地 d 小孩仲係周地滾, 我地見到就真係會覺得好污 joe, 未必能接受。
我去行佢地的大商場內的童裝, 好多都仲係賣緊好似花園街一套 $15的背心, 短褲, 有個大公仔的, 我地用黎訓覺, 佢地就已當是去街衫咁黎賣.... 所以, 真係生活標準有差別呀。

梁媽媽

梁媽媽 發表於 17-1-20 09:23
係呀, 華人自己直頭話係 "二等公民" ,
馬拉人唔駛做就乜都有, 公職一定係馬拉人, 普通公司/ 工廠就一定要 ...

聽朋友講,好似做生意都要夾個馬拉人,唔知有冇記錯。

就算遇搶劫,你報左警,拉到個馬拉人,之後都會放番,總之就唔好喇!

回覆 亮燈 的帖子

建築商起樓, 屋苑內亦要預留一定比例的單位比馬拉人, 一模一樣的樓, 但馬拉人個批就會係便宜些的,  
所以真係好唔公平。

嘻, 我地所講的似是移民分析, 而唔係去讀書了。
另外, 同性戀在馬拉係犯法, 捉到要坐牢的! (嘻, 更離題了。)

梁媽媽

sherylwong 發表於 17-1-20 12:45
咁驚人!我念住送仔仔去怡保讀國際中學。我有些香港朋友嫁去馬來。佢哋話好呀,屋大,壓力沒咁大。。。
...

U can try boarding school in Malaysia, Marlborough College in Johor, border between Malaysia on Singapore.

My husband is Malaysian, we prefer our son to educate in hk, u research more see whether u can adapt over there
‹ 上一主題|下一主題