用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬灣基慧和聖公會仁立,哪一間較好?
樓主: monkeydiary
go

馬灣基慧和聖公會仁立,哪一間較好? [複製鏈接]

引用:2間是否活動教學?+哪一間的功課多d?

原帖由 monkeydiary 於 17-01-17 發表
2間是否活動教學? 哪一間的功課多d?
仁立: 葵青區中學網好。 有林護聯繫位。 有分精英班。 校舍舊及細。

馬基: 荃灣中學網差。 冇分精英班。 校舍較新及大。

利申: 我係馬基用家,我如果家住荃灣就仁立。 如果家住葵青區就馬基(因為小六升中可轉住址)

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hamsubbb 發表於 17-1-18 19:02
我都想問,仁立入唔到林護可以點揀中學?

B1學生報B1學校,B2學生報B2學校。B1學生如果唔報林護就無話集中報邊間架喎,有報傳統名校,又有報地區英中

gracelam 發表於 17-1-18 20:36
仁立: 葵青區中學網好。 有林護聯繫位。 有分精英班。 校舍舊及細。

馬基: 荃灣中學網差。 冇分精英班。  ...

但若果選了馬基,咪會選失了林護的聯繫位? 為了林護,不是應該無論住哪一區,都要選仁立嗎?

hamsubbb 發表於 17-1-18 19:02
我都想問,仁立入唔到林護可以點揀中學?

其實65網較多好的中學,唔揀林護,仲有蕭明,善德

monkeydiary 發表於 17-1-19 00:35

其實葵青網雖然多英中,但學生數量同樣多,所以B1生統一派位時都只有乙一係可以選擇啲較好既學校,到乙二時已經要放B1C學校

monkeydiary 發表於 17-1-19 00:35

附近幾個網,係得沙田啲英中位多到連B2生都有得抽

引用:Quote:gracelam+發表於+17-1-18+20:36+ 仁

原帖由 monkeydiary 於 17-01-19 發表
但若果選了馬基,咪會選失了林護的聯繫位? 為了林護,不是應該無論住哪一區,都要選仁立嗎?
...
有聯繫位都唔係必入林護,只是比其他小學多一次抽獎機會。 當然首要條件成為band 1生先。

仲有林護係唔係個個都讀得掂?? 只有自己最了解仔女。 唔好比林護限制左自己嘅選擇,無論馬基定仁立,只要係band 1a-b生都可以有條件往他區升中,至於band 1尾-band 2生我覺得留响葵青區選中學較為有利。

醒目開學勳章 王國長老

monkeydiary 發表於 17-1-19 00:33
...
朋友女讀仁紀, 自行一揀林護, 2nd in 都無, 林護自行時都揀區外勁既學生, 雙仁生極少揀.

最終要靠大抽獎同聯系位先抽到入林護囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

gracelam 發表於 17-1-19 08:57
有聯繫位都唔係必入林護,只是比其他小學多一次抽獎機會。 當然首要條件成為band 1生先。

仲有林護係唔係 ...

我覺得林護相對荃灣葵青既學校,學術上確實係有絕對優勢,已經遠遠放甩荃官中好多。而真正B1A學生唔考慮林護就要出去試下傳統名校了

引用:Quote:monkeydiary+發表於+17-1-19+00:33+

原帖由 miriam 於 17-01-19 發表
朋友女讀仁紀, 自行一揀林護, 2nd in 都無, 林護自行時都揀區外勁既學生, 雙仁生極少揀.

最終要靠大抽獎同 ...
無錯。 自行階段林護好少收双仁學生,因為呢個階段會盡收全港精英。 所以双仁band 1學生多數到大抽獎必將林護放甲一及乙一增加抽入機會。

仁立終極目標多數係林護。 馬基就係其他band 1英中。

miriam 發表於 17-1-19 09:02

最終要靠大抽獎同 ...

我估你朋友應該係仁紀唔係最前個批。其實林護自行時唔會專登唔見雙仁學生,主要都係用數據計分。
我有朋友舊年仁立級2X都有林護2nd in

gracelam 發表於 17-1-19 09:10
無錯。 自行階段林護好少收双仁學生,因為呢個階段會盡收全港精英。 所以双仁band 1學生多數到大抽獎必將林 ...

我覺得林護唔會故意係自行唔收雙仁學生,如果有個好勁既雙仁學生報林護,唔通林護唔怕佢係自行比其他學校收左?點會冒險預佢一定統一收得返?

引用:Quote:gracelam+發表於+17-1-19+09:10+ 無

原帖由 晴晴小B 於 17-01-19 發表
我覺得林護唔會故意係自行唔收雙仁學生,如果有個好勁既雙仁學生報林護,唔通林護唔怕佢係自行比其他學校 ...
好勁咪大約級頭3名到。 即係同其他地區小學差不多。

gracelam 發表於 17-1-19 09:21

仁立舊年級頭三去哂SPCC

荃灣葵青二線小學既級一,未必贏到仁立級十既同學

級頭3名唔易做..  其中一科少一分都做唔到..  

引用:Quote:gracelam+發表於+17-1-19+09:21+ 好

荃灣葵青二線小學既級一,未必贏到仁立級十既同學
其他小學如APS/SFA/KTS等區外名小top 15都會有機會自行揀林護,所以林護自行呢round(3 X-4x個學位) 會揀咩學生??

gracelam 發表於 17-1-19 13:06
其他小學如APS/SFA/KTS等區外名小top 15都會有機會自行揀林護,所以林護自行呢round(3 X-4x個學位) 會揀咩 ...

讀呢三間名直私又考得前既應該不希望等官津,所以林護不是他們熱衷既學校,而呢三間入林護既數量亦不多

樓主, 2間都不差, 計一計度一度,
邊間合適自己小朋友, 答案只有你自己才知 !

至於升中, 都要找合適的, 錯配就唔好了, 免強無幸福 !
現在都未升小, 那會知道中學點 !   

引用:Quote:gracelam+發表於+17-1-19+13:06+ 其

讀呢三間名直私又考得前既應該不希望等官津,所以林護不是他們熱衷既學校,而呢三間入林護既數量亦不多
...
只係舉例。 帶出自行階段間間小學最勁嗰幾個都有機會,双仁不一定有優勢。 唯一優勝地方大抽獎有聯繫位。

睇升中版九龍區/沙田區都有band 1頭學生揀林護。

‹ 上一主題|下一主題