用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 最快中幾可以操 past paper
go

最快中幾可以操 past paper

文仔媽 發表於 17-1-17 17:07
小兒現在中四,修Phy, Chem, Bio請教各位,最快幾時可以開始操 past paper?
好多學校中六都仲教緊選修課題,中五下學期先教完晒必修課題,如果想操成份卷,我諗最快都要中五暑假。

2012才開始DSE,沒有太多Past Paper,而且未學完整個課程,一定有部份不會做,只會打擊信心。倒不如先用心學好每一課題,Past Paper留待中六時才做。到時候計時做,讓自己更熟習考試情況。

cstchan 發表於 17-1-17 17:43
2012才開始DSE,沒有太多Past Paper,而且未學完整個課程,一定有部份不會做,只會打擊信心。倒不如先用心 ...

可以揀嚟做,無乜打唔打擊信心嘅問題,好多中學F.6課程教得好趕,又quiz, 又mock, 甚至教唔切,教完先操past papers 太遲,識幾多做幾多。

小兒現在中四,修Phy, Chem, Bio請教各位,最快幾時可以開始操 past paper?

中四
學完一課就做

做住 by topic 先,CE、AL、DSE 都得,到S5下學期先開始成份做。
S6做mock paper

可以揀嚟做,我地學校老師會挑我地學過的題目來做,不過如果想操成份卷,要等到中五學期尾-中六上學期先可以拿捏到成份卷。

2010年開始 有DSE 的

王家爸爸  2010年?  發表於 17-1-18 10:04

揀topic 做, 當溫習, 熟習下D題型.

Marians 發表於 17-1-17 22:55
2010年開始 有DSE 的

2010年係最後一次會考,2012年係最後一次HKAL同埋第一次DSE。
另外,為咗俾考得差既學生有重考既機會,考評局特別安排咗兩個試,2011年既會考同2013年既HKAL,但係只可以用自修生報。

以前教完一課就會做果個topic 的CE MC, 有時間再做/睇下LQ, study leave前盡量by topics做多幾次。到study leave 就by year 做CE and DSE, DSE都要做幾次,但CE我就做一次就算但做多幾年。最重要唔好做完對完就算,一定要溫marking (純經驗分享for chemistry and biology)

Miss_Parker 發表於 17-1-18 11:36
以前教完一課就會做果個topic 的CE MC, 有時間再做/睇下LQ, study leave前盡量by topics做多幾次。到study  ...
請推介by topic 的 MC 習作 (physics , chemistry). Thanks

MC 可以先做,因為MC絕大部份是考基本concept,比較單純,而且有啲好刁吓。做晒 (CE/AL/DSE)會對清 concept 好大幫助。
只有基本concept清,以後的複雜、跨topic的LQ題目先會識。要攞5**必須concept要好清晰先得~
做晒MC唔好就咁啱就開心,錯就由佢。最重要是知道錯咩;所以MC題最好有埋 solution,唔係只得 A/B/C/D答案嗰啲~

回覆 JoseHui 的帖子

如果你講緊CE卷以外的mc exercise, Chem recommend Solar MC (有三本), phy 唔清楚

Miss_Parker 發表於 17-1-18 21:06
回覆 JoseHui 的帖子

如果你講緊CE卷以外的mc exercise, Chem recommend Solar MC (有三本), phy 唔清楚 ...
請問CE 卷是指甚麼? Thanks

JoseHui 發表於 17-1-19 13:46
請問CE 卷是指甚麼? Thanks
早年會考

回覆樓主:

Past paper無話要成份一次過做,應該分topic咁做past paper。舉例:Physics你學左optics咪只做optics果部份,學左mechanics就做mechanics,咁做好處係你學得更深入,會了解到每個topic不同既出題方法和思考答題的方向,萬變不離其中。因為好多時你以為識晒果部份,但一做past paper又攞唔足分。

等學晒先開始做,叻極有個譜,同埋太遲,你到中五暑假先做,其實你唔夠時間操到5**。

話太遲可能你唔信,但你有數計架,一科考試六個小時,你每科只做10年past paper,我當你做兩次,每科操past paper最少要(6*10*2=120小時),5科就要600小時。我當你好乖仔每天做3小時past paper,都要200天。咁你唔會日日做嘛,又要休息,又要應付上學功課,而且其實做past paper前後要再溫習,呢個最後衝線階段(即係溫晒書,純操卷既階段)隨時最少需要一年既時間。去到高中,唔好再跟學校schedule,要靠自己,乜都要早D搞掂,你跟學校schedule,未教就唔自學唔操定,叻極有限。(如果去到高中你以為好似我咁講係怪獸,我只可以講考完你會覺得自己跟學校schedule係笨蛋。)

講真,去到中五暑假先第一次接觸past paper,佢中六實連10年past paper都做唔切就考試,高分極有個譜。因為10年past paper只係基本,你有心攞5**或5*,做足廿年都唔過份。

請教一下, past paper 係咪書局就有得賣?