用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想請教一下,同感統或自閉有關嗎?
go

想請教一下,同感統或自閉有關嗎? [複製鏈接]

小朋友22個月,經常去邊都話走

出親街,入任何舖頭都嗌話走,去朋友屋企留得唔耐又話要走 (屋內有小朋友有玩具玩),

去婆婆屋企又一樣留得唔耐話要走,坐緊火車/巴士好多時叫走,去幼稚園interview到門口就走唔肯入去。

佢除左對某D公園/冒險樂園個類/戶外地方 唔多會叫走外,好似室內地方就唔聚財,點解會甘架?

我見一般小朋友無呢D情況,唔知會唔會大大下有改善

0    0    0    0

chingch 發表於 17-1-17 16:58
小朋友22個月,經常去邊都話走

出親街,入任何舖頭都嗌話走,去朋友屋企留得唔耐又話要走 (屋內有小朋友 ...

我仔細時都是這樣,記得同佢去playgroup , 由入去一直拉我走。
由於佢2歲都未開金口,所以我同佢去健康院。經過CAC的評估,言語遲了9個月及自閉譜系。上了3年早期訓練,好好彩已經追回同齡。依家上主流小一。

你小朋友的言語表達如何?

Sask999 發表於 17-1-17 23:31
我仔細時都是這樣,記得同佢去playgroup , 由入去一直拉我走。
由於佢2歲都未開金口,所以我同佢去健康院 ...

以我觀察,我覺得小朋友無任何一般自閉特徵及行為。認知無問題。大小肌能力好

言語方面,好早都講唔少疊字同多聲氣,最近呢兩個月仲講多左好多,學大人講野階段,不過未有短句

我諗要到兩歲再睇下有無進展

醒目開學勳章

回覆:chingch 的帖子

你多留意一下, 因為就算這言語情況, 也有機會是自譜, 自譜未必言語發展慢, 有些甚至嘴招招, 但大大下會發現語調及溝通問題

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

去朋友屋企話走前, 佢有冇同小朋友一齊玩?

piglet0529 發表於 17-1-18 05:50
去朋友屋企話走前, 佢有冇同小朋友一齊玩?
我仔平時出公園,如果有哥哥姐姐或小朋友聊佢玩佢玩得好開心,平時有大人或小朋友黎屋企玩佢都好興奮。兩者都好互動有交流甘玩。
如果熟或經常去嘅屋企,例如表姐或某小朋友屋企就無話走

我話其他話走嘅屋企,有時有幾個小朋友都好,幾個小朋友都係各自各搵玩具玩,間中互相爭下玩具,可能始終唔係熟又唔算經常見,所以少互動。

chingch 發表於 17-1-18 09:07
我仔平時出公園,如果有哥哥姐姐或小朋友聊佢玩佢玩得好開心,平時有大人或小朋友黎屋企玩佢都好興奮。兩者 ...

22個月仲細,可以多些留意一下。例如同同齡小孩的互動,同其他人的eye contact.

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+17-1-18+05:50+去

原帖由 chingch 於 17-01-18 發表
我仔平時出公園,如果有哥哥姐姐或小朋友聊佢玩佢玩得好開心,平時有大人或小朋友黎屋企玩佢都好興奮。兩者 ...
要留意的是同齡, 大幾年同埋大人好多自譜小朋友都溝通冇問題架

有感統問題唔係咁.....

回覆 twinstar_baby 的帖子

佢最近好多時去到大廈地下大堂就唔肯入lift, 話走,包括朋友/親戚同婆婆屋企,唯獨是去舅父屋企就無野(算經常去,每次去到有表姐弟一齊玩)感覺好似少去唔適應,怕入室內陌生地方。

chingch 發表於 17-3-3 21:53

佢最近好多時去到大廈地下大堂就唔肯入lift, 話走,包括朋友/親戚同婆婆屋企, ...

我仔22個月都是這樣,去陌生環境或小去的地方會走,最記得同佢去CAC, 不斷拖我走,好慘!仔最後是懷疑自閉譜系,上咗感統幾個月,同佢去多d 街,佢又好咗好多,現在好小這樣了!

chingch 發表於 17-3-3 21:53

佢最近好多時去到大廈地下大堂就唔肯入lift, 話走,包括朋友/親戚同婆婆屋企, ...

我仔22個月都是這樣,去陌生環境或小去的地方會走,最記得同佢去CAC, 不斷拖我走,好慘!仔最後是懷疑自閉譜系,上咗感統幾個月,同佢去多d 街,佢又好咗好多,現在好小這樣了!
‹ 上一主題|下一主題