用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶2nd interview vs培基時間撞了, 大家會點㨂? ...
樓主: HamoBaby
go

李國寶2nd interview vs培基時間撞了, 大家會點㨂?  

Mayyuen18 發表於 17-1-19 15:25
但李國寶仲有第三輪收生呀! 在3月
對, 第一輪收120, 二輪24, 三輪20, 越收越少

回覆 HamoBaby 的帖子

之前都有網友咁講,  希望你囡囡兩間都考到再慢慢簡.

HamoBaby 發表於 17-1-19 15:16
Ptm, 快啲打去李國寶睇吓有無得調啦!
Thanks! 即打。

wongkaka    發表於 17-1-19 16:47

小時了了 發表於 17-1-19 13:59
VV2016, 唔知你介唔介意分享下你舊年叩門直資情況及資料. 你仔仔好似最後叩入李國寶, 除咗李國寶, 你仲叩 ...

好吖!
- 培基(最先去), 去到人山人海, 熱鬧非常, 只in 小朋友, 要做卷+面見, 需兩個多小時, 卷唔難.
- 福建:    分好多階段篩選, 去到見校長階段, 就很有機. 但小朋友去到 Group in (3人一組), 就被KO 了.

- 香島:    做卷+面見, 係咁多間之中, 卷最深 (尤其數學), 接待老師超級好.

- 顏寶齡: I PAD 做卷+ 面見, 感覺 Hea in, 我們很遲去, 可能差不多收夠了.

- 李國寶:  面見, 問學術唔多, self introduction, 衹問幾條問題.

- 基祟冇去, 基於小朋友意願. 加上叩門直資, 每間最少兩小時, 還要預交通時間. 有些學校, 接受二天叩門, 有些得一天, 截四點, 好多都冇去.

最後, 入了國寶.

小時了了 發表於 17-1-19 13:44
"上年問過培基, 叩門位約有2X-30 個" ---- 2X-30 個咁多? 我成日以為中學扣門位十幾個位咋! 阿女間小學由 ...

祝願你囡, 成功入讀培基.
過來人心態, 幾間二線直資, 分別不大. 最重要小朋友的學習態度, 肯自動自覺.  至於33222, 6年後嘅事, 又真很長遠. 升上S1 後, 是龍還是蟲, 自有分曉.

VV2016 發表於 17-1-19 17:27
好吖!
- 培基(最先去), 去到人山人海, 熱鬧非常, 只in 小朋友, 要做卷+面見, 需兩個多小時, 卷唔難.
- 福 ...
好詳细分享

回覆 VV2016 的帖子

可以分享下讀左李國寶有咩感覺.不過今年比去年學生人數多D, 可能叩門都困難D.

好吖!
- 福 ...
請問你小朋友在國寶讀得開心嗎?功課量多嗎?

ptm 發表於 17-1-19 19:32

Want to know it too

HamoBaby 發表於 17-1-19 08:05
今日打電話問吓

培基話不是每個都可面試
李國寶和崇真又話唔可以改時間
唉!遲到都唔知有冇得in

回覆 miaooo 的帖子

照問下學校先,或者遲到都試下照去in……沒有辦法,比小朋友多個機會。

醒目開學勳章 王國長老

VV2016 發表於 17-1-19 13:31
呢一刻, 一定先去最心儀學校.
給你多一點資料, 上年問過培基, 叩門位約有2X-30 個. 佢係最老實一間, 肯透露 ...

咁唔可以話其實學校唔老實wor。唔係間間都會特登留位叩門,只係預左一定有d放棄所以接受叩門,咁你叫人點講個實數俾你聽呢

VV2016  實情是曲線讚美培基  發表於 17-1-20 15:59

miaooo 發表於 17-1-20 00:57
培基話不是每個都可面試
李國寶和崇真又話唔可以改時間
唉!遲到都唔知有冇得in
李國寶我第一次打佢都話無得調,到第二次再打佢叫我留電話話如果咁啱有人想調我們個時間才可以幫我調, 最後都得呀! 唔好放棄再打,再搏!

好吖!
- 福 ...
VV2016, 謝謝你的分享, 我也很同意讀書是靠小朋友自己, 做父母只能支持他們陪他們一起走!

好吖!
- 福建:    分好多階段篩選, 去到見校長階段, 就很有機. 但小朋友去到 Group in (3人一組), 就被KO 了.
- 香島:    做卷+面見, 係咁多間之中, 卷最深 (尤其數學), 接待老師超級好.
- 顏寶齡: I PAD 做卷+ 面見, 感覺 Hea in, 我們很遲去, 可能差不多收夠了.
- 李國寶:  面見, 問學術唔多, self introduction, 衹問幾條問題.
-  基祟冇去, 基於小朋友意願. 加上叩門直資, 每間最少兩小時, 還要預交通時間. 有些學校, 接受二天叩門, 有些得一天, 截四點, 好多都冇去.
最後, 入了國寶.

自己同女由去年12月至到依家1月(2個月內) 考5間直資已經令我有心力交瘁嘅感覺,

噢 VV2016 ,你哋當初考資已經一次, 自行又一次, 最後叩門有一次, 係腦海中浮現到你及仔仔呢3次考中學嘅情景, 真係非筆墨可以形容嘅 "歷練" ,
原來你及仔仔係去年升中過程飽歷風霜, 唔關得之你嘅肺腑之言 "升中經歷(家長編): http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3388942&extra=page%3D1&page=8, 令人感嘆不已.

VV2016 你及仔仔叩門係1-2日又或1星期內咁短時間要考 5間, 真係諗起你嘅情景都心痛及心碎. 真的非常非常感恩, 一直都過去了, 你及仔仔已迎接美好的明天了.

HamoBaby 發表於 17-1-20 08:18
李國寶我第一次打佢都話無得調,到第二次再打佢叫我留電話話如果咁啱有人想調我們個時間才可以幫我調, 最 ...

Thx for sharing
I will ask them again

Mayyuen18 發表於 17-1-19 19:29
回覆 VV2016 的帖子

可以分享下讀左李國寶有咩感覺.不過今年比去年學生人數多D, 可能叩門都困難D.

此校相對自由, 唔嚴. 老師都很關心學生, 多活動及project.

仍在面試中, 不想說太多個人感受, 以免影響你們決定.

ptm 發表於 17-1-19 19:32

升上中學, 大部份小朋友都開心, 家長對子女學業及活動, 已不能干涉太多.

學校功課唔多.

ptm    發表於 17-1-20 16:18

小時了了 發表於 17-1-20 09:26
自己同女由去年12月至到依家1月(2個月內) 考5間直資已經令我有心力交瘁嘅感覺,

噢 VV2016 ,你哋當初考資 ...

你和你囡, 可能太緊張!

上年, 報考直資, 我們懷著輕鬆心情. 某些學校, 小朋友主動要報考, 只作自行面試實習 (我們首選為津校).

自行兩間, 更加無壓力, 當時已註冊直資了.

最大壓力, 就是放榜後, 但已不存希望, 每間直資, 人頭湧湧, 而且叩門的學校, 學生程度相若, 應是派不到英中, 而又很想讀英中的人. 成功突圍, 實有賴運氣.

上年放榜日, 天氣炎熱, 大人也透不過氣, 小朋友[size=13.3333px]反而態度積極, 汗流浹背, 面不改容. 翌日, 天氣突變, 大雨滂沱. 那一刻, 百般滋味在心頭.  

考過多所學校, 確實是很好的磨練, 小小年紀, 已看盡人生百態. 有些老師, 不尊重考生 (在面試中, 玩弄文具); 又有學校, 表示賞識, 增加自信; 某些老師, 面試時, 黑面神上身. 幸好小朋友思想成熟, 凡此種種, 都照單全收.

今日回望, 兜了一個大圈,看似浪費時間精力,原地踏步.但過程迂迴,學懂面對失敗,接受現實.反面教材, 未嘗不是好事, 共勉之!

回覆:VV2016 的帖子

謝謝分享,我相信在過程中你看到囝囝成熟的一面,最後亦入到理想的學校,是最值得欣慰的☺