用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 愈補愈差
樓主: Nikki1023
go

愈補愈差   [複製鏈接]

越補越差,一定有原因。如果個個都越補越差,重有補習社生存到?
正如傷風,越吃藥越病,未必是隻藥唔得,重有其他原因架!

Nikki1023 發表於 17-1-17 06:59
回覆 Gella77 的帖子

...因佢彈琴跳舞都好出色,呢方面専注力同記憶力也很強
咁佢可能大肌和聆聽的sensory 較強,你可以試下利用這特點去幫佢溫,默書eg, 大肌就用手在空中寫大字(用全隻手not just 手指),英默就唱歌仔咁去串字,搞好默書串字再搞其他,續樣來。
有些人working memory 唔夠,一時要佢記好多野會弄巧反絕,因加得減,你可以同佢玩simon says、接龍遊戲

ps,覺得難自然抗拒,是人之常情,so make sure 佢肯用功努力就給些獎勵、私人時間做佢中意既野

1998Ruby1998 發表於 17-1-16 23:59
回覆 Nikki1023 的帖子

父母以為「越補越好,唔補越衰」,點知因為時間排得太滿,個人體力不支,成日補習 ...

香港人已被洗腦,成績好就要補習!

回覆樓主:

能夠自己跟是最好。我個仔都試過功課班,英文和數學補習,初時有些效,但耐咗,亞仔就開始唔專心。剛剛將所有嘢取消晒,只有保留佢喜歡的鋼琴和畫畫。自己跟返學術,希望有改善。但首先我要搞定自己的EQ。
瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

香港人已被洗腦,成績好就要補習!

我讀書年代,成績差才補習。

依家個個補習,問點解,答案係:

1. 今時唔同往日。(點解今時唔同往日係理由。去殺人放火,可不可以用今時唔同往日去辯解?)
2. 個個都補。(點解人補你又補)。
3. 依家好深,跟唔到 (真的嗎?讀完中學、大學都跟唔到小學?)

MrBeast  3)我估係唔識教多過唔識小學課程  發表於 17-1-24 13:52

回覆 judy 的帖子

不過,我睇到有家長問: 請問xxx的老師係唔係上堂唔教書的?大部分學生都要補習?
我第一個反應是:嘩!咁白痴嘅!

想入一層,這社會可能真是病了。可能個個如是。提倡閱讀,正正常常讀書的是異端。

1998Ruby1998 發表於 17-1-20 19:23
回覆 hwl2b 的帖子

以前讀小學,一低過 70 分老師即刻黑臉,下次冇明顯進步(即係冇 80 分以上)老師就打 ...
但係話說回來, 今年我再攞成績表, 再見班主任 (又係上年果個), 佢冇再比壓力我嘞,
唔知係咪佢有檢討過呢? 我個女成績同小一差不多, 但佢冇再話佢成績差,
只係點下頭, 話期待佢有進步 !
咁樣我個感覺就舒服好多

可能個老師返去都覺得自己講得有d過份,邊個家長想畀老師鬧仔女成績差?佢自己都唔想畀校長話佢教書教得唔好,班學生冇進步啦。
希望令千金下次成績有進步啦!每年累積知識越來越多,keep 到唔跌都係一種進步。

有時候真係想班老師開口之前考慮一下呢番說話會唔會好傷害到人,父母都有教「禍從口出」,為人師表果陣竟然連小學生都明白的道理都唔記得。

平均分75分都說太差 ? 請問 小朋友讀1線學校 ?

聽過補習無咩進步,尤其中學既兩科語文科,唔明點解會越補越差?補習後成績差咗都唔關補習事啦。

老實講,如果成績唔好,補下習就會好返,咁呢個世界係無人成績唔好。

又或再說,如果成績唔好,能見下心理專家,就能成績好返,同樣呢個世界係無人成績唔好。

人係有差異,高度有、體質有、性格有,學習能力當然必然有差異。如有人因遺傳生得矮,有咩野可以令佢高過姚明? 有人話咩方法,都係吹水,大都只係令你高DD,但都係矮果批。

樓主先要有接受現實之心態,了解小朋友情況,若然你見佢都盡左唔少力讀書,成績...由他吧,比佢玩下,發展下其他興趣,建立個人價值同自信,好過再去做事100功0.1既補習啦。若然你發現佢成績差係因為懶,咁就唔同,但方法唔係補習,而係認真處理佢懶既問題。

當然,若然盡左力但成績都唔好,可以睇睇係咪有咩方法上做得唔配合,但補習唔一定係好方法,亦要有心理準備點搞都唔太好,因人....的確有差異。

Vanadium 發表於 17-1-26 00:50
老實講,如果成績唔好,補下習就會好返,咁呢個世界係無人成績唔好。

又或再說,如果成績唔好,能見下心理 ...

高見

回覆 Vanadium 的帖子

講得好,補習治標不治本,唔接受現實同對症下藥,對父母同小朋友都冇好處。

我之前睇到一則新聞,話家長為左等小朋友專心上堂,畀 ADHD 藥佢食(其實冇需要),結果出現好多副作用,包括暴躁、冷汗、容易眼睏等,結果個家長走去問個醫生有冇藥可以醫治d 副作用。

越補越差相信有好多原因,補習社一般是幫孩子重溫所學嘅野,教考試技巧,甚至操卷,做其他相似題目,而專科補,則會針對式幫孩子強化弱項。但補完是否就等同孩子一定有進步?就要視乎老師教法,孩子吸收能力及態度,其中態度其實相當重要,有人會覺得有補習考試時老師會幫小朋友溫書,所以自己根本書都唔會睇,試想只靠上完堂就算,有時學嘅亦未必等同學校考嘅嘢,便有可能水過鴨背根本唔用心去記,又點會進步呢!當然如果家長有能力/有時間可以自己教。無須人補就跟風去補,亦不用說到有補習就不是靠自己,冇補叻啲等等....,我覺得家長自己跟嚴格來說只是家長變做補習老師吧,所以補習與否睇需要啦。

IloveJJ 發表於 17-1-27 11:05
家長自己跟係咪變成家長係補習老師,就要視乎家長跟到咩程度了!

如果家長自己睇考試範圍,做筆記/重點讓 ...
買綀習比佢做唔通唔會教佢 ? 何須咁執著有冇補習一詞呢!唔想爭辯唔再回應妳啦。

judy 發表於 17-1-24 13:09
我讀書年代,成績差才補習。

依家個個補習,問點解,答案係:

其實係菲傭年代。。。

大家習慣左分派。安排補習或者上咩班,就係做左野。

仲有係維他命,護膚品化。
‹ 上一主題|下一主題