用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何改善中文(小一學生)
go

如何改善中文(小一學生) [複製鏈接]

阿囡考試中文成績最差、中作也不太好
她說閱讀理解和作文很難
已經成日看書但可能未懂運用
有咩方法可改善?
做補充?補習?

7    0    0    0

回覆 pigsa 的帖子

When she reads book, you can pick few difficult words to explain to her. Then, you can ask her to do the sentences  with these difficult words. You will know that she users the words right or not. It also help to develop the skill for writing the sentences. P1 should not teach too much on instructing.

mummyWai 發表於 17-1-16 12:38
回覆 pigsa 的帖子

When she reads book, you can pick few difficult words to explain to her. Then, yo ...

Thanks for suggestion ... will try

pigsa 發表於 17-1-16 12:30
她說閱讀理解和作文很難

怎樣差法?唔合格?合格定唔高分?

我仔現在小二,小一上學期兩次考試有讀卷都只得3X,可下學期冇讀卷兩次考到5X, 争幾分才合格,到了小二上學期考咗一次試終於合格取6X, 其實可以有7X是因為啲字寫錯筆劃前後扣了差不多10分。

不可以跟攞到9X分的人去比較,但我小朋友的確用功了很多,只是比其他同學進步慢。他說自己以前不懂看題目,見到比較多字的閱讀理解便冇心機睇,試題亂做一通。現在識字多咗,供詞填充,重組句子,造句,填標點符號佢差不多可以取滿分,扣分只是寫字錯筆劃一分一分咁扣。至於閱讀理解,老師教他們用筆寫下有幾多段落,用數字 mark下,一邊睇一邊圈低詞彙或重要字眼,到睇問題時,啲答案往往就是自己曾經圈低過,我自己亦同佢一齊試做一篇閱讀理做下實驗,佢見到答案真係自己曾經圈低過,佢覺得好新奇,之後佢好用心自己做,剛剛今個星期考完試,未知佢中文卷考成怎樣,但佢話自己有信心合格。(我都希望係合格或者高分過上次考試)

Rachelmummy2008  謝分享,加油。  發表於 17-1-18 08:18

pigsa 發表於 17-1-16 12:30
她說閱讀理解和作文很難

是理解,or vocab 問題?

回覆 MrBeast 的帖子

我女兒小二中文閱讀理解也很差。她也有圈詞語, 但從文中找詞語填充仍常找不到。 長的文章也未能理解, 每段的主旨常在選擇题選錯。多做了練習也未有顯注的進步。或可能與她不太喜歡看書有關,  請問還有改善方法嗎? 中文是她的弱科,有机會改變嗎?

mall 發表於 17-1-30 22:28
回覆 MrBeast 的帖子

我女兒小二中文閱讀理解也很差。她也有圈詞語, 但從文中找詞語填充仍常找不到。 長的 ...
中文困難之處是生字大多要死記,有些人閱讀能力高、聯想力豐富可輕易從上文下理理解文章內容和未見過詞彙的意思。其他人就要睇多d做多d,若不太喜歡看書,就唯有你講佢聽,note係講而不是讀,之後問幾個有關故事內容和聯想性伸展問題,有些童書有提供的。至於練習,以退為進,起初要找些易的甚至低一年的。
若學校有語言治療師,會幫到詞彙和故事構思,i would take advantage。

利申:以上是我這幾年經驗所得,雖然進步是有、閱讀能力也能看全文字書,但成績還是強差人意,建議你繼續尋找其他方法。

ps 一慳$慳力方法是看電視,當然是有節制地

October.  細個睇電視,大個唔一定沉迷,佢依家偶而睇下明珠台,其它電視劇集一d都無興趣。   發表於 17-1-31 11:26
October.  認同 ,我女細個都睇電視(當然佢自動自覺做完功課),學得牙尖嘴利,細細個講野已經好流利。   發表於 17-1-31 11:22

如果已經成日睇書,咁可能太細個未全完理解詞語意思,並適當運用於考試中 。

小一小朋友尚未習慣小學考試形式,要求及內容等,可以試下做練習,不需要成本做晒,睇下考試錯邊一部份,重點教佢做,唔好淨係叫佢,做卷要小心d呀,咁無用既,要教佢怎樣避免粗心大意,我仔小一第一,二次中測唔合格,我就係用呢個方法,仲自己出埋不供詞填充題俾佢做,次次幾十題,閱讀理解部份,我教佢一路睇文一路將生面口既詞語圈咗佢,可能有用,到咗大考,佢中文卷已經全班第二高分。
(補充小小背景,我仔幼稚園係完全放任自由,識字寥寥可數)

MrBeast 發表於 17-1-31 08:44
ps 一慳$慳力方法是看電視,當然是有節制地
學成語既最好方法係睇成語動畫廊
p.s. 唔知「最好」兩個字會唔會又畀人話
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

初小的小朋友,如果睇好多書,但閱讀理解成績不佳,這可能是因為他睇完所有字,但並沒有真正明白書的內容。家長可以同佢一齊睇,久唔久問佢問題,傾吓情節,可以幫佢理解或者領會書的內容。

MASAYA 發表於 17-1-31 11:46
...

睇成語動畫廊 -
請問是否from youtube?

siden 發表於 17-1-31 21:08
睇成語動畫廊 -
請問是否from youtube?

書局有成套碟買

MASAYA 發表於 17-1-31 11:46
...
坊間都有吾少成語故事書..... 公共圖書館都有得借
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小女年幼,尚未知她閲讀理解能力,若果他日遇到同樣問題,我會先把考試問題和功課練習放在一旁,拿些較淺白的文章訓練她,不要給她太大壓力,始終是小朋友,不要令她討厭閲讀,問她閲後感和了解她看到什麼,閲讀理解能力與小朋友心智有很大關係,重要是不要讓小朋友失去閲讀樂趣。

Cheeselover 發表於 17-2-10 16:54
小女年幼,尚未知她閲讀理解能力,若果他日遇到同樣問題,我會先把考試問題和功課練習放在一旁,拿些較淺白 ...

很好的意見!

回覆樓主:

我都想問下 有冇啲 幫助學中文的 cd 或者光碟買?

市場上教人怎樣學好中文的書或光碟汗牛充棟,若細心啄磨,皆有其用,關鍵是對語文學習態度,我的方式(另一半頗有微言)非應付答題考試,但小朋友學習太重答題攻略,如何攫取分數未免太早,太緊張對錯或強調分數只會令他們失去學習興趣、懼怕、甚至討厭,想學好中文(英文如是),簡單兩字:欣賞和愛惜,小一學生時間還多,慢慢培養(激進方式只適合旁邊中學組)。

中文英文都好,唔係多閱讀多做練習就自然好。佢一定要明白先可以運用到,唔好貪多,先集中火力搞好教科書內容,再考慮課外書同練習。

多閱讀多做練習係有一定基礎先有用,加減唔識追求乘除係無意思。

去補習班係一個選擇,但要搵小班教學
‹ 上一主題|下一主題