用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何有效減少小學生考呈分試壓力
go

如何有效減少小學生考呈分試壓力 [複製鏈接]

各位:

如何有效減少小學生考呈分試壓力?

Thanks,
HY2910

1    0    0    0

回覆:如何有效減少小學生考呈分試壓力

少操卷多休息,做運動,多接觸大自然,均衡飲食,培養休閒興趣,安排學習目標但要合理性,考試前充分準備如時間表及策略,讓親子多溝通,另父母要放鬆,→子女壓力少。。。

回覆 hy2910 的帖子

家長千祈吾好鬧,充足睡眠,吾好過分去操,保持輕鬆愉快的心情。眼見好多平時考得好的,阿媽太緊張令仔女臨場失手。

hy2910 發表於 17-1-16 10:09
各位:

自幼稚園或初小時轉往一條龍學校。

各位:

熟讀考試範圍, 讓考試成為樂事(因為無功課又早放學), 咁就無壓力了。

山海兒女  小兒小一時,真係有咁講過,最鐘意考試,因可以早放學,放學第一件事係睇電視   發表於 17-1-17 13:37

醒目開學勳章

huba 發表於 17-1-17 10:32
自幼稚園或初小時轉往一條龍學校。
我估問得呢條問題嘅小朋友應該起碼高小,好難轉校囉

山海兒女  小兒小一時,真係有咁講過,最鐘意考試,因可以早放學,放學第一件事係睇電視   發表於 半小時前

我大女都係咁講, 話早放又唔駛做功課, 好開心。

Lingfung813  亞仔都話情願每天都考試  發表於 17-1-17 22:36

冇期望自然冇失望,輸得起,自然少壓力。
問題係家長睇唔睇得開

回覆樓主:

想問問有壓力是因為準備充足,但怕臨場失手?
定是成績未夠自己心中目標,要趕住沖次?

各位:

一起加油

回覆:little_yolky 的帖子

我哋都好鐘意考試週,又放早,又冇功課,每日多出六小時用,只用一小時温習……其餘時間可玩樂,大家可hea吓。但就難找到志同道合嘅同學仔一齊出去玩

201097 發表於 17-1-17 21:28
我哋都好鐘意考試週,又放早,又冇功課,每日多出六小時用,只用一小時温習……其餘時間可玩樂,大家可hea ...
考試周其實真係好開心。最辛苦係考試前兩週左右。又要返學,又要溫習。

回覆 b3410 的帖子

仲有一大堆功课,令人好急,吾知做功课好定温習好,我真憎考试前的一丶兩周

我地小一二時考試前會多功課,但其實d功課都係溫習工作紙,補充的評估練習,做功課等於溫書

小三後,考試前一兩個星期少左功課,多數系改正,家課冊上常見的兩隻字:溫習

小女今年小五,數學成續一向唔錯,但考試時可能太過緊張,經常計錯數。                        

(考試期間,小女好明顯比較緊張。)如彈下琴,會唔會好D。

另外,系心態問題,家長想了解多D。如有兄/姐,學業成績比較好,弟/妹壓力會较大嗎?心態如何?有冇方法微調考試壓力?

回覆 hy2910 的帖子

天生我才必有用,每個人也有自己的長處和短處。作為父母,應該係最了解自己小朋友的。要避免兄妹間的互相比較,首先父母要比正確的價值觀給他們。
小兒比妹妹大兩年,小學同一間學校,哥哥由二年級起,年年有奬。妹妹升小後,起初以為會比哥哥好,怎知有哥哥的Past paper同經驗,成績也只是不過不失。我記得,第一次兩個一起派成績表,哥哥很多奬,妹妹一個也沒有,妹妹第一個反應係「哥哥好叻呀!」於是我看一看成績表,就對妹妹說:「你也很叻呀,你的操行五項也是A。」連哥哥也讃她說:「哇,好難可以全A!好勁啊妳!」

你問我,哥哥的好成績有冇成為妹妹的壓力?我就唔係好覺,反而成為她的學習目標,哥哥是她的偶像。

當哥哥覺得自己好叻的時候,我又會同哥哥講:「如果你可以敎明妹妹,令佢有進步,你就真係叻啦!」

經過四年努力,今年妹妹竟然一次過得到進步奬(總平均分進步十分)和學業奬。哥哥覺得自己也有功勞,所以讚妹妹之餘,更要讚哥哥啦!

他們倆兄妹的關係好,比成績更重要呢!

兄/姐成績好,弟/妹好,當然好。
但也有兄/姐成績好,弟/妹差。『大的』性格似媽,『小的』似我,有我的性格特徵,懒,樣樣不在乎,悠閑讀書,最重要是受不了壓力。

我唔奢求小女攞『學業獎』,只求順順利利入第一志願學校足矣。

hy2910 發表於 17-1-18 12:04
小女今年小五,數學成續一向唔錯,但考試時可能太過緊張,經常計錯數。                        

(考試期 ...

我女一樣小五,由小一開始已經一考數就痴咗線,雞手鴨腳
屋企做練習有80幾90分,去到考試得返70幾

hy2910 發表於 17-1-20 10:37
兄/姐成績好,弟/妹好,當然好。
但也有兄/姐成績好,弟/妹差。『大的』性格似媽,『小的』似我,有我的性格 ...
了解她升中寄望,大家討論能否達到。多溝通鼓勵,女仔發力會早D。

bb鼠 發表於 17-1-20 12:35
我女一樣小五,由小一開始已經一考數就痴咗線,雞手鴨腳
屋企做練習有80幾90分,去到考試得返70幾
...

可能學校出卷比較深

‹ 上一主題|下一主題