用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績好嘅小朋友,究竟如何使用時間?
樓主: jadenhayden
go

成績好嘅小朋友,究竟如何使用時間? [複製鏈接]

jadenhayden 發表於 17-1-17 09:12
通常啲成績,幾年班會定落黎?
好多人都話,小一未見真章
但又好多人話,其實年年上台頭十名,來來去去都 ...
我小朋友今年小四, 這四年來, top 10 爭來爭去都是同一班人.  中英文這兩科語文要時間去浸, 好難突然進步.

huba 發表於 17-1-17 10:22
相信他是在2002年或之後考A Level, 當時已改為一級分二等即A1, A2, B3, B4 ...

對不起,我不想說我們哪一年高考,因怕有機會有人估到我朋友身份,但wiki說1992開始分A1\2直到2002停止
若2002後才高考的話,應還沒夠時間熬到出名吧!

Tintin926 發表於 17-1-17 10:58
對不起,我不想說我們哪一年高考,因怕有機會有人估到我朋友身份,但wiki說1992開始分A12直到2002停止
若 ...

你對。我看錯了起始及取消年份。

其實只想告訴網友 A Level 曾有段時間成績是用一級二等制公佈的,我並沒有意圖或興趣起底,就此不再談論。

Tintin926  謝謝理解  發表於 17-1-17 11:15

Tintin926 發表於 17-1-17 10:53
我覺得
小學:記性、專注力已夠殺
高中:以上全部,但仍是記性、專注力最緊要

我果個年代,科數掂而經夠殺三科,兩科數,物理。如果係讀名校,英文爛船都有三根釘。基本上一定夠分入U 了。

Tintin926 發表於 17-1-17 10:58
對不起,我不想說我們哪一年高考,因怕有機會有人估到我朋友身份,但wiki說1992開始分A12直到2002停止
若 ...

也補提一句,最好不要將你老友私隱(包括專業、男女關係及不良嗜好等)在論壇公開,可能已有人猜到你老友是誰。

Tintin926  謝謝提醒,已改,説起偶像太興奮了!  發表於 17-1-17 11:25

retriever 發表於 17-1-17 11:19
我果個年代,科數掂而經夠殺三科,兩科數,物理。如果係讀名校,英文爛船都有三根釘。基本上一定夠分入U  ...
對,但入醫,化學是必修科

1998Ruby1998 發表於 17-1-16 05:22
我有三個成績非常好的同學,做左 friend 好多年(做佢地 friend 其實有一點點壓力)

我地全部人 8 點上堂 ...
似乎這幾位同學, 本身資質也好聰明咁..哈哈...
多謝分享....

引用:日日放學做完功課,再沖涼食飯,時間已經所

原帖由 jadenhayden 於 17-01-16 發表
日日放學做完功課,再沖涼食飯,時間已經所餘無幾!真的好好奇,級十小朋友係如何利用有限嘅時間,煉出好成 ...
我兩個女小學時都係級頭十,大女top 3讀全日制小學!屋企附近返學,初小,放學4:30之前到家,小食,換衫沖涼後去瞓,瞓到7:00起身晚餐,食完做功課,兩小時內完成功課,有默書就溫習,無就做中英數補充各一篇,然後自由hea到10:30上床瞓星期六上興趣班,星期日家庭日!五六年級開始,放學去補習社,7:00左右回家食飯,然後自由活動其實主要係"唔睇電視",所以時間好用咗

以前我女級頭十那些,最少七個好忙玩課外活動,例如音樂、田徑、球類、跳舞、游水。所以都係最多臨考前一星期才會開始温習,而且冇去補習社。反而日日去補習社操卷,盡量cut哂活動的同學成績比較不理想。

我表姐家例子:2女1仔
無學任何樂器,因為負擔不到3個都學,為公平完全不學。
興趣斑以體育活動為主,不過學識之後就自己玩,無參加比賽。
仔女放學就食野(自備食物),返到屋企就zzZ 1小時6pm起身沖涼
6:30pm睇新聞
7pm食飯
8pm~8:30pm 自由活動
8:30pm~10:00pm 做功課
10:15pm zzZ

星期五晚自由活動

星期六上午做功課,下午戶外活動,晚上練習英文(各種形式)

星期日上午練習中文(各種形式),中午家庭聚餐,下午練習數學(各種形式),晚上自由活動

自由活動:仔女可以zzZ/玩電腦/睇電視,任揀

比其他人多左返教會同興趣班既時間,輕鬆D。

大女上年後備入左德望小學

二仔自行入錦泰小學

三女屋村幼稚園K2中

ar_mak 發表於 17-2-11 14:03
綜合左大家既個案,就係唔浪費時間,做每件事之間都係交接得好好,形成好似多左時間出黎. 而又懂得管理時間,管 ...

不浪費時間的大前提是在學校上課時專注。我的兒子小學一至三年班是返下午班,6點才回家,每晚9:30便要睡覺,做功課時間不需要1個小時,我每晚8點才返家,他便已經完成功課及溫習,他告訴我他會利用轉堂5分鐘去完成部分功課,以節省時間。高小見老師時,老師亦告訴我她對阿仔印象深刻,因為男校小朋友大多頑皮,轉堂時非常嘈吵,老師入課室後仍未收拾心情,唯獨阿仔已把書本揭到上一堂完結時一頁,專心地上課。他這個學習態度一直維持至今,現在他已經是中五了。

我有其中一個小朋友響讀書上令家長好放心的.

我覺得係好睇睇個小朋友自己鍾唔鍾意成績好, 同自己緊唔緊張.

如果個小朋友本身就好緊張成績, 佢一定有方法去令自己成績好啲, 包括善用時間, 留心上課, 或一些符合佢地生理時鐘的獨特溫書模式.  至於課外活動, 平時佢地可以好多, 但如果覺得會影響成績的話, 佢地會自己識得分配的.

仲有, 除左自己緊張讀書以外, 佢係鍾意睇書, 對音樂體育藝術都有興趣有要求及願意花時間, 但同時鍾意睇漫畫、卡通片同打機.

gigiic    發表於 17-2-12 11:09

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

並唔係每個學生都可以10項全能,家長要有取捨同分輕重。

我女級一,家長日時老師說她上課極爲專心,大腦跟著老師的課題轉。可能上課用完“專心”quota,所以,回家各種拖延,但都能在我放工回到家前做完功課。然後就自己看各種小説。 沒有上任何課外學術興趣班,只有自己喜歡的游泳,芭蕾,小提琴。提出想上繪畫班,被我否決,因爲我覺得小朋友必須有放空時間,睡覺時間。
一般考試前,要我督住溫功課,否則就是自己看小説,一般能靜靜溫一個小時,我已經偷笑。(現在小二)

jadenhayden 發表於 17-1-16 00:58
日日放學做完功課,再沖涼食飯,時間已經所餘無幾!真的好好奇,級十小朋友係如何利用有限嘅時間,煉出好成 ...

天分冇得改變, 我女唔醒目但上堂留心, 只有用適合的學習方法教明佢先有成果。
我女做嘢好慢 , 我專登畀佢多啲課外活動 ,迫佢在短時間內做曬啲功課。
現已小五,成績係好的一群,善用時間的能力比以前高。

tsangnamnam  是否選她喜歡的課外活動?周末還是平日上?  發表於 17-2-15 08:34
‹ 上一主題|下一主題