用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績好嘅小朋友,究竟如何使用時間?
go

成績好嘅小朋友,究竟如何使用時間? [複製鏈接]

日日放學做完功課,再沖涼食飯,時間已經所餘無幾!真的好好奇,級十小朋友係如何利用有限嘅時間,煉出好成績?有冇人可以分享一下?
   43    0    0    0

回覆樓主:

我都好想知,希望有人可以分享,不過我覺得讀書叻唔叻係天生,當然亦有人後天發奮努力。

我有三個成績非常好的同學,做左 friend 好多年(做佢地 friend 其實有一點點壓力)

我地全部人 8 點上堂,4 點放學,中小學讀同一間 Band 1 女校。

同學 A 放學時間表:睇電視,廣告時間做功課,夜晚 11 點訓覺
同學 B 放學時間表:訓覺,起身做功課,訓覺,夜晚 12 點起身做功課,2 點訓覺
同學 C 放學時間表:補習/課餘班,做功課,溫書,1 點訓

呢三位同學由小一認識到依家大學 Year 1。佢地成績年年都係全級頭 20,我之前好奇問佢地到底點生活,結果就係咁。依家同學 A 同 B 讀港大雙學位「商業管理法律系」,另一個中大讀計量金融系。

我點知佢地冇講大話?(有 d 同學同家長可能講大話騙你)

因為同學 A 對 TVB 劇情、時間表、演員等等清楚到不得了(我同佢玩估演員遊戲,我一講兩套 TVB 劇,佢就知我講緊邊個演員)

同學 B 每次打電話去佢屋企,都聽到佢媽媽叫醒佢「家姐,起身啊!好心你啦!」,而且經常凌晨 2 點 message 我。

然後我與同學 C 一齊補習,而且都睇過佢時間表。

可能佢地天生聰明掛,我都好想做同學 A 同 B,聽聞佢地兩個因為成績好學校叫佢地做過 IQ test,都好似係正常 IQ。

佢地返學精神?

同學 A 精神唔錯,如果眼睏會捏同打醒自己(試過係老師面前一巴刮自己,全班都聽到)。不過可能佢上堂好專心做功課認真,所以唔洗點溫書同補習。

同學 B 好似成條死魚咁挨住我,佢坐我隔離,基本上堂堂訓。不過佢做功課同溫書都好高效率。而且佢除左訓覺,基本上冇咩興趣,唔睇電視煲劇玩手機,只會睇書。

同學 C 都會眼睏,不過會不斷飲水提神。佢成績好因為佢好懂得利用時間,7:15 返到學校溫書,一轉堂、小息、吃完飯就做功課或者溫書。

littlemaopig    發表於 17-1-17 16:53
MC1128  好笑!  發表於 17-1-16 18:04

1998Ruby1998 發表於 17-1-16 05:22
我有三個成績非常好的同學,做左 friend 好多年(做佢地 friend 其實有一點點壓力)

我地全部人 8 點上堂 ...

好有啟發性既例子!

1.上堂認真聽課 2.記性好,3.利用學校的導休堂做功課 4.放學返屋企先訓覺至少過來鐘,起身食飯沖涼先做功課(半個鐘之內做完),二線小學功課少且簡單

醒目開學勳章 貢獻勳章

我只知,越係成績好嗰d,越係花時間响課外
成績唔係咁理想嗰d,就成日花時間响功課上面

troubledaisy  Agree  發表於 17-2-12 07:23
judy  我反而覺得良好平衡的生活習慣,令學業進步。  發表於 17-1-16 12:17
Yanamami  Agree,因学業已係好ok.  發表於 17-1-16 11:55
恐龍家

醒目開學勳章

回覆:成績好嘅小朋友,究竟如何使用時間?

你可以問問同班同學。
用多少時間完成功課?
自動做?家長回家才做?
分別已好大:
有人自動波+30min 內完成
有人要等家長陪都要1至2小時
有人補習班要7點才回家,還要溫默書
不同小朋友,同一班各有不同回應,首要是看小朋友能力

回覆樓主:

唔係考第一個隻
但都會年年係15名內
功課大致係學校做哂
回家就自己時間 好hea
默書評估前一晚用10分鐘就攪掂
考試都係每日溫1~2小時
我有問佢點解 佢答上堂真係要聽書已入腦
所以上堂用心與發夢差好多

首先係記性好,上堂專心听明就唔洗花太多時间温~~專注!功課拿拿林就做好~~时間管理好~~唔係点洗瞓太多~~有活力~~自律~~人人只有24小時,做到以上就可以好有效律~

以上係阿女既特性,佢考呈分試仲睇武則天……

其實天資真係一個很重要的因素。

我睇返自己的讀書經歷,越叻的同學,花在做功課或溫書的時間,返為無普通人咁多。

Yanamami  Yup.  發表於 17-1-16 11:58

tkinwong 發表於 17-1-16 11:55
其實天資真係一個很重要的因素。

我睇返自己的讀書經歷,越叻的同學,花在做功課或溫書的時間,返為無普通 ...

乜叻嗰啲真係唔需要溫書架?我仲覺得佢地屋企應該好谷架添!
升左小一之後,時間成日都好唔見駛!
所以好難理解人地係點使用時間!

Yanamami  阿女从來都係考試前两周先开始温書(小学),平曰从不温習。  發表於 17-1-16 17:49

回覆 jadenhayden 的帖子

我想知初小生如何善用時間?

我仔,已經高小,算較前的一堆
每天放學都有留校的課外活動, 拉琴、捉棋、畫畫、服務都有,輕鬆群體為主,希望佢多的群體生活
四五點返到屋企,不用半小時做好功課執埋書包,就算要默書都唔會溫超過十分鐘,跟住佢會自己匿埋睇書或到圖書館蒲或上網做功課同打機(學校學習網的低B遊戲)、自己同自己捉棋、同妹玩
晚飯後學琴練琴
星期六、日有不同類型運動同音樂活動
同意成績有番咁上下咁駛煩,多的往外接觸學術以外嘅野

回覆樓主:

jadenhayden 發表於 17-1-16 12:14
所以好 ...

先不用想天資這問題,反而要注意一些後天可培養及可學習的能力。

初小是一個很合適的時間去培養及強化學習態度/習慣及時間管理,這些對大多數的孩子(無論是天資高或普通)都有長遠的學習影響。

另外,在小一請勿太著意比較孩子跟同學仔的表現,因有些幼稚園早教了小一程度的課程,這些學生在小一時會較輕鬆及可能學術表現較優秀,這並不表示他們全部都天資特高,很多時到小二至小三才漸見高下。

後天培養及努力不會白費的,繼續鼓勵孩子去培養好的態度及習慣吧。

manmanchubb    發表於 17-2-17 08:26

jadenhayden 發表於 17-1-16 12:14
所以好 ...
要谷就唔係叻啦……

little_yolky  最緊要個結果。  發表於 17-1-17 13:24
little_yolky  唓,依家好多人都補習+做練習啦,係常態。  發表於 17-1-17 13:24

回覆 IloveJJ 的帖子

我細妹小學唔讀都好成績, 上到中學唔讀又不會衰到邊, 不過一定不是top。  最尾想通左入左所謂神科, 去到神科佢先知點讀書。現在寫野都會有獎, 最大分別係專注力高加完美主意者, 我見佢不停改好有要求, 次次話好唔得, 點知就有獎。不過睇返佢真係好勤力唔怕辛苦, EQ都好高。
天資加態度同努力, 讀書係長跑, 小學初中唔top, 突然發力無人知, 所以各位家長唔好放棄, 加油。

‹ 上一主題|下一主題