用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三做西遊記功課是那小學?
樓主: ppmmbb
go

小三做西遊記功課是那小學?  

little_yolky 發表於 17-1-17 12:40
是啊, 大家見到原著就顛咗, 其實, 深入有深入睇, 淺出有淺出睇, 所以點解一本書要睇咁多次, 我廿年前睇既書 ...
但西遊記其實幾悶下... 當年初中睇西遊記睇左一半就唔想睇,三國同水滸傳就睇到唔願睏...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-1-17 12:45
但西遊記其實幾悶下... 當年初中睇西遊記睇左一半就唔想睇,三國同水滸傳就睇到唔願睏... ...
三國有少少中史背景, 可能對小三學生有D難(但鐘意睇既, 真係超好睇)。至於水滸傳, 睇完個個去梁山做好漢, 老師點敢take呢個risk, 正如紅樓夢、西廂記, 老師都唔敢隨便叫學生睇, 出咗事, 班怪獸家長同你死過。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-1-17 09:47
其實好多小朋友幼稚園時已經睇過兒童版西遊記, 名校=成績好既學校=小朋友程度較高, 如果只係做讀書報告唔係 ...
可能你(同2個女)覺得淺白,但我仔一定睇唔掂,亦唔願睇

bobbob 發表於 17-1-17 13:16
可能你(同2個女)覺得淺白,但我仔一定睇唔掂,亦唔願睇
咁, 你叫阿女睇harry potter, 佢都死俾你睇。不過, 好似當事人係名小, 所以小朋友應該雙語都有一定水平掛, 我諗。

little_yolky 發表於 17-1-17 12:40
是啊, 大家見到原著就顛咗, 其實, 深入有深入睇, 淺出有淺出睇, 所以點解一本書要睇咁多次, 我廿年前睇既書 ...
又係問題爸爸時間,既然睇唔明愚意,何不大d先睇,又或睇簡易版先?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-1-17 13:26
咁, 你叫阿女睇harry potter, 佢都死俾你睇。不過, 好似當事人係名小, 所以小朋友應該雙語都有一定水平掛,  ...
如果事主睇得掂就唔駛轉校啦

我女都係三年班,佢好鍾意西遊和三國,但水滸,成日打死人,我都唔想比佢睇……

little_yolky  成班男人唔知有乜好睇。  發表於 17-1-17 14:10
MrBeast  我自已都覺得水滸悶  發表於 17-1-17 13:41

MASAYA 發表於 17-1-17 12:45
但西遊記其實幾悶下... 當年初中睇西遊記睇左一半就唔想睇,三國同水滸傳就睇到唔願睏... ...
小學生睇簡易版都中意,睇過修煉就可能會覺得悶。不過睇西遊又可以知道乜精物精,之後睇修煉make sense 一些(其實唔知有冇分別)

MrBeast 發表於 17-1-16 14:29
其實有冇原著西遊audio book? Curious 究竟會明多d還是會訓著。not being funny,因為我讀唐太宗時小朋友竟 ...

邊本唐太宗可以咁吸引?
我想引阿仔睇吓歷史故事,之前有講包青天,阿仔都有興趣,但噚晚講幼福嘅七俠五義其中一篇 - 展超,阿仔完全無興趣

S-Kwok 發表於 17-1-17 19:46
邊本唐太宗可以咁吸引?
我想引阿仔睇吓歷史故事,之前有講包青天,阿仔都有興趣,但噚晚講幼福嘅七俠五義 ...
應該是這本:
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:2325484&theme=WEB

不過我估未必人人中意,我見大部分包青天都字多和細,仲未試。唔mind字大繪本,短短地這套也ok,library 的都幾新靜:

https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:3361440&theme=WEB

YW三年班是睇西遊記兒童版(小樹苗),也沒有限期交閱讀報告。

Wilma88 發表於 17-1-17 20:55
YW三年班是睇西遊記兒童版(小樹苗),也沒有限期交閱讀報告。

小樹苗版,阿仔二年級已經睇左啦

個家長唔系以為唔係漫畫就係原裝版卦?

MrBeast 發表於 17-1-17 20:55
應該是這本:
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:2325484&theme=WEB

謝謝!
包青天係睇管家琪版本,每篇短短地。

LeeCC 發表於 17-1-17 21:04
小樹苗版,阿仔二年級已經睇左啦

個家長唔系以為唔係漫畫就係原裝版卦?

呢d唔開名,唔show 書的報導都幾不負責任。

回覆 MrBeast 的帖子

好奇問下,修煉是什麼類型小說?

阿囡睇過包青天簡單的故事,很有興趣。如果有好的版本,請介紹一下。

MrBeast  skwok 介紹管家琪版本有否試過?  發表於 17-1-18 07:08

ppmmbb 發表於 17-1-16 00:25
http://topick.hket.com/article/1623438/r=mcsdfb

兩週內看完足本西遊記及完成閲讀報告,的確誇張及不太合理!

不過⋯⋯單憑呀"羅太"單方面講,我又對件事有D打折。

現年十一歳讀小四,計埋三年級repeat咗,倒推即可能以超大仔身份七歲考入"深水埗名校"。另一篇報導小朋友小三於名校考包尾,並埋怨因為功識課太多,導致小四(十一歳)先識得綁鞋帶!

比我感覺,有點虎媽考名小,錯配後怨天尤人,力數舊校的不是⋯⋯

不過,聽呢D"個案",一向都話,如果個主人翁嘅成績或操行,係頭果班定尾果班,佢哋對學校嘅評語可能有好大分別。

選校要選適合的,發現錯配應及早處理。

b3410  true  發表於 17-1-18 10:31

回覆 little_yolky 的帖子

三國的歴史背景不太複雜,初初係一段一段的看,當初只想囡囡有興趣睇中文書,點知一發不可收拾。

猶疑緊看不看其他中文小說例如金庸。

她形容半小時的時間好像一分鐘便過去,我感嘆"睇書不知時日過", 功課不知幾時做

Rachelmummy2008 發表於 17-1-18 00:13

好奇問下,修煉是什麼類型小說?

以中國傳說為背景的奇幻小說,主角是位小朋友,易生共鳴,第二集故事經過中國不同朝代,沒有歷史基礎的讀者可能會覺少少悶

Rachelmummy2008  明白了,謝謝。  發表於 17-1-18 08:12

2boba 發表於 17-1-18 00:29
兩週內看完足本西遊記及完成閲讀報告,的確誇張及不太合理!

不過⋯⋯單憑呀"羅太"單方面講,我又對件 ...

我個仔唔係讀名幼,名校,所以我對於名校真系識條鐵

但我知道阿仔讀的幼稚園俾人形容系畢左業都唔識字的happy school,佢地K3的評估其中一項是綁鞋帶,小學讀的被人當寶的學校,小一有綁鞋帶比賽

我吾知名校是否不會有這些自理要求

MrBeast  聽聞dg考浪3、spcc中考沖all華田  發表於 17-1-18 08:22