用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三做西遊記功課是那小學?
樓主: ppmmbb
go

小三做西遊記功課是那小學?   [複製鏈接]

其實有冇原著西遊audio book? Curious 究竟會明多d還是會訓著。not being funny,因為我讀唐太宗時小朋友竟然放底手上本書好專心聽

醒目開學勳章 貢獻勳章

隔離版有人話係YW
恐龍家

早前閱讀大師個完勝post,有位家長話果女8歲未夠已睇左原版西遊記同射鵰英雄傳,小三先黎睇,又輸左啦。

MrBeast  Ek神童,meant it as a compliment  發表於 17-1-16 17:08

MNIF 發表於 17-1-16 17:14
西游記閲讀報告,我在小兒K1 已經幫佢預備好,要佢天天唸一遍。
全文二百六十個字,字數應可以符合要求。
...
應該又會見報
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

西游記閲讀報告,我在小兒K1 已經幫佢預備好,要佢天天唸一遍。
...

天主教既信經可能字數差唔多,都好多細路識唸架。

Jane1983 發表於 17-1-16 10:06
小三,兩星期睇完原著做book report,要求好唔合理...家長講得出,唔懷疑係假,但會唔會係家長理解份功課和 ...

會唔會係學校固意唔講清楚,等大家多有多做,少有少做。

geminialing 發表於 17-1-16 10:47
我覺得係記者誤會"原裝版"意思, 佢只提及非漫畫、卡通版, 原裝版可能係指白話文版本, 小三要佢睇文言版根本 ...

其西遊記呢D 明未清初既, 算係白話章回小說, 唔算正式文言文啦, 基本上意思係好易理解架啦.

順帶推介下, 如果想認識經典故事, 又怕太長太臭, 可以試下 <三言>, <二拍>, 好多耳熟能詳既民間小故事, 都係由此而來, 好似CCTVB 以前民間故事, 楊乃母小白菜, 粵劇既紫荊記, 唐百虎既三笑姻緣, 都源出於此...

...
其實好多小朋友幼稚園時已經睇過兒童版西遊記, 名校=成績好既學校=小朋友程度較高, 如果只係做讀書報告唔係要測考內容, 其實都無乜大不了, 西遊記原著語言其實都相當淺白, 讀過兒童版既小朋友應該大概睇得明, 又多神怪故仔, 男女皆宜, 所以老師揀西遊記唔揀其他三本名著吧。

我堅覺得小三睇西遊記原著做讀書報告, 會易過小一做唔知乜鬼畫家, 咩印象派既project, 完全唔知發生咩事。

b3410  agree  發表於 17-1-18 10:24

其實個家長又唔使咁太反應,若無之前學校咁谷法,可能都唔會由包尾一轉校變頭10名。

不嬲玩奧運都係地獄式訓練,受唔住都係參加返d小區比賽算啦。

http://topick.hket.com/article/1 ... 8%EF%BC%9F?r=cpsdlc

little_yolky 發表於 17-1-17 09:47
其實好多小朋友幼稚園時已經睇過兒童版西遊記, 名校=成績好既學校=小朋友程度較高, 如果只係做讀書報告唔係 ...
妳細女下年試下做

little_yolky  不過應該可以。  發表於 17-1-17 11:21
little_yolky  佢無睇西遊記。  發表於 17-1-17 11:20
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 retriever 的帖子

係都唔奇,不過都要睇果两星期係正常上課的日子,定係長假期。如果所謂原著係白話文少兒版,甘一個長假完成,都可以接受。

有人話係禮賢

回覆 AgapePa 的帖子

禮賢包尾會去到其他學校頭10名? 有無咁堅呀。
起碼都SFA呢d級數先得掛。

Vanadium 發表於 17-1-17 10:55
回覆 AgapePa 的帖子

禮賢包尾會去到其他學校頭10名? 有無咁堅呀。

視乎轉去那級別學校!

MNIF 發表於 17-1-17 10:28
我對天主教嘅信經不太認識,不過我想應該都係大同小異。導人向善。我從來不敢睇小小朋友嘅能力,小朋友年紀 ...
不過我堅信該校老師只係希望小朋友做一般既讀書報告, 唔駛咁高層次, 所以, 做就實做到, 係小三小朋友能理解既小平。

跟據往績(面試題和常識卷),yw most likely suspect. 不過未看過報告的要求,只能吹水

MNIF 發表於 17-1-17 12:05
回覆 little_yolky 的帖子

你說得對,我自己都不會去詳細解釋俾自己仔聴,佢能了解多少就多少。只不過曾經 ...
是啊, 大家見到原著就顛咗, 其實, 深入有深入睇, 淺出有淺出睇, 所以點解一本書要睇咁多次, 我廿年前睇既書同依家睇既, 理解感受都唔一樣, 我覺得對小朋友而言, 西遊記已經係四大名著入面最易理解的了, 三國就可能有D中史背景先睇會開心D。
‹ 上一主題|下一主題