用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 職業治療
go

職業治療

重要嗎?因上左6堂都係玩d體能的野。 考慮停左巨

如果小朋友無感統問題就可以唔上

回覆 Yukiruirui888 的帖子

OT有沒有教你在家訓練, 你有沒有跟足?
如果私人OT上完堂沒有教, 可考慮換OT

如果教左, 沒有跟, 也唔打算跟, 咁同唔上分別唔大

OT跟的範疇都唔小, 大肌, 小肌, 視覺, 我個個連社交, 言語方面都會比意見我

所以都係要考慮番實際情況, 是小孩需要但唔夾個OT成效唔大, 定跟本唔需要OT

irenelwl 發表於 17-1-16 20:47

OT有沒有教你在家訓練, 你有沒有跟足?

巨有比家居訓練,係跳,爬,同一d關節位的推動,我有同仔訓練,但唔密

但我見巨上堂,係控制唔到個仔,感覺上係我仔係到玩巨陪玩多d

其實個仔需不需要,我又唔係好清楚,因我感覺上好像無咩幫助,可能好似妳話齋個導師唔夾啊仔

你仔仔幾大? 我仔做訓練我唔入去。做完先被叫入去學回家怎訓練。如果仔唔合作個日,治療師會同我講下當日情況。我仔個時先搞感統,先再搞其他野。所以人人唔同都要睇治療師判斷。

irenelwl 發表於 17-1-17 08:58

你仔仔幾大? 我仔做訓練我唔入去。做完先被叫入去學回家怎訓練。如果仔唔合作 ...

差不多3歲