用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點揀好? 金巴倫英文幼稚園 vs 又一村學校 ...
go

點揀好? 金巴倫英文幼稚園 vs 又一村學校

諗到頭都爆, 有冇用家或其他媽媽比下意見我
又一村學術好淺咁, 但金巴倫又好似勁多雜費, 同埋會唔會有壓力呢? 金巴倫學生英文好嗎? interview 個日我覺得老師麻麻,感覺一般。 希望用家比意見
Thanks!

金巴倫

金巴倫

一定係金巴倫

Thanks! 冇人揀happy school?
有冇金巴倫用家

回覆:siulam12 的帖子

兩件唔同級數,如果沒有經濟壓力就金巴倫,如果要全日就又一村。

引用:兩件唔同級數,如果沒有經濟壓力就金巴倫,

原帖由 ly083 於 17-01-15 發表
兩件唔同級數,如果沒有經濟壓力就金巴倫,如果要全日就又一村。

我揀又一村。

考慮因素:
小學想考直私定大抽獎
經濟
有無時間帶小朋友外補(預定金巴倫語境唔洗大外補)。金巴倫學費雜費應可俾小朋友學好多嘢。

Jennicity 發表於 17-1-15 14:51
我揀又一村。

考慮因素:

其實都未諗好讀邊間小學, 因為遲D住邊區都未知, 未研究有邊間小學好。 想下年再報聖若望幼稚園或KV

siulam12 發表於 17-1-15 01:39
又一村學術好淺咁, 但金巴倫又好似勁多雜費, 同埋會唔會有壓 ...

Sn 學費今年$4990 * 11個月

書雜費 你預 上,下學期10000

你如果想做大b , 當然讀又一村免費

當然學術一定是Sn 勝

濼晴 發表於 17-1-15 15:33
Sn 學費今年$4990 * 11個月

書雜費 你預 上,下學期10000

做大B定細B好呢?

之前在另一個thread 的回覆,copy 過來給大家參考

小女K3, 只會話又一村是一所物超所值的學校
扣學卷後$3xx , 一年才是人家一個月的學費
校舍大小及設備毋庸置疑、大部份星期五都安排活動(各類節慶慶祝、時裝表演、音樂活動、煮食活動、畫畫活動應有盡有)、老師關顧一流(你們在面試日見到老師排場的場面,基本上每次家長活動都會出現)(他們家長日的安排,更是我見過的最好:知道有家長會帶埋小朋友去家長日,會開放操場設施任玩,每個課室門外會安排多一位老師,會跟等待的家庭傾計、亦方便提示裏面的老師時間安排)
至於課程,我真的不覺得如外間所言的淺(我家另外有兩個小朋友曾經讀大家口中的龍校名幼,亦見過城中出名教得深的幼稚園功課),但當然你不要期望學校會未足五歲同你報劍英、提供大量街外比賽讓你參加(她不是這類型)
小女來年將入讀英小,但我絕不擔心佢上小學適應
(註:從未出外進補,自己教)

pamelaywy 發表於 17-1-15 16:22
之前在另一個thread 的回覆,copy 過來給大家參考

Thank you so much! 似乎學校唔錯, 可能我憂慮太多, 想小朋友開心, 但又想佢叻, 有時都好 confuse

又一村每日二十分鐘英文,金巴倫每日1.5小時,外補與学校学是兩回事,同意要視乎經濟能力

如果在家中日常生活唔係用英文,
只靠每日20分鐘好難會有流利英語。
與其嘥時間補習,不如入金巴倫會多啲親子時間。

讀金巴倫真的不用外補嗎?我都有金巴係手,15 16中

知唔知金巴倫校車可唔可以坐一程?有藍田站嗎?

carmen6282001 發表於 17-1-15 16:44
又一村每日二十分鐘英文,金巴倫每日1.5小時,外補與学校学是兩回事,同意要視乎經濟能力 ...

我都係咁諗, 出面學又點同學校學比呢!如果學校英文時間長D,  就好D.  我係諗住下年再報聖若望既,同埋根德園, 因為今年sjc 唔收,而kv講明唔收細仔。

引用:諗到頭都爆,+有冇用家或其他媽媽比下意見

原帖由 siulam12 於 17-01-15 發表
又一村學術好淺咁, 但金巴倫又好似勁多雜費, 同埋會唔會有壓 ...

又一村今年好似免費了?又一村有愛心,免費學校黎講質素算不錯。每天20分鐘net, 大班約30人一班。

但我自己英文唔好,屋企無語境,金巴倫學術上一定高d,而且每日多d net時間,我要返工 ,無可能平日帶佢外補,而且時間金錢可能又係返到。所以呢2間裡選,如果經濟情況許可,我選金巴倫。不過每人要既野不同^^”

siulam12 發表於 17-1-16 11:28
我都係咁諗, 出面學又點同學校學比呢!如果學校英文時間長D,  就好D.  我係諗住下年再報聖若望既,同埋根 ...

如果諗住repeat K1, 我會選又一村,又happy又平,repeat時再讀深啲既私校都未遲,一來啲嘢深啲,小朋友唔會因為學過而覺得悶!如果由SN K1去 KV repeat K1, 冇乜意思,仲要用多幾萬蚊,不如用作興趣班好過啦!