用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年出生率高,不設叩門位?
樓主: cathy666
go

今年出生率高,不設叩門位? [複製鏈接]

我都覺得好抱歉……應該唔會對外公佈,內部知,因為未確實。未來兩三年叩門會勁難,因為冇正式位,得返抽獎位,搶住入的好學校派入咗冇人走咁濟,等於冇叩門位,我都覺得好灰……

lily1995 發表於 17-1-18 22:01
我都覺得好抱歉……應該唔會對外公佈,內部知,因為未確實。未來兩三年叩門會勁難,因為冇正式位,得返抽獎 ...

真係好灰!連少少翻生機會都無!

藍藍媽 發表於 17-1-18 22:54
真係好灰!連少少翻生機會都無!
風水佬呃你10年8年, 大抽獎係咪會攞埋叩門位嚟用呢樣嘢, 頂多去到2月就會知.

到時唔駛用叩門位, 應該有人會話: 學校研究過, 最後都係唔需動用叩門位放去大抽獎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

老師,我覺得教育處唔可以唔對外公布,如果冇叩門位,好多家長填表策略唔一樣,會冇咁搏,教育處唔公開 同推d家長去死冇分別。  教育處乜可以咁既咩?

cathy666 發表於 17-1-18 23:15
老師,我覺得教育處唔可以唔對外公布,如果冇叩門位,好多家長填表策略唔一樣,會冇咁搏,教育處唔公開 同 ...
我唔會信呢D囉~~

lily1995 發表於 17-1-18 21:39
91,71,62
62 本來已經唔多夠位

那62區小班小學咪...加班???

最大機咪深天, 校舍新及大6200呎, 但只是4小班 !

lily1995 發表於 17-1-18 22:01
我都覺得好抱歉……應該唔會對外公佈,內部知,因為未確實。未來兩三年叩門會勁難,因為冇正式位,得返抽獎 ...
那我又想問, 一般大抽獎是每班30/25*班, 減去自行已收學生, 去比大抽獎用
多數學校叩門位, 是每班MAX收生的3/2, (33/27*班)

如果無左叩門, 那大抽獎是33/27*班, 減去自行已收學生, 去比大抽獎 ?????

教育局會否出術, 大抽獎唔講明... !  mouth:" />mouth:" />
因為其實大抽獎家長只是知道大抽獎有多少學位,
只有心水清家長
知道各校自行收生收了多少,才會知呢

............好心急等開估....................

subb 發表於 17-1-19 09:26
那我又想問, 一般大抽獎是每班30/25*班, 減去自行已收學生, 去比大抽獎用
多數學校叩門位, 是每班MAX收生 ...

對, 如果話要用埋人地叩門位, 即係要好似你咁講.

原本4班小班合共只有100個學額, 而家話要收108人. 公佈大抽獎學額後, 咪知係咪真有其事, 定係有人唯恐天下示亂咁周圍亂講囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:老師,我覺得教育處唔可以唔對外公布,如果

原帖由 cathy666 於 17-01-18 發表
老師,我覺得教育處唔可以唔對外公布,如果冇叩門位,好多家長填表策略唔一樣,會冇咁搏,教育處唔公開 同 ...

叩門位=留班位+放棄學位,點可以知道學期尾有無學生要留班?? 又有幾多學生派咗唔去呢?? 硬政策只會係做成更浪費資源~~~

回覆樓主:

以我對政府的認識,有個方法可以知道唔洗估,就是你書面寫入去問,佢地就要正式書面回覆。仲有,唔好寫去一般enquiry,要直接寫去相關的主管人員,例如助理秘書長或總教育事務主任。

tkinwong 發表於 17-1-19 12:47
以我對政府的認識,有個方法可以知道唔洗估,就是你書面寫入去問,佢地就要正式書面回覆。仲有,唔好寫去一 ...
其實你透過EDB網站查詢, 通常都會有主任級既人回覆你.

不過依家先問, 到佢回覆時可能統一派位資料已出

回覆 tkinwong 的帖子

叩門位不是offcial的學位, 教局將unofficial的事當official處理, 根本唔make sense, 所以我覺得最終是冇結輪, 一切照舊

subb  make sense 吳強項   發表於 17-1-19 13:50

現在的香港特X , 歪理當真理, 那有合埋,
我要就做, 你吹........

等開估吧

馬鞍山

舊年年尾已傾緊加班喎

咁其實有冇機會用航空公司超賣機票既做法呢,例加100個機位,但賣120張飛,搏d人唔去登機,咁就可以用盡d位,唔會浪費。同樣道理,學校有100個位,但大抽獎派120個位出去,搏d人唔去注冊。

se6b03 發表於 17-1-19 17:58
咁其實有冇機會用航空公司超賣機票既做法呢,例加100個機位,但賣120張飛,搏d人唔去登機,咁就可以用盡d位 ...

呢招只適合寶校

這個只是君子協定。
好似當年西貢區中學開哂記者會,
成班校長一智話不設扣門。
上年有學校委派美女老師到人地學校門口巴士站拉新生。
之後校長好搞笑問對方校長個D唔係你地D人吧。
政策過幾年就不了了之。

講好咗既"將叩門位納入統一派位方案", 結果呢?
‹ 上一主題|下一主題