用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小朋友好討厭做功課, 可以點解決? ...
go

如果小朋友好討厭做功課, 可以點解決?  

有無方法?謝謝

為咩討厭唔做功課?唔識做?份量太多?四周太多誘惑?父母有冇太「強逼」督促?要搵到原因先可以真正幫到小朋友啊!

幾年班?

Yanamami 發表於 17-1-13 20:19
幾年班?

小三

1998Ruby1998 發表於 17-1-13 19:57
為咩討厭唔做功課?唔識做?份量太多?四周太多誘惑?父母有冇太「強逼」督促?要搵到原因先可以真正幫到小 ...

佢識做, 但唔鍾意寫字

回覆:如果小朋友好討厭做功課, 可以點解決?

希望不是讀寫障礙→寫的問題

brother4 發表於 17-1-13 21:36
希望不是讀寫障礙→寫的問題

不是讀寫問題

mypineapple 發表於 17-1-13 19:52
有無方法?謝謝

討厭返工,又點解決!

little_yolky  儘量搵份自己無咁憎既工。  發表於 17-1-17 13:30

試下在假期真正去郊外散完心,先再處理工課,偶爾,換一個處理事情的先後次序,在身心放鬆下,聽聽孩童心底話,可能家長會自己發現處理方法。

回覆樓主:

執筆是否正確?錯誤執筆,寫字會好累。

總有人極唔鐘意做功課,如果你問D仔女都唔太討厭做功課既人既意見,通常都唔能夠應用係自己身上。

先了解佢唔鐘意做既原因,如果係純難或相似原因,好易解決。

但若然佢係幾易既功課都唔想做,有三個方法。

1) Punishment,上幾代D小朋友個個比人打到大,佢唔做功課你直頭令佢有肉身痛楚,部份人係會即刻做。

但呢一代父母大都做唔出呢樣,而仔女亦睇死你唔會真係打佢。

2) Award: 佢做功課你比粒糖佢,或其他鼓勵令佢做。

但呢一代父母平時都好多物質及非物質刺激比小朋友,有機會麻木左,無咩長期award會吸引到佢地做功課。

3) Bundle: 將佢最討厭既功課同佢最鐘意既野捆綁埋一齊,沖淡功課既討厭性。如佢極鐘意打機,就每做1個鐘功課可打1個鐘機。

搞極都唔肯做,咁或者都要認命。

先睇功課量合唔合理,讀書做功課係小朋友責任,呢樣要佢清楚。

已小三了,此情況只可用原始方法

Vanadium 發表於 17-1-14 16:07
總有人極唔鐘意做功課,如果你問D仔女都唔太討厭做功課既人既意見,通常都唔能夠應用係自己身上。

先了解 ...

Bundle 真係唔錯喎

Jane1983 發表於 17-1-14 16:27
先睇功課量合唔合理,讀書做功課係小朋友責任,呢樣要佢清楚。

功課量唔算多, 只係佢眼中只想玩樂, 仲未覺得做功課係佢既責任

回覆 mypineapple 的帖子

小朋友鍾意玩係正常,不過小三係時候同佢講吓人生、責任、目標、前途...慢慢洗吓腦,灌輸d正常的價值觀。

回覆 Jane1983 的帖子

Jane1983    發表於 17-1-14 22:56

Jane1983 發表於 17-1-14 19:48
回覆 mypineapple 的帖子

小朋友鍾意玩係正常,不過小三係時候同佢講吓人生、責任、目標、前途...慢慢洗吓 ...

同意!
價值觀, 將來

Jane1983    發表於 17-1-14 22:57

回覆樓主:

咁即是唔係怕寫字啦,這只是藉口,問題係佢無責任感!你比個小朋友帶你遊花園!
平常生活你有無要求佢盡好自己責任?