用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學畢業禮分成績等级上台
樓主: jumphigh
go

大學畢業禮分成績等级上台 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-1-12 13:48
我反而覺得奇怪,點解佢個仔可以完全唔知畢業禮既rundown,呢啲野大學應該事前有講點安排。 ...

懵查查,排尾都正常。

王家爸爸   懵查查  發表於 17-1-12 15:00

王家爸爸 發表於 17-1-12 14:41
中、小學生講排名係近年既事,大學生講排名係英國傳統。

文中說排成績,其實係點都冇講明。
冇理由排 GPA 卦?
如果只分 "普通", "first hon" , "second hon" 之類 ,分幾組,我接受。

當年我畢業禮 ( 外國 ) ,上台會讀學生全名,加是否 cum laude, magna cum laude 或 summa cum laude 。
有 summa cum laude 最多掌聲好正常,另一方面,其實冇 cum laude 的都好多。
人地努力,得到表揚和掌聲,好公平。

例如警校畢業有什麼銀雞之類,
人地做得好有得表掦,正常。

大學生,自己知自己事,自己成績唔夠好,要自己受。
大學畢業都 20+ 歳,唔明為何咁玻璃心。

dlam141231  同意  發表於 17-1-14 17:32

nintendo 發表於 17-1-12 15:06
文中說排成績,其實係點都冇講明。
冇理由排 GPA 卦?
如果只分 "普通", "first hon" , "second hon" 之 ...
真係有啲美國大學按照GPA排,差少少分數,條尾已經唔同顏色。

http://www.reg.uga.edu/graduation/graduation-honors

Honors Designation

Required Overall GPA

Tassel Color

Summa Cum Laude3.90 - 4.0Red, Silver and Black
Magna Cum Laude3.70 - 3.89Red and Silver
Cum Laude3.50 - 3.69Red and Black

王家爸爸 發表於 17-1-12 14:41
大學生講排名係英國傳統

Also in many US and Canadian universities too. Especially those "older" universities.

王家爸爸 發表於 17-1-12 15:19
真係有啲美國大學按照GPA排,差少少分數,條尾已經唔同顏色。

http://www.reg.uga.edu/graduation/graduat ...

Yes. I know of course.That was why I mentioned the cum laude etc groups.

But students would only be put into categories.
For example, you will know who are cum laude, who are magna cum laude etc.

But you will not be able to know whether one is 3.5 or 3.69 if you only know this person is cum laude.
I do not think students would be ranked within each category.
Most of the time, students from the same category would be asked to go on stage according to last name.

Chances are, the student mentioned in the article did not fall into any "cum laude" groups. (Lesson learnt: work harder in the future).
And worse, his last name was Yu or Young, and that was why he was at the end of the list.
To be honest, I am sure there are many students that do not have "cum laude" anyway.So not a big deal.
.

引用:Quote:jumphigh+發表於+17-1-12+13:46+本帖

原帖由 王家爸爸 於 17-01-12 發表
好多大學都係"First Class Honours"或者"Graduate with Distinction"先行,世界係公平既(可以話唔公正,如 ...
HKU也是一樣。

王家爸爸    發表於 17-1-13 11:50

回覆樓主:

jumphigh 發表於 17-1-12 20:35
已了解过,hku不同faculty的畢業禮各有不同,有分hon有不分hon 。
再者,文章筆者不是無知婦孺,有看过她專 ...
大學的hon向來是公開的,我當年畢業禮那天便看到(hku)某同學3rd hon(定bare pass,已經唔記得太清楚)。如果我明知某人成績不好而去取笑他,便是沒有同理心,但大學公開成績向來如是,或者可以說是某些大學某些學系的傳統,這似乎和同理心的關係不太大吧。

年青人應該知恥近乎勇,何況hon對往後人生其實影響不是很大,我提到的那位同學,今天佢已經係很出名的傳媒人。大學畢業已經是廿多歲,真的有需要仍像溫室小花般保護嗎?

回覆樓主:

jumphigh 發表於 17-1-12 21:28
我当年大學也公开貼在board上,但咁唔代表係啱。你見人地成績差沒取笑不是叫有同理心,你只是站在自己立場 ...

我讀的英國大學當年都把成績貼在系(emoji)佈板任睇,1st hon 就會單獨上台,其他人就一大堆,學校的傳統和做法也應該受尊重。但因為我讀的科系,如果拿 3rd hon 或以下,會影響入專業的資格,人人都搏命,十幾人就祇有一個 3rd hon。其實上台前後根本就次要,因為欠缺入會資格同白花三年時間之間就差不多是一個等號,現在做人父母了,除了鼓勵打氣,大家是否應該還要不培養孩子有一個玻璃心?

https://youtu.be/hER0Qp6QJNU

上面介紹一個小時候在香港住過的 TED 達人對千禧世代的觀察,雖然他有一定程度上合理的看法,但我真不信現今千禧世代連上台為最一人的小小打擊都受不了,而且入大學同一科時大家開始時的能力分別應該不大,到最後的大學畢業成績和個人是否努力應有比較大的關係,吃次苦果可以在將來可能走得更遠。

王家爸爸  其實以前間間都係咁,只不過現在多咗玻璃心人,所以問題複雜咗。   發表於 17-1-13 15:37

回覆樓主:

hogwarts 發表於 17-1-12 23:47
我讀的英國大學當年都把成績貼在系(emoji)佈板任睇,1st hon 就會單獨上台,其他人就一大堆,學校的傳統和 ...

其實能夠畢業,都已經不算失敗,就算入不到專業,世上還有很多路,故事中的年輕人能否在不開心中知道將來要怎麼做才重要,如果連畢業禮安排都不知道,個人層面要的更多應該是檢討過去四年做了什麼,能否説我雖最後一人,但我無悔!

mother904    發表於 17-1-13 08:35

hogwarts 發表於 17-1-13 08:27
其實能夠畢業,都已經不算失敗,就算入不到專業,世上還有很多路,故事中的年輕人能否在不開心中知道將來 ...

文章祇是二之一,樓主可否幫忙上埋二之二?

jumphigh 發表於 17-1-13 06:00
畢業典禮是对所有畢業生作出祝福,肯定他們在該段學習歷程的努力以達至可以畢業的水平,無論是幼稚園、小學 ...

我同意你。畢業禮上成績分group 合理(這裡大多數網友都係講分group 啫),但每人幾多分都在畢業禮上公開排次序的安排,我覺得真係差過中、小學。如果我係考第尾,我唔會出席畢業禮囉,唔出席又唔會無證書……。

fion6406 發表於 17-1-13 09:20

我同意你。畢業禮上成績分group 合理(這裡大多數網友都係 ...

文章有講用分數排先後?

會不會是 3rd Hons 或 just Pass 而姓氏首英文字較後,所以排較後?

HKU 每年都有人無 Hons 畢業啦!

將小學生的「求學不是求分數」放在大學生身上,味變咗小學雞囉!

近幾年請果啲大學畢業生咁「小朋友」,是有原因的。

hogwarts 發表於 17-1-13 08:29
文章祇是二之一,樓主可否幫忙上埋二之二?

其實唔想引用自己回覆,但 iPad 版本沒有沒有引用的回應功能,分享一個很多年前睇的美劇中的一個片段,最近也用來鼓勵個囝在大學中要努力。

在 ER 第一季最後一集,黑人主診問剛剛考完專業試但知道考得麻麻,正在驚到死的 houseman 知不知道考合格包尾的醫科生,將來會被人叫什麼名?個 houseman 口震震話唔知。

主診話:「叫醫生。」
‹ 上一主題|下一主題