用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 可以用物質鼓勵孩子讀書嗎?
樓主: mypineapple
go

可以用物質鼓勵孩子讀書嗎? [複製鏈接]

我唔會講定幾分有獎, 但如果佢考測真係成績好好,  家長無理由無反應掛!?
我會讚佢/食自助餐(俾佢揀去邊度食)

醒目開學勳章

mypineapple 發表於 17-1-11 12:41
可以嗎? 若不, 可以咩方法鼓勵呢?謝謝
你可以帶佢去睇吓甲級寫字樓
認真嘅,好似我仔呢類無欲無求嘅細路,physical嘅獎賞無乜用,口頭嘅更加無用,唯有灌輸多啲『細個唔讀書,大個做運輸』嘅觀念比佢,睇吓佢自己識唔識諗

引用:Quote:scgift+發表於+17-1-12+09:22+ 是的

原帖由 wan_sosin 於 17-01-12 發表

好可怕的例子!父母太濫用獎勵。
呢個例子真係好極端,不過小朋友本身都好可憐,從小媽咪唔理佢,打打鬧鬧係平常事(爺爺嫲嫲爸爸媽媽全都會打打打,直到我開始幫佢補習後,家長被我勸導後才改善了些小),所以小朋友成日覺得冇人鍚佢,冇人鍾意佢(本身係A仔,對佢要付出多啲愛心同耐性),慢慢就變到自我放棄,要有實質禮物才感受到被人疼愛

ABC-DAD 發表於 17-1-11 21:23
或自己做法,假如係小朋友自己提出,和學業相關嘅獎勵,買書,益智學習軟或件學某些課程之類,那可 ...
我在小學經常掛在口邊就係問,你自己滿唔滿意?

家長關心小朋友嘅感受,最好能夠無附帶條件,例如成績,特別是要時間去調整嘅習慣,而且 父母都要能夠貫徹。這樣的支持才是最有力的聯繫。

crysta2l    同意  發表於 17-1-12 16:23

scgift 發表於 17-1-12 11:32
呢個例子真係好極端,不過小朋友本身都好可憐,從小媽咪唔理佢,打打鬧鬧係平常事(爺爺嫲嫲爸爸媽媽全都會 ...

通常呢類情況都係自小教養不當做成,你這位補習老師好好!佢哋有幸請到你!

bobbob 發表於 17-1-12 10:58
認真嘅,好似我仔呢類無欲無求嘅細路,physical嘅獎賞無乜用,口頭嘅更 ...
我用愛理不理的態度去deliver the msg:盡了力就得,就算讀唔到書大個好多工種也可以生活。跟著佢就問幾多人工,我再播下些勵志劇,到到高小要用故事等佢自己慢慢領悟

bobbob  而家好少呢啲勵志劇,有無推介?  發表於 17-1-12 13:55

MrBeast 發表於 17-1-11 19:35
但老闆要求ot,員工心底會怨聲載度,有些公司可令員工心甘情願賣命,佢地叫人工做compensation
當然有些人 ...
..........我哋office過年後有function..........我哋主動同老細講, 年卅可以返工(果日本來唔駛返), 之後補返假.............
老細話唔駛啦, 唔係真係咁多嘢做, 我哋insist, 咁老細話大家standby, 如果到時真係忙先返, 唔係就唔駛返............

MrBeast 發表於 17-1-12 12:50
我用愛理不理的態度去deliver the msg:盡了力就得,就算讀唔到書大個好多工種也可以生活。跟著佢就問幾多 ...

我好直接地同阿仔用最低工資嚟講,有時喺超市、麥當當,讓佢看看工作人員嘅工作,會跟佢計數,一個快餐店嘅餐可能做一個小時嘅工作都未必可以消費得起。
雖然讀唔到書仍然可以有其他工作做,但作為孩子的父母,總想他盡自己的力量,去賺取知識、學識、工職,多些機會給自己選擇,而非為了生活而勞勞役役。

S-Kwok 發表於 17-1-12 15:54
我好直接地同阿仔用最低工資嚟講,有時喺超市、麥當當,讓佢看看工作人員嘅工作,會跟佢計數,一個快餐店 ...

正是。去年在EK有網友分享了一篇龍英台與孩子的對話,說的就是希望孩子讀好書是為了他們長大後有多些機會選擇過適合自己的人生。記得我小時候阿爸經常掛在口邊的一句話是:「貧賤夫妻百事哀」。

S-Kwok 發表於 17-1-12 15:54
我好直接地同阿仔用最低工資嚟講,有時喺超市、麥當當,讓佢看看工作人員嘅工作,會跟佢計數,一個快餐店 ...
我都試過用工人姐姐月薪和一晚迪士尼酒店作比較。不過也要小心wording,唔係外人聽到又會話市儈、勢利

回覆 bobbob 的帖子

最近都推介過幾部勵志電影:同$途有直接關係:the pursuit of happyness
奮鬥成功:the king speech, eddie the eagle

電視劇近年就真唔覺有

引用:點解唔可以,我家四姐弟都是,有咩問題?

原帖由 IloveJJ 於 17-01-11 發表
點解唔可以,我家四姐弟都是,有咩問題?
我都係直接畀獎學金 ,然後同仔仔講, 獎學金用來讀大學、結婚生仔 、買屋、 同做生意……所以我會儲起落 聯名的紅簿仔, 大仔就冇乜所謂 ,細仔每次儲錢 都會好開心!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+17-01-11+發表點

原帖由 yovin 於 17-01-12 發表
我都係直接畀獎學金 ,然後同仔仔講, 獎學金用來讀大學、結婚生仔 、買屋、 同做生意……所以我會儲起落  ...
等我兩個仔習慣畀錢媽媽 ,同佢哋儲起來。

引用:我唔會講定幾分有獎,+但如果佢考測真係成績

原帖由 mimi222shi 於 17-01-12 發表
我唔會講定幾分有獎, 但如果佢考測真係成績好好,  家長無理由無反應掛!?
我會讚佢/食自助餐(俾佢揀去邊度食 ...
我真係冇。我仔幾次考試成績都令我都喜出望外。不過我地都冇獎佢。只係口頭讚佢幾句。同埋跟佢講:你考得好好,你付出的努力有成果,但無論你高分低分,媽媽都係咁愛你。唔獎唔慶祝,係因為唔想仔以為個人價值和家人的愛來自分數。無形中比左壓力佢。我知個仔表面唔緊,但其實對自己表現有要求。反而每次考試最後一天都會和他食餐好,獎勵佢努力溫習和考試。

回覆:可以用物質鼓勵孩子讀書嗎?

獎學金一般俾孩子自決 /任用,咁吸引吓,所以年年都想有,亞大喜用來買書,其中一本最無聊書是世界未日求生記,心想世界未日冇機會學以至用亞細用於學校旅行,如欧州遊學校攪。。學校話交流,看歷史等

引用:獎學金一般俾孩子自決+/任用,咁吸引吓,所

原帖由 brother4 於 17-01-12 發表
獎學金一般俾孩子自決 /任用,咁吸引吓,所以年年都想有,亞大喜用來買書,其中一本最無聊書是世界未日求生 ...
我個細仔都買咗本地震求生記,佢話去日本旅行用的.

回覆:可以用物質鼓勵孩子讀書嗎?

地震末日

bobbob 發表於 17-1-12 10:58
認真嘅,好似我仔呢類無欲無求嘅細路,physical嘅獎賞無乜用,口頭嘅更 ...

淘寶
‹ 上一主題|下一主題