用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 可以用物質鼓勵孩子讀書嗎?
樓主: mypineapple
go

可以用物質鼓勵孩子讀書嗎? [複製鏈接]

我會讃許他付出的努力和忍耐,跟住一起去玩,去吃,話系放鬆下

最近我試用奬佢同佢玩

或自己做法,假如係小朋友自己提出,和學業相關嘅獎勵,買書,益智學習軟或件學某些課程之類,那可考慮,但用成綪去交換電玩手機之類,容易帶出偏差的價值觀。
       記憶中小學階段,每次測考完,都接兩兄妹吃去喜歡的甜品店開懷吃喝,耹聽兩兄妹高談闊論,以示獎勵認真對待考試,不論成績好壞。要電玩?我的做法是不跟成績掛鈎,我要求跟身高掛鈎,心底話是不希望太早有電玩對沖求學的內在自我滿足感,要等長大到某階段,對電玩的魔力有一定抗體才放行。

MNIF 發表於 17-1-11 21:11
我理解在於「學習」與「訓練」是兩回事。要讓一個小朋友自主學習,真係好困難。反之佢有興趣果樣嘢就易攪啲 ...

所以教小朋友,都要找幾套方法,獎勵只係其中一樣。動機不一定要來自獎品,有鬥心想自己有進步都可以是動力。其實小朋友本性都喜歡學習,很多小朋友幼稚園階段都會每事問,只不過教育制度很快也很易磨滅小朋友的好奇心和興趣。家長惟有盡辦法力挽狂瀾!

wan_sosin 發表於 17-1-11 22:02
所以教小朋友,都要找幾套方法,獎勵只係其中一樣。動機不一定要來自獎品,有鬥心想自己有進步都可以是動 ...
有時真無奈,就算父母自己肯做多些啟發,小朋友又會投訴返學上堂悶

MrBeast 發表於 17-1-11 23:14
有時真無奈,就算父母自己肯做多些啟發,小朋友又會投訴返學上堂悶

上一堂隨時用了半堂罵學生,不是罵功課做錯,就是罵上堂不留心!

我個仔返屋企學英文老師鬧人的口頭禪"真係離晒譜呀!",不過"離晒譜老師"其實幾緊張學生,都想教好學生,只係忍唔到度火!

回覆 wan_sosin 的帖子

用半堂鬧人呢家嘢真係食生菜,日日發生。
試過因為個同學帶漏書,個老師用連堂鬧個學生。其他學生緊係開心啦,突如其來的兩個空堂,無論個班房點嘈老師都唔理,淨係掛住鬧個同學。到中學都仲有咁樣的情況出現。
班老師完全焦點錯曬,上堂就上堂,冇帶書就叫隔離同學睇住先,落堂再鬧都未遲啦。同埋冇帶書,係洗唔洗鬧兩堂?

wan_sosin  無帶書都可以鬧到兩堂咁耐,有幾多句說話可以鬧?  發表於 17-1-12 10:09

回覆樓主:

回覆樓主:

對任何事、任何人,都唔會一種方法行得通。如果可以,人類就無咁多煩惱

其實一直以來我都好矛盾,明知有bonus孩子會好有動力,但又孩子習慣了,無咗bonus會失去動力。 如果孩子能夠因joyful而努力,而完全唔需要外在獎勵就梗係好啦,但問心嗰句,如果你老闆話bonus比你,我地都落力啲啦!
直至今日,我會同時用幾套方法:
1)印仔換獎品: 針對孩子嘅科目而設定印仔(作文是我仔弱點,不過如果用心去做,都可以做得好好,但有時會作到一pet屎咁,所以如果內容老師評為就有15個印仔,其他如reading 有A就5個印,我會對仔講因為你有用心、小心去做reading,所以我是獎勵你的用心、小心、認真)。
2)平常多讚賞他的努力
3)如果成績好,將努力、用心、小心、認真跟成果掛鉤

IloveJJ 發表於 17-1-12 08:04
所以獎勵只是其一,還要很多其他。
咁你話,咁我剩係其他得唔得呀?當然得,唔係點會有人做義工呢?但細路 ...
是的,幼兒至初小,要培養小朋友自理,deferred gratification 、 責任心、正確價值觀,3歳定80,之後好難搞

引用:Quote:1998Ruby1998+發表於+17-1-11+18:12+

原帖由 wan_sosin 於 17-01-11 發表
我屋企有隻葵鼠,最初養佢時仲係BB,為想教佢企起身(是本身有的一種能力), 我要佢企起身先比食物佢,後來當 ...
是的,我曾經有一個補習學生(由小三補到小四),底子差,成績一向唔好,家長習慣用物質獎勵去"鼓勵"佢努力。最初小三都幾乖真係有明顯進步,但一到小四就開始"講數",開到聲要爸爸買XX同XX或價值超過$1000的禮物,仲要爸爸做左承諾後,佢才肯稍為用心補習温習。如果家長唔妥協,話要佢成績理想才有禮物,佢就會發脾氣,自我放棄,連功課都唔願做。到小四下學期開始,更加玩埋自殺(成日提住要去死,但冇實行),又試過補補下習去廚房攞把菜刀出來亂咁劈,要脅家長/補習老師/學校社工去滿足佢既要求。

MrBeast    發表於 17-1-12 12:30

scgift 發表於 17-1-12 09:22
是的,我曾經有一個補習學生(由小三補到小四),底子差,成績一向唔好,家長習慣用物質獎勵去"鼓勵"佢努力。 ...

咁極端?

有網友話, 如果小朋友已經盡了力去溫習, 但分數仍然強差人意, 都應獲得獎勵

scgift 發表於 17-1-12 09:22
是的,我曾經有一個補習學生(由小三補到小四),底子差,成績一向唔好,家長習慣用物質獎勵去"鼓勵"佢努力。 ...

好可怕的例子!父母太濫用獎勵。
小朋友如果本身道德價值觀同品格建立得唔好,加上反過來掌握到大人心理,父母真係輸晒!關係只剩下買賣!
永遠品格比成績重要,一個有責任心的小朋友,多少自己都會負上學校功課溫習的學生本份,唔會差得太緊要!

mypineapple 發表於 17-1-12 09:45
有網友話, 如果小朋友已經盡了力去溫習, 但分數仍然強差人意, 都應獲得獎勵
...
我一向會用書做獎勵,係獎個態度,只要有認真努力温習,考完試一定買本佢喜歡既書俾佢做獎勵。

mypineapple 發表於 17-1-12 09:45
...
能力所限,已盡力做,達到他能力以內的目標 ,我會讃和欣賞他的努力

‹ 上一主題|下一主題