用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 可以用物質鼓勵孩子讀書嗎?
go

可以用物質鼓勵孩子讀書嗎? [複製鏈接]

可以嗎? 若不, 可以咩方法鼓勵呢?謝謝

karen55407  我会的  發表於 17-1-11 18:53
   5    0    0    0

mypineapple 發表於 17-1-11 12:41
唔可以。

用我既笑容去鼓勵。

回覆:可以用物質鼓勵孩子讀書嗎?

出口術,零分不要怒反抱著孩子安慰,下次有一分要讚,再下次有二分也讚好,如此2,4,8,16,32,64。。。絕大部份孩子想父母/別人稱讚,嘗個甜美的果實後,估小朋友一定想人繼續讚好的

小寶貝兒    發表於 17-1-17 20:52
200904  strongly agree  發表於 17-1-11 16:25

轉載

2017年01月05日 蘋果日報

http://hk.apple.nextmedia.com/su ... 39680312.1432347095

【獎勵小孩】「攞到100分送你遙控車」 究竟好定壞?

「如果你今次測驗攞到100分,我就買架全新的遙控玩具車俾你啦!」當小朋友有良好表現時,很多家長都想獎勵他,一粒糖又好,一張星星貼紙又好,為的是希望鼓勵小朋友繼續這些良好行為。有父母甚至會出動金錢「利誘」,認為可以早點讓小朋友認識到以努力賺取回報的概念,但這種以外在誘因強化行為的管教方法是否真的有效?想知更多?請看POPA Channel的短片。

POPA Channel面書: http://www.facebook.com/popachannel
POPA Channel網站: http://popa.hk  

回覆樓主:

儲分,換禮物!

mypineapple 發表於 17-1-11 12:41
帶去海洋公園、食野、踏單車、游水(玩)⋯⋯

努力讀書,那到獎學金,可去旅遊

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地都係儲印仔/貼紙,再換禮物
考完試一定會飲飲食食玩下
獎勵同付出掛勾,唔係同成績掛勾
即係,努力咗,已經有印仔,成績好,可能再多一兩個

恐龍家

回覆樓主:

引用:點解唔可以,我家四姐弟都是,有咩問題?

原帖由 IloveJJ 於 17-01-11 發表
點解唔可以,我家四姐弟都是,有咩問題?
最近POPA channel FB 睇左條片話,比錢或其他獎賞好快會失效,更會減低內在學習動機。我都同意嘅。

我用計分制。每儲五分 有一份300蚊以內的禮物(佢自己揀),每次測驗考試有85分以上就有0.5分。有時幫我拖幾次地可能都計0.5分

如果老細同我講,呢個project 做好啲,年尾有花紅,聽到都落力啲
當然有人諗,工作盡力地做好係職責所在,但動力就咁來的

失效先算

唔會直接掛勾,有聽過有個男仔話無欲無求,激到佢亞媽扎扎跳,唔通你唔使佢讀咩。

其實好多細路都係想聽父母讚佢(當然,係平日冇咩點讚果d先得),然後煮餐好或者帶佢去食/玩已經好開心。如果考得好,我淨係想阿媽讚幾句,煮姜葱炒螃蟹/任我玩全日,而阿爸又窒少我幾句,我就已經好開心。(定係我太容易滿足?)

物質獎勵,咁樣就變左為獎勵而讀,唔係為成績/興趣而讀。咁樣同訓練一隻狗有咩分別?隻狗做 d 動作畀你就係為左你手上果粒零食,唔係佢自己「願意」去做。你見到隻狗做左d你鍾意見到的行為,你用零食獎勵佢,久而久之,變左隻狗為獎勵而做,失去做原本「做」的動機。

1998Ruby1998 發表於 17-1-11 18:12
其實好多細路都係想聽父母讚佢(當然,係平日冇咩點讚果d先得),然後煮餐好或者帶佢去食/玩已經好開心。 ...

我屋企有隻葵鼠,最初養佢時仲係BB,為想教佢企起身(是本身有的一種能力), 我要佢企起身先比食物佢,後來當佢想要食物,就自動企起身,但我之後已唔理佢企唔企,都會比食物佢。
小朋友最初想推動佢哋,小小獎勵係可以,但獎勵亦無需太過物質!
經常用物質獎勵小朋友,有機會小朋友有一日反過來要脅父母,如果無令佢滿意嘅獎品,就唔會去做父母所期望的事情。

MNIF 發表於 17-1-11 19:03
將訓練狗來作比諭,我認為有點不恰當,畢竟人性同獸性有別。

就是人有人性,才不應該用海豚訓練法來教人類,只用獎品來推動!

回覆 MNIF 的帖子

就是想帶出我們是人類,孩子是人類,不是動物。為什麼要用訓練動物呢種方法呢?

IloveJJ 發表於 17-1-11 19:08
佢話啫!我啲細佬又唔見無效?!我啲仔咁勤力,都係為獎勵咋。細路仔,邊有咁識諗。你話返工如果無人工,有無 ...

但老闆要求ot,員工心底會怨聲載度,有些公司可令員工心甘情願賣命,佢地叫人工做compensation
當然有些人心甘情願都是為bonus n career,有些就try to do their best
‹ 上一主題|下一主題