用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 British Council Pre-school
go

British Council Pre-school [複製鏈接]

大家對這校有認識嗎?得到了2017年K1學位,但對校舍、教學未是很有信心,有經驗家長可分享嗎?
We have got the K1 offer in 2017, but we yet not have big confidence to the school environment and teaching scheme. May I know if any parents may share your experience and thought? Thank you.
   0    0    0    1

回覆:karatek 的帖子

睇唔到呢間學校嘅優勢

mrschan256 發表於 17-1-15 19:13
睇唔到呢間學校嘅優勢

Yes, actually I agree with you. Only afraid that turn out all are from local or mainland china, not international at all.

karatek 發表於 17-1-10 23:31
大家對這校有認識嗎?得到了2017年K1學位,但對校舍、教學未是很有信心,有經驗家長可分享嗎?
We have got ...

我地都有offer。似乎好似報得就有offer 咁,見到來緊2 月又有open day 又繼續招生,其實都幾驚,驚佢開唔成班。我地有其他offer (有d名添)但已經放棄咗,得返呢間,見到咁,好似危危地,加上又無乜資料、討論同數據,都有擔心自己會唔會揀錯。不過我小朋友去過open day 同interview, 成日都話要去玩,我先生亦鍾意學校願意同家長溝通,flexible arrangement, openday 時佢同老師/校長傾過幾句,覺得佢地態度好,英文亦好proper(唔似有d 國際班幼稚園老師就算係外籍,英文有accent 亦奇怪), 加上兩文三語,中文多用廣東話教(其他好多都用普通話教),所以惟有賭一鋪不過見佢咁新,冇乜人讀,開得成都係小班教學,對小朋友照顧好d, 加上係British Council大牌撐一撐,都希望佢頂到下地區上位處中區,學費又唔係平,學生background 應該都唔會太參差,let's finger crossed 。既然洗濕咗個頭,都要搏一搏

純粹路過,我小朋友K1同K2時在British Council讀課後的普通英語班,形式似playgroup,上1.5小時,有做手工、講故事、唱歌等,那2年的幾位老師都是十分之好,正統英國口音、亦非常有教學經驗、愛心,小朋友十分十分喜歡上這個英語班!到K2完的時候,老師跟我們說因為BC開辦幼稚園,她會調過去教,不會再教課後英語班。單講師資方面,我相信BC幼稚園的老師是很好的,調過去教的都是很有資歷的老師。

ElizaDra 發表於 17-1-20 03:42
我地都有offer。似乎好似報得就有offer 咁,見到來緊2 月又有open day 又繼續招生,其實都幾驚,驚佢開唔 ...

May I know how much is the school fee

callmebabe 發表於 17-1-25 19:49
May I know how much is the school fee

$7280/ month

GeorgePig 發表於 17-1-24 23:27
純粹路過,我小朋友K1同K2時在British Council讀課後的普通英語班,形式似playgroup,上1.5小時,有做手工 ...

我都希望係咁而家洗濕咗個頭,無辦法

ElizaDra 發表於 17-1-20 03:42
我地都有offer。似乎好似報得就有offer 咁,見到來緊2 月又有open day 又繼續招生,其實都幾驚,驚佢開唔 ...

我終於到訪了2月尾的open day,參觀後都未好有信心,感覺環境設施都未算太完善。師資應該是較有保證的,網頁好像都有提過老師均是學位教師。一定是小班教學,好像只有20人,但3位老師。

ElizaDra 發表於 17-1-29 22:46
$7280/ month

如果比得呢個價錢,點解唔報ESF 幼稚園?起碼有小學backup

little-pig-pig 發表於 17-3-14 19:19
如果比得呢個價錢,點解唔報ESF 幼稚園?起碼有小學backup

我地都有報ESF, 不過我小朋友play visit 當日都冇乜興趣玩,所以都係俾多次機會再play visit, 不過我地有嘢做,所以都唔會去咯。我小朋友去完British Council open day同interview 之後,成日話要返去玩,咁佢自己揀咗啦
小學我地都無諗咁多喇

karatek 發表於 17-3-14 18:17
我終於到訪了2月尾的open day,參觀後都未好有信心,感覺環境設施都未算太完善。師資應該是較有保證的,網 ...

我都同意相比起其他正規幼稚園,佢又好似「簡陋」咗少少(但學費唔算平)。但小班教學同老師英文水平,係我比較喜歡,小朋友可以得到多d 照顧,亦可以學語言學得好d。

剛收到email說下年度會加學費,但印象中好似開初有提過這兩年不加學費?
‹ 上一主題|下一主題