用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國小朋友牙痛,點算?
go

英國小朋友牙痛,點算?

昨晚,小朋友在英國話牙痛,不能進食,學校護士給止痛藥,今晨小朋友一樣痛,如NHS學校約牙醫,要幾耐? 另私家牙醫收費如何? thx

唔知幫唔幫到你?  
叫學校護士或監護人同佢去醫院睇急症, 醫生會幫佢檢查和評估, 如有須要醫生會轉佢去專科

回覆:UKL 的帖子

thx

回覆:英國小朋友牙痛,點算

昨天,學校带小朋友急症牙科,等15min見牙医,詳細檢查,有細菌入牙,最壞打算杜牙根,現食咗藥,等覆診希望不用杜牙根,thx各位

brother4 發表於 17-1-10 12:26
昨晚,小朋友在英國話牙痛,不能進食,學校護士給止痛藥,今晨小朋友一樣痛,如NHS學校約牙醫,要幾耐? 另 ...

陰公豬

brother4 發表於 17-1-11 10:38
昨天,學校带小朋友急症牙科,等15min見牙医,詳細檢查,有細菌入牙,最壞打算杜牙根,現食咗藥,等覆診希 ...
如已感到牙痛的話, 杜牙根的可能性好大。
至少止左痛先, 個細路無咁辛苦。

梁媽媽

。。。。

brother4 發表於 17-1-11 10:38
昨天,學校带小朋友急症牙科,等15min見牙医,詳細檢查,有細菌入牙,最壞打算杜牙根,現食咗藥,等覆診希 ...

杜牙根好痛,希望仔仔唔需要啦!

回覆:亮燈 的帖子

thx

NHS 杜牙根話轉介私人牙醫做,收500鎊正常?

brother4 發表於 17-1-20 00:12
NHS 杜牙根話轉介私人牙醫做,收500鎊正常?

都唔平喎!不過如果小朋友真係5舒服點都要搞好才有心機返學,有冇得claim返保險?

好似冇唔到保險

醒目開學勳章

brother4 發表於 17-1-20 10:02
好似冇唔到保險

香港無買學生海外保險, 還是有買但不包?

亮燈 發表於 17-1-12 11:05
杜牙根好痛,希望仔仔唔需要啦!

我超級怕痛,杜牙根吾痛,可能醫生手勢好,安慰下佢,大膽嘗試,整左好過牙痛,陰功

回覆:3b 的帖子

有買但不包,可能平野只包緊急入院牙医

好奇ㄧ問NHS包不包 杜牙根?另杜牙根分二個parts 前者杜根,後者裝牙套,如只杜根可否?

回覆 brother4 的帖子

其實算平。香港保險杜牙根都係唔包或包好少。我女5 歲人仔杜,要用兒童牙科醫生都要成萬蚊,一定要加個牙套,牙唔慳得。叫小朋友刷多d 牙

現約看專科上去check 牙收85鎊,怕條數好咁。。。

回覆樓主:

要杜牙根,轉另一間牙科約咗要月尾 ,但前幾天又痛番,nurse話冇辦法,食止痛藥 先,等不如回來吧! 改機票,剛到香港。。。

readymama 發表於 17-1-31 19:32
回覆 brother4 的帖子

其實算平。香港保險杜牙根都係唔包或包好少。我女5 歲人仔杜,要用兒童牙科醫生都要 ...

我女7歲時都試過杜牙根, 但就是小學時牙科保健見她生牙瘡而要杜, 幸運地牙科保健是 免費,前後杜了2次,再加2次檢查。
如果找私家牙醫 一定好貴,還有香港肯做兒童牙醫越來越少,我之前帶她去我多年洗牙 的牙醫脫牙 ,脫了一次後,事隔大半年預約,已經拒接兒童診治。 再在同去區內街坊/家長介紹有口碑幾個牙醫 查問,都是不接兒童。