用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE Syllabus
go

DSE Syllabus

阿仔中三,嚟緊要揀科,我想找不同科目的DSE syllabus 給他看看,讓他看清楚將來讀的科範圍怎樣,自己有沒有興趣,儘量避免揀錯科,請問在那兒可找到這些資訊?

回覆:DSE Syllabus

好似圖書館有但不肯定

活出彩虹 發表於 17-1-9 23:47
阿仔中三,嚟緊要揀科,我想找不同科目的DSE syllabus 給他看看,讓他看清楚將來讀的科範圍怎樣,自己有沒 ...

以下條link入邊嘅Curriculum and assessment Guide 都有講DSE每一科包括嘅嘢,睇下有無用。

334.edb.hkedcity.net/EN/curriculum.php

不過清楚D,不如問學校科主任俾小朋友睇下DSE嘅課本,或者去圖書館睇下D past paper會實在D。

最快方法
買dse各科 最後一分鐘(Last minute) D書比佢
睇佢對邊d有興趣
等佢自己選擇科目

王家爸爸  我都係打算咁做   發表於 17-1-10 15:36

brother4 發表於 17-1-10 01:24
好似圖書館有但不肯定

thx

LingChiBaBa 發表於 17-1-10 10:17
以下條link入邊嘅Curriculum and assessment Guide 都有講DSE每一科包括嘅嘢,睇下有無用。

334.edb.hked ...

明白,謝謝

long0 發表於 17-1-10 11:03
最快方法
買dse各科 最後一分鐘(Last minute) D書比佢
睇佢對邊d有興趣

係喎

活出彩虹 發表於 17-1-9 23:47
阿仔中三,嚟緊要揀科,我想找不同科目的DSE syllabus 給他看看,讓他看清楚將來讀的科範圍怎樣,自己有沒 ...

hkeaa website

sharonslng01 發表於 17-1-10 12:06
hkeaa website

Many  thanks