用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中大學生報 - 比無薪實習更差的海外實習 ...
go

中大學生報 - 比無薪實習更差的海外實習

海外實習安排真得這樣差嗎?

http://cusp.hk/?p=6599

回覆:中大學生報 - 比無薪實習更差的海外實習

樹大一定有枯枝。。因朋友大學海外實習有薪金的,另海外實習求一張推薦信吧!。。。除實習外可考慮海外交流團和師生一起到外地參觀,一樣接觸更多不同的知識和豐富人生經驗。。。。

回覆:中大學生報 - 比無薪實習更差的海外實習

海外佢地本地大把大學生,請番佢地本士人先,暑假一至三個月,海外生教識又走,例如想做獸医,日常主要工作清潔動物便便,餵飼,連維修要做。。。一定無薪

我印象中,中大的GIP好像是將好幾個不同的海外實作計劃(organized by different organizations) group 在一起under GIP。其實CU 都好難知道那些機構exactly 會安排甚麼工作給參加的同學,同學亦要自己search 吓業務性質那間公司的業務性質。

我兒子去年也報了,career center 通知他不用 interview 已被外地一間地產公司 accept 了。他 search 那間公司的資料後便 turn down the offer,因那公司 mainly 是做樓宇買賣。不過,當中亦有一些不錯的大機構,不一定是差的。

dailam 發表於 17-1-9 21:49
我兒子去年也報了,career center 通知他不用 interview 已被外地一間地產公司 accept 了。他 search 那間 ...

呢D 海外實習小弟都做過, 說真的, 其實係要睇你自己本人去到人地公司果度識不識爭取工作機會同見識的機會, 如果識爭取, 那怕是做初級會計文員的野, 其實都學到野。(小弟當時又試過開業主會, 畫過下工程圖, 整下ppt, 又做過入account data 的野其實都不錯架, 亦都有感其實內地人大部份的質素都不錯的, 能力和效率都幾高)。

小弟以前參加過呢D 實習團, 去內地, 至於費用無中大咁貴, 但都要INTERVIEW, 而且好的公司一樣係多人爭, 小弟就係因為去左果度做intern, 才令我重新審視自己的志向, 眼界也闊左, 不再係一個井底之蛙.......同埋你又可以同其他部門的人建立relationship. 現實中, 多一個朋友, 他日可能佢會幫到你/你都有機會幫到佢。 :)

其實想清楚甚麼是實習 就知道要怎樣安排及適應了

我地公司既實習生,都係影印,做FILING,個個都忙到死,無人會真係教佢地做野。

回覆 October. 的帖子

我早就意識到實習生係負責做呢 d ,公司裡面邊個真係會得閒教?
不過我以前補習妹妹個父母做會計四大,佢話實習生如果真係知「訂」嘅就會趁影印同埋處理文件果陣睇下 d 文件,同埋觀察下其他人偷下師。佢地話一年前有個中大實習生,影印機按錯制,印 100 張白紙,佢冇 unplug,等到白紙印完先話畀上頭知,佢地話呢個實習生讀書得但係生活智慧唔得,如果唔係大學實習生第一時間就炒左佢。我就唔知實際情況係點 ,不過我覺得,實習果陣認識下班職員交下朋友(起碼做到點頭之交,唔係完全陌生人),開下眼界、於此同時都可以重新審視下自己同埋計劃未來。

October.  我見到果d實習生妹妹,個個好斯文,唔多敢主動同人講野。  發表於 17-4-2 23:47

My son joined the CUHK GIP program in Manhattan last year, for one of the Big 4. I wrote a series of blog about his application and internship experience. I will summarise the blogs and share what I can share here.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我丈夫是顧主, 香港分公司, 小規模, 員工才十幾人, 公司年年都請summer intern, 無唸過唔俾人工, 前年我了解過情況, 請了三個, 都是三大的, 大二升大三, 月薪八,九千元.  唔會行行企企做影印, 都好忙, 有人教開頭, 仲要醒目自己執生學做落去.  照我所知, 第二年暑假, 就有之前做開的師兄把師弟們介紹來做.

而在大陸珠海的總公司, 今年請了十二個應屆大學畢業生, 大陸應屆畢業生早在二月已經可以出來工作, 我們當實習生用, 說明只做幾個月, 月薪人民幣四仟五. 到她們正式畢業後, 大概會留两三個做長職, 到時工资再略加調整.  

再說我兒在美, 幾年大學summer intern, 都是有工资的.  尤其是大三暑假入了world top 100公司做summer intern, 現在知道這些大公司招聘文化, 全部在大三summer intern揀人.  我兒大四九月開課便拿到两年full time job offer, 因為做的是熱門的stem行業, 起薪點和福利都相當吸引, 公司還承諾在職两年期間會讓兒子從事不同崗位學習新知識.  又聽兒子說, 他的同學們, 陸陸續續在十月十一月也都拿到full time job offer, 一般在大四的聖誕前都已有著落,  所以summer intern, 對將來升學和就業, 都起到很大的實際作用.