用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 蕭明 vs 善德,大家點揀?
樓主: JJXKT
go

蕭明 vs 善德,大家點揀?   [複製鏈接]

引用:Quote:d2343130+發表於+17-1-12+16:17+ JJX

原帖由 JJXKT 於 17-01-12 發表
同我心中所想5同!
1)比家長睇d資料,5知係幾多年前整,差左未黑白!比d誠意搵個powerpoint做個靚仔d,重 ...
舊年我去4叔及安柱都係失望而回!! 以上所列的我都非常認同。 原本放呢兩間自行,最後兩間都冇揀!!  所以EK成日有人問xx vs xx中學,邊間好D?? 每個人觀感都唔同,自己親身去感受一下適唔適合自己小朋最重要!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

如果因事冇去簡介會,我覺得同間學校冇緣。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

熊大 發表於 17-1-12 17:56
哈哈,我聽了一個鐘,好悶。不過問過入面讀緊d人,又唔係咁。所以我女自行有揀佢。

其實sm 簡介會都有d認 ...

我都like安柱,but同校太多人考!

ICbaby 發表於 17-1-12 18:00
其實每間學校在简介会都系会盡情show off自己優点,吾係開黎做乜

show到過火+反感!就係間間都會show, 適可而止,但又5見佢show下才藝同英文,先奇?

回覆樓主:

小明系咪好谷好辛苦?有冇用家分享?

去過小明吹水會ge朋友,可以黎分享下!

雖然我小朋友徑項還可以, 四叔間校未入過去, 但唔知點解無想過比個女讀佢( 如果我個小朋友係B1的話)

去過小明, 沙崇, 善德慨簡介會, 體藝, PP, 陳記就只參觀學校, 小明慨唔覺悶, 善德校長講得最好, 沙崇就一般(雖然我最鐘意呢間), 小朋友就鐘意 體藝>P>沙崇>小明>善德>陳記

下年再去其他校參觀

醒目開學勳章

小明校長來過我女學校介紹,因為我無打算選所以唔係好留意,不過我記得佢叫家長唔好請假幫小朋友交表,叫小朋友自己交。

wingyee_ma 發表於 17-1-12 21:46
小明校長來過我女學校介紹,因為我無打算選所以唔係好留意,不過我記得佢叫家長唔好請假幫小朋友交表,叫小 ...

叫小朋友交?家長5洗請假都可以交呀?

醒目開學勳章

JJXKT 發表於 17-1-12 22:31
叫小朋友交?家長5洗請假都可以交呀?
校長意思,小朋友已長大,有D 野要留返比佢自己做.當然唔好最後個日先交.

JJXKT 發表於 17-1-12 17:34
同我心中所想5同!
1)比家長睇d資料,5知係幾多年前整,差左未黑白!比d誠意搵個powerpoint做個靚仔d,重 ...

5識點評回應!原來都有知音人同我一樣王少清上年我去過,感覺好過4叔!

同我心中所想5同!

其實大家又唔洗對簡介會咁認真既!

李中鄧校長中文出身,PRESENT會文湊湊,唸下詩。成日都標榜卓越,係幾嚇人既,嚇到D人唔敢報。學校係就係舊D,個HALL深啡木仲顯得舊,不過呢D都唔係太重要。講到PPT,一年才出場一次,學校點諗到你班家長年年都來捧場咪又係班校務姐姐仔幫佢做。你估安柱個PPT有幾唔同,年年都換湯不換藥。

安柱魏校長出名SALES佬,PRESENT一流,好易令家長落答,讀落又唔覺好似佢講得咁好囉!

善德何校長係荃葵青區中學校長會主席,PRESENT都好好,不過又冇咁HARD SELL

CACACAROL  我唔LIKE安柱校長, 有點過份眨底其它學校  發表於 17-1-13 15:41

vestzs 發表於 17-1-12 20:21
雖然我小朋友徑項還可以, 四叔間校未入過去, 但唔知點解無想過比個女讀佢( 如果我個小朋友係B1的話)

去過 ...
正常都冇可能覺得陳記個簡介會講得好

chocolatebean 發表於 17-1-12 23:00
正常都冇可能覺得陳記個簡介會講得好

陳記5係我心水,今年我有去玩攤位!其他媽咪去完返黎都好評,都覺得陳記學校氣氛好,同學圑結,吹水會簡潔

JJXKT 發表於 17-1-12 23:10
陳記5係我心水,今年我有去玩攤位!其他媽咪去完返黎都好評,都覺得陳記學校氣氛好,同學圑結,吹水會簡潔 ...
又係既!D C兄C姐年年都番去打波,校友會應該做得幾好

其實小朋友直覺係最準架!佢地好自然會對程度相約既學校感興趣,家長應該尊重及聽聽小朋友既想法

有同學B1A成績,佢地參觀完林護就真係好中意,不作他選
又有同學B1C成績,去到林護會唔中意,反而中意陳記
又有好動同學,又會比李中吸引

chocolatebean 發表於 17-1-12 23:18
其實小朋友直覺係最準架!佢地好自然會對程度相約既學校感興趣,家長應該尊重及聽聽小朋友既想法

有同學B ...

百貨賣百客總有支持者

同我心中所想5同!
深有同感!!
先不說PPT,簡介會學生分享環節,學生人選理應理應經學校作出篩選,PRESENTABLE,自信滿滿的,但唯獨李中學生表現自信欠奉,不禁打了一個大折扣,遊覽校園時亦未見學生主動介紹
校長中文出身,但就未見文人風度,過度吹噓往績,葵涌LS、學生被某著名女校掘角等等,只令我感到這校自視甚高,反而感覺學校教學團隊甚強.

對此校感覺著實一般,但小朋友就甚為喜歡,堅持大抽獎放乙一,頭痕........

paradisemandy 發表於 17-1-13 10:19
深有同感!!
先不說PPT,簡介會學生分享環節,學生人選理應理應經學校作出篩選,PRESENTABLE,自信滿滿的, ...
其實係校長PRESENT環節失敗

paradisemandy 發表於 17-1-13 10:19
深有同感!!
先不說PPT,簡介會學生分享環節,學生人選理應理應經學校作出篩選,PRESENTABLE,自信滿滿的, ...

學生既表現都令我打個凸,廣東話都咁?加上無英語表演,令我有d擔心!其他一線出黎d同學都好smart!
‹ 上一主題|下一主題