用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有沒有中學的資優A仔,入來吐下苦水
go

有沒有中學的資優A仔,入來吐下苦水

我個仔今年中五,系小學確診爲ADHD,資優,有亞氏保加傾向。回想起這些年的經歷曾經想過逃避,想過放棄,夫婦差點離婚!
好在都堅持了下來,都想同同通路人互相鼓勵分享一下心得,因爲就來考DSE,孩子面對很大壓力
用智慧去改变能被改变的,用胸怀去接受不能被改变的!

我個女今年中一,學校懷疑爲ADHD,資優,我未有找專業人事確診,想請教一下你旳心得!

回覆 joeymak 的帖子

覺得自己做的都唔夠好,建議你1去上相關的課程
2同小朋友起衝突的時候要冷靜,冷靜唔到離開現場。

3儘量讓孩子爸爸都參與教導的義務,希望幫到你小小

用智慧去改变能被改变的,用胸怀去接受不能被改变的!

最近上課聽心理學家講亞氏保加,說IQ test會出現某一項很高分,有些却很低分的現象,typical of ASD...真想哭...我兒當年的測試結果就是這樣
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 Maryahwan 的帖子

你好!我女兒今年中一,是亞氏和資優,因女兒進入青春期,在心理和情緒上跟小學時很不同,再加上社交問題,所以令我們感到很懊惱
樓主,你兒子讀中五,明年要考DSE,相信你經歷過不少挑戰和困難,希望大家可以分享一下和互相勉勵吧!

你好!如果是我,我會視乎仔女在學習和社交上有什麼問題,如果有很大影響學習和社交,那我會帶仔女去做評估,讓心理學家告訴我應該怎麼做!

lillymarie 發表於 17-3-18 21:16
最近上課聽心理學家講亞氏保加,說IQ test會出現某一項很高分,有些却很低分的現象,typical of ASD...真想 ...

我仔喺言語方面超低分

szeching 發表於 17-3-18 22:07

你好!如果是我,我會視乎仔女在學習和社交上有什麼問題,如果有很大影響學習和社交 ...

想請問其實心理學家會有什麼建議給小孩?

我見完心理學家,佢話吾好label小朋友, 宜家小孩小五,吾清楚小孩是否因為青春期而影響,我感到好無助!可能佢係marginal case. 但我都想知有乜野可以幫到小孩更順利成長。

回覆 JadeW 的帖子

請問小朋友青春期出現了什麼問題?  

scyauchris 發表於 17-3-25 21:48

請問小朋友青春期出現了什麼問題?

其實佢一向在學校都是自己獨行俠為多,小息在位做功課。

佢曾在課堂上跟其他小朋友起衝突,發脾氣踢學校的櫃,將地下一堆的羽毛球掃去不同地方。亦好似聽吾明白其他小孩對佢講既大話,目的係推卸佢地既責任。

更加吾識同老師自動講返事情既來龍去脈,只講佢以為老師問既事,但老師吾在場又如何可以問得好清晰,問得吾清晰佢就吾會講冇問到既野。要花好多時間去同佢傾先可以了解到發生問題的情形,令到某些老師覺得佢好麻煩,話佢人際關係有問題。

所以我才走了去協康評估,但心理學家話佢只係社交較弱,吾算亞氏,iq test 測試某些部分好高分,某些just average, 吾算gifted 又吾算有問題。但我自己覺得可能佢比較大個,由細到大我地都有一路教佢點應對,當左佢係a仔講解情況俾佢聽好讓佢明白係乜野情況時人地係點諗既,佢已經學會了部分社交技巧,所以問題好似吾係好明顯。但這些是我地既努力,還是佢本身冇問題/只是較弱,我吾識分。但好想知道點可以幫佢係呢方面做得更好!

lillymarie 發表於 17-3-18 21:16
最近上課聽心理學家講亞氏保加,說IQ test會出現某一項很高分,有些却很低分的現象,typical of ASD...真想 ...

我囡咪 8歲年紀,13歲 邏輯推理,但5歲文字理解。有中英讀障

我女有些唔同, 孤僻之外, 回家佢成日自己閉門。現在講少少野就好敏感, 佢好似好保護自己, 其實真係好難同佢相處, 真係想帶佢見一見心理學家。

kmmum 發表於 17-3-26 21:43
我囡咪 8歲年紀,13歲 邏輯推理,但5歲文字理解。有中英讀障

我仔8歲時,言語約6歲,non-verbal 邏輯 17歲11個月,超極端

還有一樣常見的現象: working memory 分數很低

心理學家說一般和ASD人溝通,有visual aid會好一些,因為visual presentation will take away the effect of time. 即是說,講一句話,聲音轉眼消逝,但圖片或文字却不會,孩子可以靠視覺去提醒自己剛收到的資料。
for every one criticism, three positives must be given.

S-Kwok 發表於 17-3-27 14:34
我仔8歲時,言語約6歲,non-verbal 17歲11個月,超極端

你仔好勁,我囡好惡教。 仲係讀障。個人時好是壞

lillymarie 發表於 17-3-27 15:17
還有一樣常見的現象: working memory 分數很低

心理學家說一般和ASD人溝通,有visual aid會好一些,因為v ...

係呀!我仔既working memory 都係較低分!

回覆 lillymarie 的帖子

一樣,阿女的working memory是較低!所以如果有重要事情或訊息,我們會用文字來加強佢記憶!

szeching 發表於 17-3-18 22:00
回覆 Maryahwan 的帖子

你好!我女兒今年中一,是亞氏和資優,因女兒進入青春期,在心理和情緒上跟小學時 ...
你好, 我女都係進入青春期, 好多時我輕輕講一句, 佢好大反應, 響學校成日生事, 如果同學5啋佢, 佢會用粗口罵人, 我都覺得好煩............

回覆 doubleama 的帖子

我女的情緒都很敏感,別人細細聲傾計,佢就覺得人地是講緊佢壞話;我稱讚別人,佢就話即是自己唔好........好多時都想多咗啦所以成日比人誤會,再加上佢社交技考和溝通唔好,唔會同人解釋誤會,繼續自我,所以我都很頭痛呢!

係呀, 佢讀左中學就越想結交朋友, 但佢因為反應太大, D 同學都怕左佢, 佢都係孤獨兒一個在學校生活, 但成日想撩人傾計, 如果別人對佢不禮貌, 佢就會好唔開心...........以前小學時從無做D 動作, E+出晒黎, E+P5-P6 操行可以拿A, E+..........我驚學校會嚴棄佢呀, 佢成績一般啦, 全級105人, 考51, BAND 2 尾學校.

以為揀一間佢讀得上O既學校會無咁辛苦, 點知佢青春期來了, 行為又出問題, 唉........好大壓力呀我都.........