用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒有人收到培基面試通知?
樓主: Cherilam
go

有沒有人收到培基面試通知? [複製鏈接]

chanwendy 發表於 17-1-16 10:51
想請問收到面試信的, 係咪都係小五上下加小六上的中英數都係B以上的?

小五呈一:中,英,數,常: B,B,A,B
小六呈二:中,英,數,常: B,A,A,A

21/1 9:00 interview

回覆 chanwendy 的帖子

全部A, 如果係咁, BAND 2 生就算有得IN, 都未必簡到.

Mayyuen18 發表於 17-1-16 12:24

全部A, 如果係咁, BAND 2 生就算有得IN, 都未必簡到. ...
我都知佢會一年比一年收得高, 只係冇諗過一年間跳得咁遠啫. 上年2a 都有機會入到, 我女五上中英數常係CAAC, 仲要中文細分有紅字.  我係諗緊如果五下可以追到中文至少有返個B, 咁仲有冇機會有得IN.

四年級成績表都要交, 你小朋友五年級, 仲有得追, 加油

其實學校本身係有條件再進升的,所以收生門檻提高是正常! 佢地主科中,英,數當中,以中文科略遜,另同學們的自信心同自學能力較弱,所以嚟緊收生方向都應該會focus呢幾樣嘢!希望可幫到大家!

無聽過全A,我女亦唔係全A但有信

回覆 TSUNTINGMA 的帖子

唔知是否已經全部面試信已經寄出

為何你不直接打去校務處問下!

ssskwan 發表於 17-1-16 14:07
無聽過全A,我女亦唔係全A但有信

我阿仔不是全A, 屬B2-A學生,但收到信interview。

另外,我没有到 Info day, 請問有沒有提過DSE成績及入U 率,我上校網看過學校report, 也沒提及。謝謝幫忙!

ssskwan  應該有影低,回家找給你  發表於 17-1-16 14:53

培基有甘好?
但學校家長口中這是一間BAND2A學校,如果是BAND1點解要讀呢間?唔等統一派位?

洋蔥頭媽咪  去年我兒同學1C生就係放棄培基成功入番1C英中  發表於 17-1-17 08:11

回覆 TSUNTINGMA 的帖子

學校沒有明確講表示

有校長都係咁講, 沙田區今年BAND ONE位多過BAND ONE 學生, 所以是有BAND TWO 學生入到BAND ONE 學校.

GGfiona 發表於 17-1-16 16:54
培基有甘好?
但學校家長口中這是一間BAND2A學校,如果是BAND1點解要讀呢間?唔等統一派位? ...

培基, 對一啲 BAND 1 位供過求於求嘅校網梗係唔志在啦, 因為你哋大把 BAND 1 機會, 統一派位可以抽都抽入到 BAND 1中學, BAND 1 生一定入到 BAND 1中學呀麻

但係, 對於我哋呢啲北區嚴重學位不足爭餐飽下, BAND 1 去 BAND 2學校大有人在呀! 培基對我哋北區來講, 比起北區口碑評為B1C - B2A 好好多, 我哋呢啲北區父母真係要跨區搵多啲BAND 1 俾我哋啲仔女呀陰公!

就咁比 DSE 3322
培基 vs  保良局馬錦明      7X% vs 41.4% 培基好好多吓話
培基 vs 沙循:                    7X% vs  88%, 雖然有少少距離, 但培基絕唔失禮

北區保良局馬錦明中學 http://www.plkmkmc.edu.hk/tc/%E5%85%AC%E9%96%8B%E8%A9%A6%E6%88%90%E7%B8%BE-0 呢間係微調中中, 有兩班英文班, 呢間係北區B1C-B2A 好熱門的, DSE 3322 (core subjects) - 41.1% (HK:36.6%) 我都覺得 DSE成績麻麻.  

沙田培基校長係簡介會好清楚講 DSE 3322 - 7X% (HK: 42%) (我無影底, 等其他網友 post 相)

沙田循道衛理中學 (津校), DSE 成績都好架: http://www.stmc.edu.hk/zh/school-profile/student-achievements-in-public-examination/public-examination-results-and-further-studies/   88%中六同學達大學基本入學要求(33222)或以上。

唉! 真係有何不食肉糜感覺

洋蔥頭媽咪  只比較3322其實意義不太大,沙循係1B,培基係1C-2A,兩間唔同級數  發表於 17-1-17 07:50

小時了了 發表於 17-1-16 17:34
培基, 對一啲 BAND 1 位供過求於求嘅校網梗係唔志在啦, 因為你哋大把 BAND 1 機會, 統一派位可以抽都抽入 ...
又咁講, 新界東都係得北區學位缺得嚴重D而已。的而且確好多家長唔想俾錢降band入B2直資的。如果係B2學生當然開心, 但未來學童增加, 如果學額無相應增加, 就只會越來越多學校揀人既情況出現。始終我哋新界東直資位唔多足夠。

little_yolky 發表於 17-1-16 17:48
又咁講, 新界東都係得北區學位缺得嚴重D而已。的而且確好多家長唔想俾錢降band入B2直資的。如果係B2學生當 ...
係架, 我都堅後悔阿女小一時自己唔識諗, 如果當時自己識諗我當時會搬去沙田住用沙田校網, 唔洗好似依家咁

我唔知有幾多網友有去培基開放日及簡介會, 我11月時所接觸到嘅幾個培基學生, 全部唔係沙田讀小學, 幾個係深井, 有九龍私小, 培基其實係收好多其他區學生的

little_yolky  其實全港直資都係咁。  發表於 17-1-17 09:20

明白,大家加油~~~

3322 70.3%
英中數通合格比率 100/98.6/97.2/99.3

ssskwan 發表於 17-1-16 19:07
3322 70.3%
英中數通合格比率 100/98.6/97.2/99.3

ssskwan, 多謝你的資料!不知有沒有講4+比率及入本地大學比率?入大學比率我爬咗好耐文也找不到。

洋蔥頭媽咪  通常唔公佈好大機會係不太理想,不過以2A中學黎講算唔錯啦  發表於 17-1-17 08:23
ssskwan  https://www.dropbox.com/s/dvidspjrevkzqte/IMG_20161126_152955.jpg?dl=0

入U率我無記錄  發表於 17-1-16 22:33

KD316 發表於 17-1-16 21:50
ssskwan, 多謝你的資料!不知有沒有講4+比率及入本地大學比率?入大學比率我爬咗好耐文也找不到。
...
ssskwan, 謝謝你的資料!
‹ 上一主題|下一主題