用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 條路係咪咁舖?
go

條路係咪咁舖?

KateC2012 發表於 17-1-6 14:15
我係新手媽媽,煩惱緊幾時搬屋。希望大家比d 意見我

背景:宜家住上水,囡囡今年3月出世,wkm 。

你打算在中西區讀返學券幼稚園?

醒目開學勳章 貢獻勳章

最遲 K3 嘅一月搬但因為唔想轉KG,就K1前搬囉
恐龍家

回覆 KateC2012 的帖子

before apply KG (address affect a lot!)

KateC2012 發表於 17-1-14 23:00

其實就1516 應該係中西區讀定還是上水讀。。。 小學一定 ...

中西區幼稚園比較好一些

中西區幼稚園應該比較了解同區小學的程度。

如只考慮小學在中西區,最遲k2下學期要轉,因有機會要拿水電費單作住址證明。
幼稚園不需要地址證明,可報晒兩區,但面試時老師會睇埋住邊度,學券幼稚園尤其留意,太遠會問點處理。
樓主已諗好,非常好。

回覆:KateC2012 的帖子

如果上水地址,聖心幼稚園未必有機會。就算有機會也辛苦返學。早D搬好D,申請幼稚園之前。聖心幼稚園有學卷,又可以上聖心小學。不過建議你返N,playgroup $其實也不平,返N可以學群體生活。大B定細B也不同部署

(=.=) 發表於 17-2-1 00:33
如果上水地址,聖心幼稚園未必有機會。就算有機會也辛苦返學。早D搬好D,申請幼稚園之前。聖心幼稚園有學卷 ...

聖心不考慮住址的,我住大西北一樣收到有offer

考幼稚園可以不用搬住, 如擔心住址影響有無得IN就可以先用媽媽家的地址來報, 到他日真的考到心儀幼稚園才搬到港島;
至於報小學用中西區就最遲k2下學期要搬了

KateC2012 發表於 17-1-6 14:15
我係新手媽媽,煩惱緊幾時搬屋。希望大家比d 意見我

背景:宜家住上水,囡囡今年3月出世,wkm 。
我都係娘家西區, 而家住緊校網吾差, 所以冇諗娘家. 其實, 中西區校網出名好係事實, 不過競爭大. 我想提你的反而係中西區長大D人比較斯文(本身自己和班舊同學都係), 北區太多內地人, 感覺雜D. 想小朋友係好的同輩影響下學習, 父母真係要慎選.
另外的是, 如想小朋友多D體驗群體生活, 自理, 我實在覺得上PLAYGROUP欠小小, 因為我正經歷同樣野, 學自理係指日常中小朋友能自己照顧自己的行為能力, 即去廁所, 自己食飯...etc, 我未見過pg有甘功能(可能我未真係見識少), 通常係正規幼兒園/幼稚園一定有得教. 通常pg玩或者訓練小肌肉, 感官多d, 所以, 我會寧願揀返幼兒園多d. 一定有你要的上面要求. 至於財務上, 有質數的pg每月計埋差不多等同pn班, 除非你家人好有信心照顧小朋友各方面好好

pippenyung 發表於 17-2-5 00:01
聖心不考慮住址的,我住大西北一樣收到有offer

除非你報聖心私校及其他資助,否則都要大抽獎,如果想直上聖心津校要當誇區,機會未必百分百收哂