用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 一個人放學
go

一個人放學

毎日都會和同學一齊放學搭車,近兩日同學仔唔等佢,佢自己一個搭車返屋企,唔知點解?表面佢又冇乜嘢唔開心,但我依個阿媽就想知發生咩事,真怕佢喺學校過得寂寞!

2jkidsfather  Come on! Let it go!  發表於 17-2-2 22:04

醒目開學勳章

都係兩日同學仔唔等佢啫,小朋友又冇唔開心,如果你連依 d 都要擔心埋的話你會好唔得閒囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

alhy.love 發表於 17-1-6 10:17
毎日都會和同學一齊放學搭車,近兩日同學仔唔等佢,佢自己一個搭車返屋企,唔知點解?表面佢又冇乜嘢唔開心 ...

自己放学又好,一齊又好,我無乜所謂,我覺得你了解下就算,也不用太担心。

JJDBB 發表於 17-1-6 12:11
自己放学又好,一齊又好,我無乜所謂,我覺得你了解下就算,也不用太担心。
...

或者我諗多咗

alhy.love 發表於 17-1-6 15:08
或者我諗多咗

放心啦!我們應在適當時候放手,等佢地長大,待人處事,遇見一些人一些事,等佢地自己處理。家長多D同佢傾計,了解下,用朋友角度睇見事先有計傾。

毎日都會和同學一齊放學搭車,近兩日同學仔唔等佢,佢自己一個搭車返屋企,唔知點解?表面佢又冇乜嘢唔開心 ...
要放手啦,孩子開始長大要自己學習面對,必經階段,家長唔駛太擔心,你只要教佢要主動啲,多結交朋友,孩子啱key自然就會走在一起。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-6 18:47
要放手啦,孩子開始長大要自己學習面對,必經階段,家長唔駛太擔心,你只要教佢要主動啲,多結交朋友,孩子 ...

係…

你小朋友幾大?

一個定幾個都冇咩大問題,話唔定係其他同學有野留低學校做又或者去補習呢!
我 Form 1 初時父母同其他家長都要求返學放學一齊搭車,但係因為有一兩個成日都遲/放學有野做,搞到大家都要等埋佢地先可以上車。我嫌麻煩,一個半月之後就退出唔玩。
如果真係有一點點擔心,你輕輕問下「姨?你班同學呢排冇同你一齊搭車?係咪佢地有補習,定係老師罰佢地留堂呀?」如果真冇野的話,佢一定會畀你一個明確答案。
放心啦,唔係個個放學都一定有同學陪,我以前因為補習早/遲過其他同學放,自己搭車翻屋企。

1998Ruby1998 發表於 17-1-8 02:07
一個定幾個都冇咩大問題,話唔定係其他同學有野留低學校做又或者去補習呢!
我 Form 1 初時父母同其他家長 ...

你又講得啱,我問咗阿仔,有時同學或者阿仔有留堂或者同學趕去補習或者(emoji)書包慢,就唔一齊放

回覆樓主:

我覺得唔駛太擔心.  我仔都是話在地鐵或路上見到班上邊個就同邊個一齊行, 沒人就自己一個.  間中又會約埋一兩個....

這些都是成長一部份, 由他自己去處理吧.

jumphigh 發表於 17-1-8 10:25
其實見到就一齊走,見唔到就各有各走,唔好嘥時间,尤其係男仔,唔好婆婆媽媽
...

係我先咁緊張…

aeiou_drm 發表於 17-1-8 16:59
我覺得唔駛太擔心.  我仔都是話在地鐵或路上見到班上邊個就同邊個一齊行, 沒人就自己一個.  間中又會約埋一 ...

多謝您!

D小朋友。有自己生活!放開d

回覆:一個人放學

呢個post 好好,我仔今年小六搭校車,九月升中我也要面對呢D問題。比我好好的心理準備。