用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴二級三級,上門收費要幾多?
go

學鋼琴二級三級,上門收費要幾多? [複製鏈接]

小朋友在琴行學緊鋼琴二級,30mins一堂, $600/4堂。
可否share, 請上門教琴,係咪通常要45mins? 收費幾多?(二級,三級,師資), 係人地介紹,或在哪裡可以找到?
Thanks

4    0    0    0

Depands on teacher,can hv a huge different

你依家學緊嘅地方都算平,如果搵上門,又有一定資歷,一定會貴過你依家學嘅地方。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

俾你參考下,我係網上搵,老師上門教我小朋友, 1級時$160/45mis. 2級$200/45min. So far ok, 有d好pro,演奏級+修讀音樂系, 1級學費收$320/45min,但我覺得小朋友初學唔需要咁高學歷,所以睇你自己要求

回覆樓主:

咁請問知唔知一般學幾耐考2/3級?

要睇返你係跟琴行定私人上門教
但個人覺得上門會好好多
之前去琴行啲老師教到好hea
拖勁耐都未教到野
上門搵啲貴啲會有保證啲
我宜家跟緊一個上門45分鐘380
教得好好小朋友都學得好快
好有心機方法教

一位有經驗家長教我揀老師的條件:

就算是初級學琴的幼稚園生,老師至少系音樂系本科畢業,如果五級以上最理想更是老師是主修鋼琴演奏,

音樂系本科的原因是,習琴不是只是學彈,要學欣賞音樂,分析樂章

坊間只懂考試那三首八級歌的老師大有人在,試問不懂分析,如何教學生分析和教學生如何演繹老師自己從未彈過的樂章?

再者,主修鋼琴的老師會更清楚哪些技巧更應從小下功夫不可馬虎,坊間有些老師不會認真執小朋友的基本功,可能想教得快,滿足家長想快的要求,也可能他們自己的基本功都不扎實,也看不出基本功的重要,這做成一種現象,小朋友用好短時間考到三四級然後轉老師,新老師要花好多時間執壞手勢,要小朋友練基本功

BeAhappyC9    發表於 17-6-20 11:00

習琴不是只是學彈,要學欣賞音樂,分析樂章LeeCC 發表於 17-4-10 19:14
一位有經驗家長教我揀老師的條件:

就算是初級學琴的幼稚園生,老師至少系音樂系本科畢業,如果五級以上最 ...
同意.現在好多孩子小學已考左ATCL/ LTCL, 難道他們已經可以教琴?  
還是找主修鋼琴演奏畢業的老師較佳, 再理想一點找位定期有演奏演出的老師.

我初學琴時家中沒人懂, 都是找位近家收費又便宜的老師, 手勢錯了, 蹉跎了多少光陰...轉了幾位老師, 慢慢才發現分別可以好大, 沒比較過是不會了解的.
所以到我幫孩子找老師時, 主力找主修鋼琴演奏的老師. 親友都問我點解唔自己教? 我呢d陪練就得, 找老師還是找專業的.

很同意<習琴不是只是學彈,要學欣賞音樂,分析樂章>, 仲有音色, 同一部琴, 可以做出完全不同的音色.
就算只是彈一首初級歌, 都可以有完全不同的感受.

BeAhappyC9    發表於 17-6-20 11:04

四隻貓 發表於 17-4-11 09:19
同意.現在好多孩子小學已考左ATCL/ LTCL, 難道他們已經可以教琴?  
還是找主修鋼琴演奏畢業的老師較佳, 再 ...
不錯,我地有幸認識一位國際級的演奏家,有一次私人活動,他和小朋友在鋼琴玩,他彈阿仔的考試歌來玩,真系另一個層次,一首簡單的歌仔,不同玩法

回覆樓主:

我女(3y4m)剛星期二都第一次去琴行學琴,我有陪學,老師比我感覺有愛心,我個怕羞女都好肯同老師互動,有問有答,但我未了解老師資歷,請問我可否詢問琴行?大家認為要觀察幾耐先知小朋友是否有興趣?

先謝回答

JUDYCHAN1221 發表於 17-4-20 17:41
我女(3y4m)剛星期二都第一次去琴行學琴,我有陪學,老師比我感覺有愛心,我個怕羞女都好肯同老師互動,有問 ...

真系極有興趣的,一堂已經知,會好似好肚餓要不停吃甘樣自己彈,越彈越有興趣

如果到日日要定時練習的時候,肯自動埋位或提醒一下夠鐘練琴都立即埋位的,都可以算系普通有興趣和肯學下去

如果每次要練琴就拉牛上樹,三催四請,威逼利誘先埋位彈五分鐘,你就考慮小朋友是否有興趣,應否繼續

我身邊的小朋友過半數是第三類,但因應家長要求所以學到小二三就以功課忙為藉口而放棄學樂器

ms_ming 發表於 17-3-25 07:34
幾耐可考二三級要視乎小孩子吸收能力同肯唔肯練琴。曾經有學生由零開始學,半年後參加校際三級取得第一, ...

係米屋企一定要有琴?

LeeCC 發表於 17-4-21 07:29

真系極有興趣的,一堂已經知,會好似好肚餓要不停吃甘樣自己彈,越彈越有興趣

Thx for sharing

LeeCC 發表於 17-4-21 07:29

先謝意見
以我所見我女第一次都好肯去彈,仲要老師講野都唔理,自己去彈琴,唔知佢係好奇心定真係好有興趣,觀察多佢幾堂先!
如佢真有興趣,大概學到幾耐先需要買琴在家練琴?
‹ 上一主題|下一主題