用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好? ...
樓主: hkpapa852
go

2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好?   [複製鏈接]

想請教女仔 net 40 vs 91, 邊個網好D? 我想小一大抽獎無咁易中寶又想有個好中學校網...

謝謝!
補充: net 91只有15分, net 40可有20分

cecnl 發表於 16-12-30 10:34
想請教女仔 net 40 vs 91, 邊個網好D? 我想小一大抽獎無咁易中寶又想有個好中學校網...

謝謝!
女仔係40網升中都唔錯.

其實40網依家都好難抽. 妳邊間40網小學有20分呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝回覆!
20分是天主教分, 91好似只有一間天主教小學, 朋友說是寶校之一. 但好多人又話net 91比40好, 所以心大心細!

cecnl 發表於 16-12-30 11:21
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝回覆!
如果從升中考慮, 91網整體比40網好.

其實兩個網依家都係天地網, 反而91網有D借位二線可以諗吓.
當然, 40網如果放間2線係乙1, 都仲係近乎必入既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-30 11:27
如果從升中考慮, 91網整體比40網好.

其實兩個網依家都係天地網, 反而91網有D借位二線可以諗吓.

Net 40放間善導必入,而且間學校唔差,係校舍舊些。

朋友冇私校backup, 我叫佢唔好放Net40 5大乙1, 就唔知佢忍唔忍到手了。

siden 發表於 16-12-30 11:34

朋友冇私校backup, 我叫佢唔好放Net40 5大乙1, 就唔 ...
係,但真係好難忍手。
當初搵資料時我諗住乙2善導。跟住見競爭咁激烈,不如乙一(見到善導band1率超過4成,仲進步緊添)。我先生又話搏都唔搏下?

最後我們打算,如有私小backup..就搏心儀乙一,善導乙2。如果無offer,就要認真諗是否乙1善導穩陣d。不過今年乙一可能都未必入硬,因為大家都咁諗,大家都保守啊~

Tunghk 發表於 16-12-30 11:52
係,但真係好難忍手。
當初搵資料時我諗住乙2善導。跟住見競爭咁激烈,不如乙一(見到善導band1率超過4成, ...
40網既一線學校. 主要都係無B1直屬既中學, 或最多只有B1聯繫中學既小學, 即使有中學個間, 級數同LS/MCS/St Mary呢類又相差太遠, 所以我唔認為40網內有邊間官津小學係值得非卿不娶咁去搏.

hkpapa852 發表於 16-12-30 14:10
40網既一線學校. 主要都係無B1直屬既中學, 或最多只有B1聯繫中學既小學, 即使有中學個間, 級數同LS/MCS/St  ...
謝謝hkpapa的意見^^
其實我仲有個疑問架,因我見過你曾經係某post話女仔升中都應該留係31,唔返去40,原因係40雖有3間女校加銘賢,但31都有油真,伊中,銘基,循道。如以band 1率緊張度黎睇,係咪留31會好d.(假設女仔有幸屬band 1)

如果仔女都屬band 2, 你建議返40較好,有哪些中學band2適合呢?感謝(雖然知有排都未升中,但有target學校我就可每年追看你既數據走勢同分析,謝謝你~)

hkpapa852  女仔我應該係話去40唔好留係31/32.....  發表於 16-12-30 14:26

回覆:hkpapa852 的帖子

hkpapa,請問女仔讀11網聖彼得定係65網仁立好?

hkpapa852 發表於 16-12-29 14:37
成日有會員問, 邊個小學網好, 其實呢個係好虛問題. 你要諗清楚, 到底你所謂既"好"係咩?

"好", 可能係以下 ...

入到band 1中學又如何?有很多band 1中學英語環境極少,各科除了用英文書,但老師都是以廣東話授課,早會,宣布都是用廣東話,英文科老師也間雜廣東話,DSE英文科成績也一般,尤其英文說話更是弱項。對於這些band 1中學,我一點興趣也沒有。

cherrieshum 發表於 16-12-31 11:40
入到band 1中學又如何?有很多band 1中學英語環境極少,各科除了用英文書,但老師都是以廣東話授課,早會 ...

邊間呢?等我哋都小心d

siden 發表於 16-12-30 11:34

朋友冇私校backup, 我叫佢唔好放Net40 5大乙1, 就唔 ...

我怕個個諗住善導乙一實入,個個走去報,就慘。

siden    發表於 16-12-31 21:01

雲牛 發表於 16-12-31 13:15
邊間呢?等我哋都小心d

很多band 1B-C的英中,但不方便講出名字

cherrieshum 發表於 16-12-31 11:40
入到band 1中學又如何?有很多band 1中學英語環境極少,各科除了用英文書,但老師都是以廣東話授課,早會 ...

純粹善意提醒,在港升學,千萬不要重英輕中,若將來會出國又另作別論。

hkpapa852 發表於 16-12-30 09:23
除咗LS, MCS, DPS, 同埋大家唔想入個一間, 其餘都可以當係二線

最唔想入果間係咩?

hkpapa852  自己搵吓吧!  發表於 17-1-5 13:22

上年91外區借位,得一間係2線學校,其餘全部係該區寶校,今年91網只會更難選,好多91揀唔父母都話有得揀就唔好91,反而89網仲好。

利申:我女今年已於自行階段入了91一線小學

請問32網邊間較好, 邊間算寶校?

hkpapa852  自已搵吓資料吧!  發表於 17-1-5 13:23

回覆:2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好

想請教,係馬年聖心幼生女仔,因為聖心私小比抽獎,如果報自行,20分你會搏marymount,st. paul cat. st. francis嗎?定報番聖心津小算?  嚟幾間學校加埋聖心津你會點排?  如果有聖心私offer, 會仲去抽獎嗎?我會搬,搬12定11網去抽呢?

靚螺頭 發表於 16-12-31 11:30
hkpapa,請問女仔讀11網聖彼得定係65網仁立好?
女仔升中, 一定係中西位著數D.

而且睇番雙仁過去幾年升中派位表現, 始乎名大於實

旺角卡門 發表於 17-1-5 12:50
想請教,係馬年聖心幼生女仔,因為聖心私小比抽獎,如果報自行,20分你會搏marymount,st. paul cat. st. f ...
入得聖心幼, 基本上都差唔多一定會攞到個聖心私中學位, 所以有得搏, 我會去搏MPS.

相比之下, MPS應該係中西區同灣仔兩區中最輕鬆既一間小學, 升中保障亦高. 不過入到要自己諗諗點攪好中文
‹ 上一主題|下一主題