用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好? ...
go

2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好?   [複製鏈接]

成日有會員問, 邊個小學網好, 其實呢個係好虛問題. 你要諗清楚, 到底你所謂既"好"係咩?

"好", 可能係以下既條件之一:
1. 小一大抽獎唔會派得太差?
2. 升中有個好校網?
3. 定係1同2都想?

如要1, 九龍和新界, 只有一D升中網唔算太好(B1中學學位唔夠分俾B1學生), 係仲可以未至於天地網 (屯門, 元朗, 北區同大埔我唔熟, 唔肯定), 如九龍45, 48, 新界95; 港島16

如要2, 一定係中西區(女仔only), 灣仔(男女都可以), 東區(男女都可以), 九龍城(男女都可以), 油尖旺(男仔only), 深水埗(女仔only), 沙田(男女都可以)

咁睇番, 有1同2, 又適合男女, 其實只有東區16網. 不過其實幾個熱門校網, 都唔係真係咁悲既!

以下係關於其它一D熱門校網既分析:

(a) 沙田區三個小學網中, 除咗91係天地網外, 88和89都未至於太差, 只要甘心放間二線係乙一, 派得差既機會都低好多. 另外, 91網係2016年開始同88和89網借位, 借番嚟既學校其實亦有不錯的, 所以91網如果繼續借位而你又識揀, 其實唔係咁差.

(b) 九龍城既41網亦類似, 只要甘心放間二線係乙一, 派得差既機會都低好多; 至於九龍城既34同35, 唔好諗啦, 連二線學校放乙1都未必入, 借位番嚟既都係D升中派位唔太理想既小學.

(c) 中西區11網原本小一派位都算幾好, 不過可能隨住多年來多位不同既升學專家指導下, 令11網人口大增 (2016年小一學生人數比小六學生人數多咗36%), 加上家長們選校轉趨保守, 11網係2016年小一派位, 都變埋做天地網, 二線學校如李陞連乙2都有人入唔到. 另外, 11網中西區表面上係全港B1學位最充足既一區, 但細心去睇, 男仔係11網升中其實好大鑊, 升中得番KC一間揀 (其它學校D位收留晒俾直屬小學). 女仔升中就係絶對既天堂

(d) 灣仔區12網, 3/4年前開始變咗做天地網, 但唯一好處係有多間熱門名校, 所以雖然係天地網, 但因各校反有fans, 抽中機會相比之下係高D. 試諗吓, 41網男仔8成去抽LS, 但12網有SJ同WY兩間揀, 41網女仔多數搏MCS, 12網有3間女校. 係分散投注下, 其實12網每間學校既中獎機會, 應該高過50% (41網兩間單性學校估計只有~20%).
灣仔中學網, 升中比中西區平均一點, 男女學生升讀B1中學機會都屬於全港最高那一批 (男生為全港最高, 女生僅次於中西區).

(d) 16網小一派位, 因尚可分出多間一線和二線, 暫時聽落派位都唔算太差 (2016年因要借位俾14網, 所以差咗). 升中網(東區), 一線中學學位和B1學生既比例, 跟九龍城區及沙田區相約, 都是較充足. 不過學校名氣較中西區, 灣仔和九龍城的中學遜色一點

(e) 14網小一派位, 原本都係極之天地, 但2016年可以同東區幾間二線小學借位, 情況馬上好轉.

如果14網同91網繼續好似2016年咁向鄰近校網借位, 14網同91網既小一派位, 其實唔係太差

其它校網分析:
(a) 32網熱門學校都唔算好有名, 但升中派位其實都唔差, 而且當中兩間被視為寶校既學校, 其實升中派位表現都唔失禮, 好過隔離31網.
(b) 45網, 其實只要唔放大熱兩間係乙1, 其餘5/6間二線都近乎乙1必入.
(c) 48網, 唯一好處就係借埋隔離網一/二線小學過嚟抽, 中寶機會相對細咗

hppa    發表於 17-1-5 10:45
小梁媽媽    發表於 16-12-30 12:47
   103    0    1    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Thanks for sharing!!

hkpapa852 發表於 16-12-29 14:37
成日有會員問, 邊個小學網好, 其實呢個係好虛問題. 你要諗清楚, 到底你所謂既"好"係咩?

"好", 可能係以下 ...
關於 (d) 提及12網有 sj 及 wy,想問下知唔知wy 係唔係會轉去14網? 係邊一年轉 ?

dereklg 發表於 16-12-29 14:55
關於 (d) 提及12網有 sj 及 wy,想問下知唔知wy 係唔係會轉去14網? 係邊一年轉 ?
...
WY係會轉去14網, 不過佢仲未定邊年喎! (個地盤都好似未完工).

你唔見我個標題係 2017-2018年度咩? 相信WY 2017-2018年度既小一, 都仲係屬於灣仔區12網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

無事,我誤會了

dereklg 發表於 16-12-29 14:55
...
WY校網資料:
http://www.puawyps.edu.hk/other/p1_admission/doc/2016-17/%E6%AF%8F%E4%B8%80%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E4%B9%8B%E4%B8%8A%E4%B8%8B%E5%8D%88%E7%8F%AD%E5%AE%89%E6%8E%92_%E9%99%84%E4%BB%B6%E4%BA%8C.pdf

預計最快要2018年先會搬入去14網..... 不過最後都補充咗句:
*遷校時間視乎新校舍工程進度而定。

九龍城35網都幾可悲, 已經得幾間小學, 咁唔中乙一咪會跌出區外借位D學校??

Felix223 發表於 16-12-29 15:28
九龍城35網都幾可悲, 已經得幾間小學, 咁唔中乙一咪會跌出區外借位D學校??

係呀,阿女舊年同佢幾個同學都抽咗過去果欄。
葛小已經要放乙二、三先穩陣

Felix223  咁你最後有無叩門? 葛小乙二仲得咩??  發表於 16-12-29 15:32

回覆:2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好

Thanks for sharing!! 

Felix223 發表於 16-12-29 15:28
如果你接受聖提或葛係乙2應該好大機會可以原區安置, 但呢兩間既升中表現, 未必好得過借番嚟個兩間

Felix223  你對. 聖提或葛都不會是我考慮.  發表於 16-12-29 17:36

回覆 hkpapa852 的帖子

弟弟剛由43搬去46, 對46小學不是太認識, 可否給些意見?

其實41邊間係屬於二線呢?

05suey 發表於 16-12-29 23:07

其實41邊間係屬於二線呢?
除咗LS, MCS, DPS, 同埋大家唔想入個一間, 其餘都可以當係二線

wonber 發表於 16-12-29 22:00

弟弟剛由43搬去46, 對46小學不是太認識, 可否給些意見?
46網其實麻麻, 升中派位最好個間都只係其它區二線既水平 (都係~3X%), 只係有幾間多人爭D.

hkpapa852 發表於 16-12-29 14:37

"好", 可能係以下 ...
謝謝你的資料及分析,每次都感恩。

想請教,我家住40網,大女明年小學31網。仲有細仔跟尾。我可唔可以大女升中時選跟地址40網,而細佬時就跟小學網31呢?(因31利仔)。

但我曾經見過你係一個post分析,女仔都應留31,因深水埗band 1位緊張。請問係咪女仔都留31好d呢,感謝。

Tunghk 發表於 16-12-30 09:34
謝謝你的資料及分析,每次都感恩。

想請教,我家住40網,大女明年小學31網。仲有細仔跟尾。我可唔可以大女 ...
妳本身既策略係啱既, 如果係B1學生, 大女升中選用地址40網抽, 細仔升中用小學31網抽

不過如果萬一係B2, 仔女都一定轉去住址網抽

Tunghk  thx~  發表於 16-12-30 10:02

點解冇分析埋新界區架!
Hkpapa852
可唔可以講下73區,
小學升中情況?

那麼還是留在43比較好? 請問升中, 黃大仙定觀塘比較好?

謝謝.

wonber 發表於 16-12-30 10:02

那麼還是留在43比較好? 請問升中, 黃大仙定觀塘比較好?
觀塘升中比黃大仙好.
43網如果入唔到嘉諾撒或者聖博德, 都唔會好得過係46網抽獎

kanhan 發表於 16-12-30 10:00
點解冇分析埋新界區架!
Hkpapa852
可唔可以講下73區,
抱歉, 新界我只對"葵青, 荃灣, 沙田同西貢"有認識 (因為我有朋友係呢D區住, 會幫佢地研究吓)
‹ 上一主題|下一主題