用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好感慨!
樓主: cherrieshum
go

好感慨!   [複製鏈接]

YanKanMom 發表於 16-12-30 10:05
說來我其中一個孩子成績不錯,他的閱讀量也的確不少,當然我不會說成績不用重視,不過成績好與否也不完全 ...
相信大部分ek網友都不會質疑閱讀的好處,但同時,看多過一個小朋友的網友分享,同一父母和方法,效果都可以好不同,不過off topic 了

MrBeast 發表於 16-12-30 11:16
相信大部分ek網友都不會質疑閱讀的好處,但同時,看多過一個小朋友的網友分享,同一父母和方法,效果都可以 ...

是離題了。但我想說的是家庭教養對人的成長確有舉足輕重的影響,但個人覺得個人特質的影響更大一些。

引用:去旅行,看見空閒時,吃飯時,全團小朋友都

原帖由 cherrieshum 於 16-12-29 發表
去旅行,看見空閒時,吃飯時,全團小朋友都在玩手機,我阿囡在看書,反而招來一位家長說我是怪獸家長,又責 ...
我都有遇上父子騎驢的故事。 我兩個小朋友自小就要戴眼鏡(天生遠視+散光), 每當他們拿著手機玩時,三唔識七的大叔大嬸總會話: 唔好玩咁多手機,睇下咁細個就近視戴眼鏡,好陰功!! 但當我小朋友拿著課外書看時,又有人話,好乖呀! 睇書睇到要戴眼鏡,真勤力!! 其實點樣都會有人講,我知道自己仔女係點,三姑六婆的評論,我只一笑置之。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

cherrieshum 發表於 16-12-29 21:16
試過。她不肯戴,在店鋪內不斷吵鬧大哭
聽講去戶外跑多D, 追住個波跑, 對視力好有用。(當然係日日做)

MrBeast  真是有用的,之前我比幾百$一堂都是玩波  發表於 16-12-30 13:16

Tintin926 發表於 16-12-30 05:56
其實現今家長普遍都將閱讀「這嗜好」神化了,認為只要小孩喜愛閱讀就前途無量,任何場合任何時候只要小孩 ...
我細女就好似你所講, 會睇(淺)書但唔沉迷, 有得玩一定玩咗先, 鐘意畫畫做圖工, 啫好多籮籮, 但就無樣精。大圍食飯人到齊就一定唔會攞本書, 見到堂哥打機, 一定哄埋去睇, 交流, 笑, 但唔會要求打。成日笑口西西, 好識同人so so, 把咀巴又甜, 鐘意跑跑跳跳, 交待佢做既事一般都十分妥當, 可靠過家姐, 但無奈..............................叫親佢溫書都發夢, 唔專心, 中英兩科差到無朋友, 教到阿媽我血壓高, 心律失調!!!!!!!!

你覺得佢人生路會好走嗎? 我都係鐘意多閱讀既小朋友多D。

little_yolky 發表於 16-12-30 13:09
我細女就好似你所講, 會睇(淺)書但唔沉迷, 有得玩一定玩咗先, 鐘意畫畫做圖工, 啫好多籮籮, 但就無樣精。大 ...
識人好過識字,識social喎
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-12-30 13:09
我細女就好似你所講, 會睇(淺)書但唔沉迷, 有得玩一定玩咗先, 鐘意畫畫做圖工, 啫好多籮籮, 但就無樣精。大 ...
我覺得你細女EQ高AQ高,勁有前途

little_yolky  可惜IQ差............  發表於 16-12-30 13:34

bobbob 發表於 16-12-30 13:13
我覺得你細女EQ高AQ高,勁有前途
當佢有前途之前, 我諗我已經俾佢激死咗了。我越嚟越懷疑佢係有溫書專注力不足了。

MrBeast  真是有用的,之前我比幾百$一堂都是玩波  發表於 4 分鐘前

好似話係眼部運動。因為我兩個女都無近視, 我又勁唔鐘意運動, 所以無做過。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-12-30 13:21
當佢有前途之前, 我諗我已經俾佢激死咗了。我越嚟越懷疑佢係有溫書專注力不足了。 ...
不如交換呀?我仔睇書同做功課好專心,不過唔識做人

little_yolky  最緊要溫書要專心至得。  發表於 16-12-30 13:27

回覆樓主:

神化閱讀

閱讀一詞, 意思太廣寬, 有次和朋友討論, 他說他孩子閱讀量大, 追問下原來他把閱讀理解練習也計算。

神化, 意義也很多。閱讀好處多, 但無正常人會認為閱讀學到英語會話, 學會音樂。這樣講是神化。

幾乎每一位家長也說閱讀有益, 沒有人反對的。但往往是排在補習, 乜班物寫作班, 之後。

如果家長以長遠孩子利益着想, 我提出的, 是把閱讀放在乜乜迪迪教材, 乜乜机, 乜乜補習, 乜乜班, 乜乜寫作班之前。如果效果好, 甚致取消英語有關的迪迪教材, 乜乜机, 乜乜補習, 乜乜班, 乜乜寫作班。

當然, 和補習練習英語興趣班, 教材生意有關的人會大力反對。

閱讀不應比較維他命c, 和做運動減肥較適合。

MASAYA 發表於 16-12-30 13:12
識人好過識字,識social喎

我會加一句, 「識問好過識答」。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

gracelam 發表於 16-12-30 11:59
我都有遇上父子騎驢的故事。 我兩個小朋友自小就要戴眼鏡(天生遠視+散光), 每當他們拿著手機玩時,三唔識 ...

已釋懷了!每個人都有自己的觀點。不論怎樣也好,我始終反感將手機變成電子奶嘴,我囝有活躍症,搞搞震,好滋擾,令我好痛苦,但我仍不會給他手機,怕變成飲鴆止渴。其實小孩無聊時做什麼也行,閱讀聽歌,發呆幻想也未嘗不可,只要不要沉迷手機便好。

回覆 cherrieshum 的帖子

不用理會喔。我女兒跟出去喫飯,也是看書。但看到有小朋友打機,都會凑過去看。(因爲家中不給玩)。我通常衹會在覺得她們看人家屏幕的時間太長,才會叫回她們。如果人家給她們一試,我也不會阻止。衹要不沉迷就好。

其實,愛看書的孩子,她們覺得看書就是娛樂。只是一般不喜看書的大人才會覺得看書是一件苦事,或是一件顯示用功的事情。不用理他們。

回覆 little_yolky 的帖子

性情温柔、高EQ、社交好,絕對係優點。
你愛锡仔女,點都會栽培佢,唔係幫佢學術、執佢性情,就係陪佢拼體兿,基本上實要出心出力,係睇邊樣遮。

shadeslayer 發表於 16-12-30 13:33
神化閱讀

閱讀一詞, 意思太廣寬, 有次和朋友討論, 他說他孩子閱讀量大, 追問下原來他把閱讀理解練習也計算 ...
閱讀理解練習 <===========  你講下笑吧?!

但係, 當家長見到人家小朋友科科專科專補, 又補畫畫又補寫作, 我家果兩件真係平傭過唔平傭, 仲要買書錢都唔平, 好自然就會趨向乜乜補習、乜乜班、乜乜教材了。

阿大終於忍唔住, 前幾日同我講:媽咪, 今年暑假可唔可以唔好咁忙, 我想留返D時間嚟睇書。

响家長既角度, 我都覺得自己唔太chur, 一個禮拜七日, 已經留返一日day off俾佢, 而且, 其他時間都只係半日。我要返工, 無時間同佢日日高山流水, 唔通真係可以俾佢响屋企hea足一個暑假? 尤其細果件蛋散, 依家都咁既款, 除咗術科, 科科都唔掂, 我教得邊科? 成日見到有小朋友唔駛點溫, 英文默書就可以攞到9X甚至100分, 點解呢隻蛋散要溫足三個禮拜? 除咗捉佢去補習+做練習, 我真係唔知點去幫佢了。

200904 發表於 16-12-30 14:52
回覆 cherrieshum 的帖子

不用理會喔。我女兒跟出去喫飯,也是看書。但看到有小朋友打機,都會凑過去看。 ...
我家情況同你類似,堂表兄弟姐妹聚會係唯一有機打既時候,我唔會阻止,唔係隨時有得玩就唔會沉迷
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

做練習、專科專補,有立竿見影的效果,所以多人鍾意。我女有好幾個讀K一直有來往,而家讀緊傳統名小或直私的朋友仔,就係咁樣。人地拼成績,入精英班,或者真係落後,心情好差,你點敢指手畫腳!
我覺得好唔掂時,食特效藥,谷一谷佢,無可厚非。但身體幾好,就要固本培元,從基本面出發。書一定要睇,仲要係有效閱讀,唔係求其揭完、跳睇就算。

Jane1983 發表於 16-12-30 17:07

做練習、專科專補,有立竿見影的效果,所以多人鍾意。我女有好幾個讀K一直有來 ...
唉!真係好攰, 次次測考就好似地獄咁............係我入地獄。

little_yolky 發表於 16-12-30 15:29
閱讀理解練習

蛋散妹有佢長處架,只係佢係屋企好似另一類人。就如同學者世家出個運動員,當然感覺有D特別,我細個嗰時,屋企幫人湊過兩姐妹,現已成年,當時個細妹無心向學爛玩但好開心果,一路上到中學後才開竅,開始努力讀書入到大學,反而乖嗰個家姐後來無個妹咁好!細路仔真係話唔埋架!小心迫得太緊蛋散碎晒!可能蛋散他日會變曲奇呢!
‹ 上一主題|下一主題