用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好感慨!
樓主: cherrieshum
go

好感慨!   [複製鏈接]

cherrieshum 發表於 16-12-29 12:51
The Witches

阿女問我mice與rats有何分別?我也不知道。

shadeslayer 發表於 16-12-29 21:02
坐車睇書?  非常非常傷眼。

可能這也是導致她近視好深的原因之一(小三,接近700度),現在非常後悔,並已戒掉。

cherrieshum 發表於 16-12-29 21:06
可能這也是導致她近視好深的原因之一(小三,接近700度),現在非常後悔,並已戒掉。
...

有冇試過夜晚矯視鏡?

不能真正矯視, 在我女兒身上有防止加深之效。

shadeslayer 發表於 16-12-29 21:09

有冇試過夜晚矯視鏡?

試過。她不肯戴,在店鋪內不斷吵鬧大哭

cherrieshum 發表於 16-12-29 21:04

Rats 大隻D, Mice 细後D (好似)。

bobbob  mice好似係家鼠,rats係野鼠?  發表於 16-12-29 21:35
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

cherrieshum 發表於 16-12-29 21:06
...
小三 700度實在太誇張,我覺得多數同遺傳有關

cherrieshum 發表於 16-12-29 21:16
試過。她不肯戴,在店鋪內不斷吵鬧大哭

有隻用 chemical 控制加深的, 唔知效力如何。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 cherrieshum 的帖子

Mice 係細過 Rats 多過 5 倍,一隻 Mouse 最細可以重大約 2 gram,但係 Rats 可以重成 28 gram!生活模式、繁殖數量都唔同(呢個如果有興趣,可以自己上網去 Google 下)
Fun Fact:Mice 好怕 Rats,因為 Rats 會食佢地。

little_yolky  好可怕呀  發表於 16-12-30 12:56

1998Ruby1998 發表於 16-12-29 22:00

Mice 係細過 Rats 多過 5 倍,一隻 Mouse 大約 2 gram,但係 Rats 可以重成 28 g ...

應該唔止2 g / 28 g。我隻超輕運動表有42g。

kg又重得滯咁。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 16-12-29 22:00

Mice 係細過 Rats 多過 5 倍,一隻 Mouse 大約 2 gram,但係 Rats 可以重成 28 g ...
2g嘅老鼠?
2g = 2ml水嘅重量, 半tsp都無喎。

weight of mouse and rat:

http://www.arc.wa.gov.au/?page_id=125

回覆 bobbob 的帖子

African pygmy mouse 同 Pygmy Jerboa 可以咁細,我曾經上網睇 Youtube 見過。 不過當然,呢 d 比較少見。
(寫漏左“最細可以”,獻醜了)

Mice 係細過 Rats 多過 5 倍,一隻 Mouse 最細可以重大約 2 gram,但係 Rats 可 ...

Thx 各位

cherrieshum 發表於 16-12-29 23:21
Thx 各位

我始終覺得玩手機是不好的,玩得多慢慢就會沉迷,我在圖書館看過無數中小學生看書/溫書15分鐘,便會拿出手機撥來撥去,起碼玩45分鐘的情形。

cherrieshum 發表於 16-12-29 08:13
去旅行,看見空閒時,吃飯時,全團小朋友都在玩手機,我阿囡在看書,反而招來一位家長說我是怪獸家長,又責 ...

其實現今家長普遍都將閱讀「這嗜好」神化了,認為只要小孩喜愛閱讀就前途無量,任何場合任何時候只要小孩是掏出「聖物」就是好孩子,就是做得對。一般家長心態常抱著任何時候場合「閱讀總好過打機」就認為是正確,但其實「好過」不代表是對,凡事都不能太過,貴在中庸。

打機、看書、畫畫都要分場合,我亦不鼓勵小孩在社交聚會時做一些「孤芳自賞」的行為,太自我是待人處事的一塊絆腳石,因為融入群體也是人生必學的一課,甚至擔當更重要的角色。 一個拙於溝通的博士,他人生路上也不一定好走!

至於樓主的遭遇,我認為這些萍水相逢的評語只是「父子與驢」的話而已,一笑置之罷了!

Bobo1210    發表於 16-12-30 08:35

回覆:好感慨!

喜歡閱讀是好事,可以增進詞彙,增廣見識,不需要神化閱讀,它是實實在在一個好工具。我聽無數埸學校講座,校長也是鼓勵學生閱讀。觀看很多優質學生成功之道,也是從閱讀開始,自己去圖書尋找自己心愛的書。交際是與生具來的,當經驗知識累積,將來和人相處更容易,兩者更本沒有衝突。如果妳小孩這樣喜歡閒時閱讀,我恭喜妳,她已是成功基石,不需要同人爭辯,不需理會他人。

jumphigh 發表於 16-12-30 08:55
正是。ek見另一帖有人把阅讀說成至高無上,引得一少撮人附和連連,仿佛發现了绝世武功心法,練了定能獨領 ...
相信那些成功例子除了閱讀外,還有其他因素,奈何被神化,就好似vitamin c ,pills 有用但吃生果是最好的方法(w fiber n other antioxident)

little_yolky  pills唔係搣皮  發表於 16-12-30 13:00

MrBeast 發表於 16-12-30 09:25
相信那些成功例子除了閱讀外,還有其他因素,奈何被神化,就好似vitamin c ,pills 有用但吃生果是最好的方 ...

說來我其中一個孩子成績不錯他的閱讀量也的確不少當然我不會說成績不用重視不過成績好與否也不完全取決於閱讀量反而較深較廣的閱讀會增廣個人的常識

cherrieshum 發表於 16-12-29 21:04
rat係大隻D, 污糟D, 你見到會尖叫個D。mouse係泛指, 可以係乾淨D, 細隻D, 無咁可怕個D, 例如米奇, 你唔會叫佢Mickey Rat。

我都係阿女讀咗書, 至知道鱷魚有alligator同crocodile兩種, 以前讀書時, 明明a係for apple而已................

我覺得打機或睇書都OK啦, 有時大人掛住同朋友傾計, 問心, 佢地真係好悶架, 反而我唔鍾意D 細路出黎時, 塞住個耳機聽歌, 口黑面黑咁對住你. 我本人好鍾意聽過, 但亦唔會咁做, 我覺得比掛住玩手機的人, 更加冇禮貌.
‹ 上一主題|下一主題