用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好感慨!
樓主: cherrieshum
go

好感慨!  

MrBeast 發表於 16-12-29 09:37
有天和老人家飲茶,話食野時食野,我都係咁答:好過打機,子女看到父母為他們辯護亦是好事 ...

同我奶奶一樣,去飲茶時,堂哥食完野坐係度打手機佢覺得冇問題,阿仔睇書,佢話 “食野時唔好拎d咁架野出黎”

醒目開學勳章

jumphigh 發表於 16-12-29 09:02
其實最重要是孩子在休息或自我放鬆時孩子自己想做什麼。但不是任何時候看書也定比打機好的,其實當一群孩子 ...
其實有伴時我都會叫個仔唔好睇書,寧願佢同同伴多啲交流(講打機都無問題,但唔可以齊齊打,根本無任何交流),睇書留返自己得閒時睇。

無需要理會其他人對你如何教導子女嘅指指點點. 世界上太多人自以為是.

mansum92 發表於 16-12-29 14:38
同我奶奶一樣,去飲茶時,堂哥食完野坐係度打手機佢覺得冇問題,阿仔睇書,佢話 “食野時唔好拎d咁架野出 ...

我奶奶都係

little_yolky  咁極品?  發表於 16-12-29 16:41

好细個,一班大人食飯,講的話題,佢係搭唔到嘴,甘睇吓書、畫吓畫 kill time都能够理解。

但够大個,可以一起聊天,就最好唔好做第二樣。溝通和交流係好緊要!

bobbob 發表於 16-12-29 14:43
其實有伴時我都會叫個仔唔好睇書,寧願佢同同伴多啲交流(講打機都無問題,但唔可以齊齊打,根本無任何交流 ...
睇書都有得交流的, 阿女同學仔見阿女睇書, 佢好有興趣, 然後兩個傾偈講下書既內容。之前又有一個男同學, 數學好但中文差過數, 見阿女睇古典小說多, 阿女借咗本佢睇, 介紹下仲有乜其他書。阿女又被同學影響, 睇英文版老鼠日記等等, 都幾好。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-12-29 16:44
睇書都有得交流的, 阿女同學仔見阿女睇書, 佢好有興趣, 然後兩個傾偈講下書既內容。之前又有一個男同學, 數 ...
呢啲係睇完書之後嘅交流,但當你睇緊書時,有人同你傾計你想唔想應佢?咁仲會唔會有交流?

little_yolky  吓?我次次都係中途打斷睇緊書既阿女喎,原來咁衰架?  發表於 16-12-29 17:03

IloveJJ 發表於 16-12-29 17:00
係呀!睇書都有交流架。
上次做冬,食完飯我仔睇《笑傲江湖》,二伯知道,原來佢又係金庸迷、歷史迷,跟著 ...
阿仔咁鐘意睇書, 學校應該有好多女同學同佢交流......小心D。

little_yolky 發表於 16-12-29 16:44
睇書都有得交流的, 阿女同學仔見阿女睇書, 佢好有興趣, 然後兩個傾偈講下書既內容。之前又有一個男同學, 數 ...
睇書有得交流,以前睇金庸、龍珠、足球小將可以講唔完

Tintin926  對,但不是在社交場合獨自看書  發表於 16-12-30 06:09
little_yolky  係。  發表於 16-12-29 17:19
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆樓主:

回覆 MASAYA 的帖子

我一直好迷 Harry Potter ,但係學校冇人好似我咁癲,不過最後搵到兩個朋友,之後發覺原來大家都有 fanfiction account,不過我寫 fanfiction 寫得最多
香港好難搵到志同道合的朋友啊!就算去旅行,父母都唔畀我同其他小朋友玩,學校又少人鍾意英文書去到我個地步。一開始講,d 人就以為我癡線。

之後上大學就發現原來有 Harry Potter Society (仲有好多奇怪組織,例如:Humans VS Zombies、Middle Earth、Brexit Society),原來有人仲癲過我。

(我都玩過 Pottermore,不過次次玩都係 Ravenclaw,我想做 Slytherin 多d 哈哈)

bobbob  我仔睇嗰陣都好迷,除咗睇晒所有spin-off, 仲上pottermore sort吓去邊個house  發表於 16-12-29 23:05
MC1128  我大女應該好想同你做朋友  發表於 16-12-29 18:04

1998Ruby1998 發表於 16-12-29 17:25
回覆 MASAYA 的帖子

我一直好迷 Harry Potter ,但係學校冇人好似我咁癲,不過最後搵到兩個朋友,之後發覺 ...
睇書遇到同好係好開心架,又例如鍾意某個作者會傾到作者唔同階段既作品有咩變化,延伸同期其他作者既影響之類。但面對面其他人,你未必知佢其實同你有相似既閱讀喜好,有時聚會中拎住本書都未必係壞事。當然,新相識既朋友都可以問下有冇喜歡既作者作為開場白既
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

shadeslayer 發表於 16-12-29 13:32
還有幾多家長會考慮坐車時(火車地鉄好D)看書也好, 打机也好, 係好傷眼的。愈來愈多深近視幼童係有原因的 ...

可能阿囡都是

rainbowyung1 發表於 16-12-29 12:32
回覆 little_yolky 的帖子

我都好怪獸,雖然仔考試完,但坐高鐵成5個小時,玩完手機,仲有大把時間,我都 ...

好厲害!

cherrieshum 發表於 16-12-29 20:59
可能阿囡都是

坐車睇書?  非常非常傷眼。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.